Antony Hermus

Antony Hermus wordt door pers en collega’s gezien als “één van de meest veelbelovende Nederlandse dirigeertalenten van de afgelopen jaren”. Zijn open menselijke communicatie, zijn enorme liefde voor een grote diversiteit aan muziekstijlen en zijn aanstekelijk enthousiasme vormen een inspiratiebron voor de orkesten waarmee hij werkt.

Antony Hermus studeerde aan het Fontys-conservatorium in Tilburg piano bij Jacques de Tiège en orkestdirectie bij Jac. van Steen en Georg Fritzsch. Op 29-jarige leeftijd werd hij benoemd tot Generalmusikdirektor van de Duitse stad Hagen, waar hij vele onderscheidingen ontving voor zijn werk. Van 2009 tot 2015 was hij Generalmusikdirektor van het Anhaltische Theater in Dessau (Duitsland) en chef-dirigent van de Anhaltische Philharmonie, waarbij hij in de afgelopen seizoenen door het gerenommeerde vakblad Opernwelt en de Duitse krant Die Welt meermaals genomineerd werd tot 'Dirigent des Jahres'. Van 2012 tot 2015 bracht hij in Dessau de afzonderlijke delen van Wagners magnum opus Der Ring des Nibelungen in première, gevolgd door twee zeer succesvolle cyclische uitvoeringen, o.a. tijdens het Internationale Richard Wagner Congres 2015. Bij zijn afscheid in Dessau in juni 2015 werd hij vanwege zijn grote verdiensten voor het Dessauer muziekleven benoemd tot 'Ehrendirigent der Anhaltische Philharmonie'.

Als gastdirigent heeft Antony Hermus de afgelopen jaren een grote reputatie opgebouwd. Hij leidde operaproducties bij o.a. de Nederlandse Reisopera (Un Ballo in Maschera, Tristan und Isolde), Opera National de Paris (Il Matrimonio Segreto, Così fan tutte), Staatsoper Stuttgart (Don Giovanni),  Aalto-Theater Essen (Madama Butterfly), Göteborgs Opera (Macbeth) en Komische Oper Berlin (Le nozze di Figaro, Der Kuhhandel (Weill), Der Vampyr (Marschner)). In concert was hij meermaals te gast bij o.a. de Bamberger Symphoniker, Orchestre de l’Opéra National de Paris, RTE National Symphony Orchestra of Ireland, BBC Philharmonic, Orchestre de la Suisse Romande, WDR-Rundfunkorchester en Orchestre de Chambre de Paris. In Nederland staat Antony regelmatig voor o.a. het Radio Filharmonisch Orkest, Nederlands Philharmonisch Orkest en het Residentieorkest. Recentelijk maakte hij zijn geslaagde debuten bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Koninklijk Concertgebouworkest.

Sinds afgelopen seizoen is Antony benoemd tot vaste gastdirigent van het Noord Nederlands Orkest. Naast heruitnodigingen bij o.a. Philharmonia Orchestra London, Residentieorkest, Rotterdams Philharmonisch Orkest, Radio Filharmonisch Orest, Orkest van het Oosten, de Nederlandse Reisopera, Seoul Philharmonic, Koninklijke Filharmonie van Vlaanderen, Bochumer Symphoniker en Göteborg Opera zal Antony in de komende seizoenen tevens debuteren bij het Royal Philharmonic Orchestra London, Enescu Festival, Tonkünstler Orchester Niederösterreich en Melbourne Symphony Orchestra.

Antony draagt de jeugd een warm hart toe. Als orkesttrainer bij uitstek is hij als dirigent en artistiek adviseur verbonden aan het NJO.

Uw reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *