Educatie bij  de philharmonie  zuidnederland

Met trots presenteert het orkest de promotiefilm Muziek voor Jonge Gasten, die geheel in het teken staat van onze educatieprojecten. Bekijk de korte, ludieke, ontroerende film via onderstaande link om een indruk te krijgen van ons educatieve aanbod en lees hieronder over onze visie en doelstellingen.

Datum
Evenement

Een kijkje nemen in de keuken van het orkest kan ook, klik hier.

Muziek voor Jonge Gasten

1415 educatie beeldmerk harp

De musici zo dichtbij dat je ze bijna kunt aanraken, met z’n allen om het orkest heen, een musicus die in je klas komt om samen muziek te maken of om iets over de komende muzikale voorstelling te vertellen. Zo ervaren leerlingen de educatieve programma’s van philharmonie zuidnederland. Dichtbij en betrokken brengt het orkest Jonge Gasten in aanraking met live muziek en laat hen voelen dat muziek hun bloed sneller laat stromen.

De philharmonie zuidnederland biedt het onderwijs projecten aan voor elke leeftijdsgroep. Het orkest komt in kleine ensembles op school voor de jongere leerlingen en nodigt de oudere leerlingen uit om in de zaal het voltallige orkest te ontmoeten. In workshops ervaren leerlingen hoe het is om zelf muziek te maken. Zo komen alle leerlingen op een voor hen passende wijze in aanraking met soms uitdagende, verrassende muziek. Aan een muzikale voorstelling voegen we steeds een andere discipline toe. Op deze wijze staan thema’s centraal die aansluiten bij het gevoelsleven van de jonge luisteraars. De muziek daagt de leerlingen vervolgens uit om hun eigen emoties te onderzoeken en samen op de voorstelling te reflecteren.

Met bovenstaande projecten organiseert het orkest meer dan 150 activiteiten voor scholieren en bereikt daarmee zo’n 17.000 leerlingen op ruim 350 scholen. Alle projecten van het orkest zijn voorzien van lesmateriaal. Het materiaal prikkelt de nieuwsgierigheid van de leerling en zorgt ervoor dat naast het luisteren ook andere competenties uit het cultuuronderwijs aan bod komen. Maar bovenal wil het orkest Jonge Gasten raken met live uitgevoerde muziek.

 De magie van muziek ervaren, daar gaat het met name om. 

1516 Educatie WEB Matthijs Mentink 2015 orkestproject (17)

Wij ontvangen graag leerlingen uit het speciaal onderwijs. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Doorlopende leerlijn

De philharmonie zuidnederland hanteert voor de opzet van de educatieve projecten de culturele vermogens die zijn benoemd in de Culturele Ladenkast en De Cultuurloper van Kunstbalie. Per project staat vermeld welke vermogens aan bod komen en op welke manier. Benieuwd naar de visie en toepassing van het orkest op het landelijke programma ‘Cultuureducatie met kwaliteit’? Lees er hier over.

Benieuwd wat het orkest nog meer doet voor jonge mensen? Klik hier!

 

Mede mogelijk gemaakt door
logo vrienden van pznvsbfonds-pay-off-WEBSITE    Fonds 21KUNSTBALIE WEB