philharmonie  zuidnederland

De philharmonie zuidnederland is opgericht in 2013; een waardevol en flexibel symfonieorkest met bevlogen orkestleden die musiceren op het hoogste artistieke niveau in de regio Zuid-Nederland en daarbuiten. In korte tijd is het orkest gegroeid tot een uitstekend presterende eenheid en gaat met de komst van chef-dirigent Dmitri Liss vol vertrouwen het vierde seizoen in. Het gezelschap voert het volledige symfonische repertoire uit en maakt zich daarnaast sterk voor innovatie met vernieuwende cross-over programma’s zoals Spicy Classics en door de verbinding met het bedrijfsleven tijdens Leading the South. Educatie  vormt een wezenlijk onderdeel van het orkest. Kinderen van alle leeftijdsgroepen kunnen van dichtbij kennismaken met de kracht en magie van muziek. ,,De fundamenten staan er en het komend seizoen is echt een blauwdruk van de kant die we met philharmonie zuidnederland op willen’’, aldus intendant Stefan Rosu. ,,Ik ben erg blij met alles wat we voor het komende seizoen bereikt hebben.’’

Dmitri Liss

Naast intendant Rosu bestaat het artistieke team verder uit chef-dirigent Dmitri Liss en artistiek programmeur Jos Roeden. Gedrieën zijn zij verantwoordelijk voor de programmering van de abonnementsconcerten en andere activiteiten van het orkest. Liss zal gedurende het seizoen in totaal negen weken voor het orkest staan. Komend seizoen is dat geconcretiseerd in zes orkestprogramma’s onder zijn leiding. Meteen al het door Liss gedirigeerde openingsconcert van het komend seizoen getuigt van grote ambities. Liss neemt niet alleen topsolist Vadim Repin mee voor het Vioolconcert van Sibelius, ook staat de wereldpremière van een opdracht van philharmonie zuidnederland op het programma: de Suite Hôtel de Pékin van Willem Jeths. In de andere programma’s dirigeert Liss onder andere werk van Prokofjev tijdens de Componistendag, Styx van Kantsjeli met altviolist Maxim Rysanov als solist, Moesorgski’s Schilderijententoonstelling, Chopins Tweede Pianoconcert met Hannes Minnaar achter de toetsen en zijn lijfstuk, de Zesde Symfonie van Tsjaikovski. ,,Met Dmitri Liss voor het orkest kunnen we een enorme kwaliteitssprong voorwaarts maken’’, aldus Rosu. ,,Ik verheug mij enorm op de concerten onder zijn leiding.’’

 

PhilharmonieZuidnederland_MR_photo_SimonVanBoxtel-II zonder

Ambitie

Ook met de gastdirigenten zoals Reinhard Goebel, Michael Sanderling, Hans Graf en vertrouwde gezichten als Kees Bakels en Jan Willem de Vriend en de keur aan internationaal gerenommeerde solisten zoals Liza Ferschtman, Andreas Ottensamer en Jean-Efflam Bavouzet zet het orkest de ambitieuze lijn voort die philharmonie zuidnederland tot een van de beste Nederlandse orkesten moet doen uitgroeien. Hierbij passen nieuwe initiatieven. Zo zullen onder anderen de cellist Mario Brunelli en pianisten Howard Shelley en Lars Vogt het klassieke concept van dirigeren en soleren uitgebreid bij het orkest introduceren. Ook bariton en dirigent Stephan MacLeod presenteert zich op deze wijze: hij dirigeert dit seizoen de Matthäus-Passion èn neemt de basaria’s voor zijn rekening.

Concerten voor de regio

Daarnaast is en blijft philharmonie zuidnederland actief aanwezig bij gebeurtenissen in de regio die van belang zijn zoals Musica Sacra, Limburgse Kerst, het Memorial Concert in Margraten, de Nieuwjaarsconcerten en vooral dit jaar het bijzondere Nieuwjaarsconcert in de Efteling. Ook draagt het orkest bij aan de Componistendag die komend seizoen aan Prokofjev is gewijd en speelt het naast Beethovens Negende Symfonie een opdrachtwerk van Hawar Tawfiq om de vijfentwintigste verjaardag van het Verdrag van Maastricht luister bij te zetten. Samen met Opera Zuid is philharmonie zuidnederland komend seizoen door heel het land te horen als het begeleidende orkest in Mozarts Le Nozze di Figaro en Rossini’s klassieker Il Barbiere di Siviglia.

