Ed Spanjaard, honorair dirigent

spanjaard klein

Ed Spanjaard (Haarlem 1948) studeerde Piano en Orkestdirectie in Amsterdam en Londen.

Hij dirigeerde onder andere producties van: Così fan tutte, Der Ring des Nibelungen, Pelléas et Mélisande, diverse kameropera’s en wereldpremières van opera’s van Micha Hamel. Zijn dirigentschap van het Nieuwe Ensemble bracht hem naar Edinburgh, Berlijn, Venetië en Shanghai en hij werkte met componisten aan nieuwe werken en cd opnames (waaronder van Carter, Ferneyhough, Donatoni, Loevendie).

Spanjaard heeft als chef-dirigent van het Limburgs Symfonie Orkest een groot repertoire aan orkestwerken opgebouwd. Daarnaast was hij regelmatig gastdirigent bij het Koninklijk Concertgebouw Orkest. Hij dirigeerde met veel succes o.a. het Dallas Symphony Orchestra, het Deense Nationaal Symfonie Orkest, de Münchner Philharmoniker, Ensemble  InterContemporain (Paris), Ensemble Modern (Frankfurt) en het Klangforum Wien. Hij dirigeerde tijdens het officiële bezoek van Koningin Beatrix aan Israël in 1995 het Jerusalem Symfonie Orkest. Bij het koninklijk huwelijk van Kroonprins Willem-Alexander en Prinses Máxima in 2002 was Spanjaard betrokken als dirigent en als pianist. Spanjaard dirigeerde ook diverse keren het Residentie Orkest.

Als pianist begeleidde hij regelmatig met Elly Ameling, Maarten Koningsberger en Christianne Stotijn. Hij nam een breed repertoire aan cd’s op, waarvan enkele met Edisons bekroond werden. Spanjaard is sinds september 2012 hoofddocent Orkestdirectie aan het Conservatorium van Amsterdam.