Primair Onderwijs

Klik op één van onderstaande afbeeldingen voor meer informatie over onze projecten.

Groep 1-2 Nieuwsgierige Neus testGroep 3-4 Alles in de Wind 2groep 3-4 Lejo ontdekt het orkest 2Groep 5-6 De Liefhebber 2

Groep 5-6 Orpheus! 2Groep 5-8 Componeren in de klas 2Groep 5-8 Pbones 2Groep 7-8 HeartBeat 2

Op muzikale ontdekkingstocht

Dat muziek een positieve bijdrage levert aan de ontwikkeling van het kind staat onomstotelijk vast. Hoe meer muziek je hoort, hoe beter je leert luisteren: naar muziek, naar anderen, naar jezelf. Niet voor niets staat muziek op school weer volop in de belangstelling. Aan die muzikale ontdekkingstocht levert philharmonie zuidnederland een bijdrage. De activiteiten van philharmonie zuidnederland, of het nu om een klein ensemble op school gaat of de concerten met het hele orkest, brengen leerlingen in een wereld die ze vaak niet kennen. Ze horen nieuwe instrumenten, worden verwonderd door de verrassende muziek, raken geïnspireerd voor hun muziekles op school of buitenschools.

Voor elke leeftijdsgroep biedt het orkest op maat gemaakte programma’s aan. Veel daarvan zijn in seizoen 2017-2018 NIEUW: Nieuwsgierige Neus voor de allerkleinsten, een bewerking van de Griekse mythe Orpheus! (groep 5/6) en de orkestprojecten Lejo ontdekt het orkest (groep 3/4) en De Liefhebber (groep 5/6).

Klassieke muziek is een rijk terrein, maar niet altijd even bekend, ook niet bij leerkrachten. Daarom zijn alle projecten voorzien van aantrekkelijk digitaal lesmateriaal toegankelijk voor iedere leerkracht. In het lesmateriaal prikkelen we onze Jonge Gasten om op zoek te gaan naar wat muziek voor hen betekent. Tevens dagen we leerlingen uit zelf muziek te maken. Graag leggen we verbanden met andere kunstdisciplines en vakgebieden en krijgen leerkrachten suggesties voor reflectieopdrachten. Zo werken we aan de verschillende culturele competenties van De Cultuur Loper en de Culturele Ladekast en aan de 21ste-eeuwse vaardigheden.

Inschrijven

Wilt u een educatieproject bijwonen met uw school of groep? Ga dan naar  www.philharmoniezuidnederland.nl/educatie. Kies eerst uw project en vul vervolgens de gegevens van uw school in. U ontvangt direct een bevestiging van uw inschrijving en binnen enkele dagen nemen we contact met u op om verdere afspraken te maken.

Projecten op maat

Heeft u vragen of heeft u op uw school een speciale gelegenheid waarvoor we een bestaand project moeten aanpassen? Heeft uw school een (te) klein aantal leerlingen, maar wilt u toch een project afnemen? Bel dan gerust met één van de medewerkers van de afdeling educatie.

Lesmateriaal

Elk project begint al in de klas met passend lesmateriaal. Het lesmateriaal maakt gebruik van digitale leermiddelen en is toegesneden op de doelgroep. Het doet een beroep op de verschillende culturele competenties, geeft mogelijkheden tot cultuuronderwijs in relatie tot andere vakken en is zo geschreven dat iedere leerkracht, ongeacht muzikale voorkennis, de lessen zelfstandig aan de klas kan geven.

Competenties en thema’s

In de projecten van philharmonie zuidnederland staan thema’s centraal die aansluiten bij de jonge luisteraars. Deze thema’s kunnen in de klas verder worden besproken en onderzocht.
Tevens toetst philharmonie zuidnederland elk project aan de culturele vermogens die zijn benoemd in de Culturele Ladekast en De Cultuur Loper van Kunstbalie en aan de 21ste-eeuwse vaardigheden. Bij elk project staat op welke wijze deze vermogens aan bod komen en welke thema’s aan de projecten gekoppeld kunnen worden.