Educatie

Een van de belangrijkste pijlers waarmee het orkest zich in de regio presenteert is educatie. Al jaren is het orkest met eigen programma’s actief voor alle leerlingen van het primair onderwijs en voortgezet onderwijs in Brabant, Limburg en Zeeland. Komend seizoen presenteert het orkest een volledig nieuw programma voor de groepen 7 en 8 en voor de brugklassen van het voortgezet onderwijs, HeartBeat. Een vernieuwend educatieprogramma dat ontwikkeld is in samenwerking met dansgezelschap Project Sally uit Maastricht. Kunstbalie uit Tilburg draagt zorgt voor de educatieve aspecten van het project. HeartBeat is een hartstochtelijk concert met muziek en dans dat de scholieren uitnodigt op zoek te gaan naar hun eigen ‘heart beat’. Een dynamisch podiumbeeld met bijzondere projecties draagt bij aan de totaalbeleving van dit concert.

Innovatieve concerten

De philharmonie zuidnederland blijft zoals met HeartBeat op innovatieve wijze zoeken naar wegen om niet alleen nieuwe publieksgroepen te bereiken, maar ook om een orkest van en voor de regio te zijn. Mede daarom is het orkest niet alleen aanwezig bij belangwekkende regionale gebeurtenissen, maar steekt het ook zijn nek uit met spannende en vernieuwende concertformules voor streekgenoten die de drempel naar het traditionele symfonieorkest te hoog vinden. Zo brengt het orkest met technolegende en DJ Jeff Mills een zomerconcert waarin de technobeats en orkestklanken samensmelten tot een aanstekelijk amalgaam en gaat het orkest door met de informele concertformule Spicy Classics bedoeld om studenten en jongeren te bereiken. Ook komt er een tweede editie van Leading the South, het dit seizoen met veel succes geïntroduceerde project om bedrijfsleven en orkest dichter bij elkaar te brengen en samen zorg te dragen voor het welbevinden van de regio’s Noord-Brabant, Limburg en Zeeland.

Digitale inleidingen

Innovatief zijn ook de nieuwe iconen die in de orkestbrochure fungeren als snelle richtingaanwijzers voor het soort concert en de gebeurtenissen er om heen, het concept Ontmoet en Begroet dat de musici dichter bij het publiek brengt en de digitale concertinleidingen die voorafgaand aan de concerten online beschikbaar komen voor alle abonnementhouders. De musici van het orkest geven daarin digitale inleidingen op de te spelen werken en het programma als geheel. ,,Hiermee vervult het orkest een behoefte van het publiek dat vaak de mondelinge inleidingen moest missen’’, verklaart Rosu deze ontwikkeling. ,,Nu kan men thuis in de eigen tijd genieten van de voorpret bij de concerten van philharmonie zuidnederland. Bovendien levert het weer een extra kennismaking op met de musici van het orkest.’’

Blijf op de hoogte

Wilt u op de hoogte blijven van al onze activiteiten en aantrekkelijke acties? Schrijf u dan nu in voor de nieuwsbrief en volg ons via Facebook, Twitter en YouTube.

Speelt u mee?

Als het muzikale hart van Zuid-Nederland is philharmonie zuidnederland een verbinder tussen inwoners en bedrijven. Muziek speelt in elk mensenleven een grote rol en heeft ook een grote waarde voor de maatschappij waarin wij leven. Met de immer groeiende betrokkenheid van het bedrijfsleven en een enthousiaste Stichting Vrienden slagen wij erin om een fundamentele rol te blijven spelen in Zuid-Nederland. Word daarom Vriend van het orkest. Of kom met ons in gesprek om u aan te sluiten bij ons actieve netwerk van sponsoren en partners. Wij matchen onze mogelijkheden met uw wensen en behoeften waardoor de meest waardevolle verbindingen ontstaan. Zo staan we samen nog sterker.