Studiedag ‘Muziek, daar zit wat in!’

Beeldmerk flyer DOOR!De philharmonie zuidnederland organiseert de studiedag Muziek, daar zit wat in! voor leerkrachten uit het basisonderwijs. Een dag die bol staat van muziek: luisteren, beleven, zelf doen en reflectie. Speciaal bedoeld voor scholen die zijn gestart met DOOR! (Limburg) of de Impuls Muziekonderwijs (landelijk). 

Het programma van de dag is samengesteld door muziekexperts in het basisonderwijs en is geschikt voor iedereen, ook voor wie muzikaal twee linkerhanden heeft. Ervaar de kracht van de klank van het symfonieorkest, ontmoet musici van philharmonie zuidnederland, ontdek de componist in uzelf en oefen onderzoekend leren in de muziekles. Leer eveneens over de mogelijkheden om met kinderen naar muziek te luisteren en met hen te reflecteren op muzikale activiteiten. Ontdek muziek vóór uw leerlingen en later mét uw leerlingen, want daar zit wat in!

Onder inspirerende leiding van Vivian Knols, Karin van Hengel en een musicus uit het orkest werkt u de hele dag met hoofd, hart en handen aan uw eigen muzikale competenties. De lesideeën van deze dag zijn direct toepasbaar in de klas.

Datum: Woensdag 5 april van 9.30-16.00 uur
Locatie: Theater aan het Vrijthof Maastricht
Doelgroep: Leerkrachten (groep 1 t/m 8)
Kosten: € 125,- per deelnemer (incl. lunch), volledig team prijs in overleg
Deze scholingskosten vallen onder deskundigheidsbevordering en kunnen betaald worden  uit de subsidie van DOOR! of de regeling Impuls Muziekonderwijs.

Er zijn helaas geen plaatsen meer beschikbaar. Houd onze website in de gaten voor meer informatie over de studiedag in schooljaar 2017 – 2018.

Programma van de dag

Het programma wordt gedeeltelijk gedifferentieerd aangeboden voor leerkrachten van groep 1-4 en groep 5-8.

Ochtend: ontvangst en introductie:
Wat doet muziek met mij?
–    bezoek aan repetitie: deelnemers van de cursus zitten midden in het orkest om de muziek van het orkest van dichtbij te beleven
–    deelsessie ‘Luisteren naar Muziek’
voor leerkrachten groep 1-4 en leerkrachten groep 5-8
Karin van Hengel en Vivian Knols geven praktische instructie hoe leerkrachten met leerlingen muziek van een symfonieorkest kunnen beluisteren,
waarom is dat zo belangrijk, wat brengt het de leerlingen.

Middag:Componeren in de klas WEB
Kan ik muziek (laten) maken?
–    korte workshop Componeren in de klas gegeven door een musicus van philharmonie zuidnederland. Hierin ervaren we wat muziek maken met je doet,
met steeds de praktijk van het orkest als referentie
–    deelsessie Ontwerpen leren
voor leerkrachten groep 1-4 en leerkrachten groep 5-8
Karin van Hengel en Vivian Knols geven handvatten om het zelf musiceren zoals dat in een orkest gebeurt in de praktijk te brengen.

Wie is wie

philharmonie zuidnederland
De philharmonie zuidnederland is het professionele symfonieorkest van Zuid-Nederland met een uitgebreid educatief aanbod voor het primair- en voortgezet onderwijs. Bekijk de korte promotiefilm Muziek voor Jonge Gasten

Vivian Knols
Vivian Knols is een zeer inspirerende muziekdocent op de Nieuwste Pabo en het Conservatorium in Maastricht. Ze heeft een rijke ervaring in het trainen van docenten om zelf met muziek aan de slag te gaan in het basisonderwijs. In haar activiteiten besteedt ze gericht aandacht aan een onderzoekende houding en het creatieve proces. Vivian Knols is nauw betrokken bij activiteiten gerelateerd aan DOOR!

Karin van Hengel
Karin van Hengel is muziekdocent en muziektherapeut en is gespecialiseerd in het geven van muziekles in de onderbouw.  Zij laat begeleiders en leerkrachten stappen uit het keurslijf van beperkende opvattingen zoals “ik kan niet zingen”, “ik ben amuzikaal” of  “ik heb geen idee hoe ik een muziekles moet geven”. Karin van Hengel helpt om verborgen rijkdommen van persoonlijke creativiteit te uiten. Vanuit deze creativiteit wordt muziek eenvoudig, leuk en makkelijk toepasbaar in het leven van alledag.