Dmitri Liss, chef-dirigent

per seizoen 2016-20171415 Dmitry Liss 1WEB

Dmitri Liss werd geboren in 1960. Hij studeerde af aan het conservatorium van Moskou, waar professor Dmitri Kitajenko, de muziekdirecteur van het Moskou’s Filharmonisch Orkest, zijn docent was. Hij begon als assistent van Kitajenko bij dit orkest te dirigeren. Hij won het Internationale Concours voor jonge Dirigenten ‘Lovro Matacic’ in Zagreb (1995).

Dmitri Liss was gastdirigent in Korea, Roemenië, Noorwegen, Nederland, Frankrijk, Zwitserland, Japan, de Verenigde Staten, Canada, Zweden, Spanje, Duitsland, Italië, Tsjechië, Polen, Kroatië, Hongarije, Estland en Litouwen. Hij werkte samen met musici als Mstislav Rostropovich, Gidon Kremer, Joeri Bashmet, Vadim Repin en Schlomo Mintz. Liss dirigeerde op festivals als La Folle Journée de Nantes, het Festival Radio France de Montpellier en het Festival de Piano de La Roque d’Anthéron.Sinds 1995 Dmitri Liss is artistiek directeur en chef-dirigent van het Oeral Filharmonisch Orkest. Hiervoor was hij van 1991 tot 1995 eerste dirigent van het Kuzbass Symfonieorkest. Van 1997 tot 1999 was Liss eerste dirigent van het American Russian Youth Orchestra. Van 1999 tot 2003 was het mededirigent van het Russisch Nationaal Orkest.

Liss maakte cd-opnames van de Zesde Symfonie en Tiende Symfonie van Miaskovski, het Eerste Pianoconcert van Tsjaikovski, het Pianoconcert van Katsjatoerian, de pianoconcerten van Rachmaninov, de Zesde Symfonie en Francesca da Rimini van Tsjakovski, Scheherazade en Russisch Paasfeest van Rimski-Korsakov en het Tweede Pianoconcert van Brahms.

Meer informatie over de benoeming van Dmitri Liss: klik hier