Eerste buitenlandse tournee philharmonie zuidnederland

De philharmonie zuidnederland maakt eind juli de eerste buitenlandse tournee. Deze voert het orkest naar Zuid-Frankrijk. Het orkest is uitgenodigd door het Festival International de Piano La Roque d’Anthéron, waarvan het amfitheater met 2.000 zitplaatsen gesitueerd is in het feeërieke park van Château de Florans. Onder leiding van chef-dirigent Dmitri Liss geeft het orkest twee concerten . De uitnodiging voor de tournee onderstreept de artistieke ontwikkeling die ook buiten de grenzen wordt gesignaleerd en vormt de start van een internationaal tourneebeleid.

Concerten met topsolisten

Het orkest verzorgt op vrijdagavond 21 juli het openingsconcert van het festival met als solist Boris Berezovsky in Rachmaninovs Tweede Pianoconcert. Verder staat Sheherazade van Rimski-Korsakov op het programma met als solist concertmeester Lei Wang.

Op zondagavond 23 juli speelt het orkest Rachmaninovs Derde Pianoconcert met als solist Behzod Abduraimov en verder op het programma Peer Gynt Suite nr 1 van Grieg en La Valse van Ravel. De philharmonie zuidnederland is het eerste Nederlandse orkest waarmee Abduraimov soleert.

Start van internationaal beleid

De deelname aan het festival markeert het begin van het internationale beleid van het orkest: “Ik wil philharmonie zuidnederland graag regelmatig op internationale podia presenteren die ertoe doen,” zegt Intendant Stefan Rosu. “Dit is enerzijds nodig voor de verdere artistieke ontwikkeling van philharmonie zuidnederland. Het orkest moet ook in internationale context zichtbaar worden. En het zal tevens een belangrijke factor zijn voor de aantrekkelijkheid van de bewoners van de regio die nu over een orkest met een regionale binding maar ook met internationale allure beschikken.”

Het Festival La Rocque d’Antheron

Het festival staat onder artistieke leiding van René Martin, die tevens bekend staat als oprichter en directeur van het Festival La Folle Journée de Nantes. Het Festival La Rocque d’Anthéron duurt van 21 juli t/m 19 augustus 2017 met op het programma  59 concerten en diverse master classes.  Aan deze 37e editie van het festival nemen in totaal 64 pianisten deel waaronder Evgeny Kissin en Arcadi Volodos. Verder 34 andere instrumentalisten waaronder Renaud Capuçon en 7 orkesten waaronder Hong Kong Sinfonietta, het Orchestre Philharmonique de Marseille en Sinfonia Varsovia. Het festivalprogramma is te vinden op: www.festival-piano.com

Uw reactie