Musical Postcards

Muziek verbindt de wereld: Muziek kent geen grenzen of barrières.

Met trots werkt philharmonie zuidnederland mee aan het bijzondere project Musical Postcards, in samenwerking met het Sint Maartenscollege Maastricht en het Conservatorium Maastricht. Als eerste Nederlandse orkest presenteert philharmonie zuidnederland een Musical Postcard in de concertzaal.

Wat is Musical Postcards?

PZN ansichtkaart Musical Postcards A6Jongeren die duizenden kilometers van elkaar verwijderd zijn, worden verbonden door muziek. Dát is de kracht van Musical Postcards. Musical Postcards is een initiatief van de New York Philharmonic, begonnen in 1995, en is door componist Merlijn Twaalfhoven en producent Marieke Peters naar Nederland gebracht. Het project Musical Postcards in Maastricht is onderdeel van Ode to Dignity, een groot kunstproject over de waardigheid van het kind dat in 2017 plaats zal vinden dankzij de Hustinx residency en Intro in Situ. Merlijn Twaalfhoven zoekt in het bijzonder Musical Postcards uit conflictgebieden, waarin jongeren hun wens of droom in een rap, lied of compositie uiten. De digitale, muzikale videoboodschap die zij maken wordt naar Nederlandse scholieren verstuurd die een muzikaal antwoord maken en terugsturen.

Ghiyath en het Sint Maartenscollege

De Palestijnse jongen Ghiyath Hamada speelde zijn eigen gemaakte compositie op cello en verzond deze als musical postcard. Hij woonde in Homs (Syrië) en vluchtte anderhalf jaar geleden met zijn moeder per boot naar Europa. Momenteel woont hij in Denemarken en probeert hij zijn nieuwe leven en toekomst vorm te geven. Het beste wat zijn moeder voor hem kon doen in zijn nieuwe thuisland was een cello voor hem kopen, zodat hij – net zoals in Syrië – weer muziek kan maken.

Leerlingen van het Sint Maartenscollege in Maastricht ontvingen de musical postcard van Ghiyath en maakten een muzikale respons. Willie Arets, muziekdocent op het Sint Maartenscollege, nam het initiatief hiervoor en zocht de verbinding met philharmonie zuidnederland en het Conservatorium Maastricht. Zijn leerlingen met het examenvak Muziek maakten in een aantal workshops, onder begeleiding van conservatoriumstudenten, een musical postcard voor Ghiyath. Eén van deze composities is gearrangeerd voor het orkest.

De leerlingen van het Sint Maartenscollege leggen dit proces in onderstaande video uit. 

Concertuitvoering vrijdag 9 december

Op 9 december vierde de Provincie Limburg het Europese Verdrag van Maastricht tijdens een concert van philharmonie zuidnederland, waarmee de verbinding tussen Europese landen wordt gevierd. Hoe mooi is het, dat muziek hierin verbindt: het concert opende met de première van Fleeing for dreams, de uitvoering van de musical postcard die leerlingen van het Sint Maartenscollege samen met studenten van het Conservatorium Maastricht maakten voor Ghiyath. Deze avond had nog een primeur: philharmonie zuidnederland is het eerste Nederlandse orkest dat een musical postcard uitvoerde. De opname van deze uitvoering wordt gestuurd naar Ghiyath.

Bekijk de musical postcard van Ghiyath, waar het allemaal mee begon hier, evenals tot en met de concertuitvoering 9 december 2016:

Uitvoerenden

Untitled | Componist en cellist: Ghiyath Hamada
Fleeing for dreams | Leerlingen Sint Maartencollege: Nienke Alkemade, Bas Jennissen, Koen Gerritsen, Zoë Kuypers, Ianthe Henquet, Camiel Coenen, Zahra Seerden onder begeleiding van Merel Derkx, Joep van Leeuwen en Willie Arets.
Arrangement: Kavour S. Christos
Conservatorium Maastricht
philharmonie zuidnederland

Musical Postcards Logo RED_square 300dpi

INR023 WTK Ode to Dignity9Zuyd_CM_FCSint-Maartenscollege logoBMP