Franck

César Auguste Jean Guilleaume Hubert Franck werd op 10 december 1822 in Luik geboren. Zijn ouders waren van Duitse afkomst. Het grootste deel van zijn professionele leven bracht Franck in Parijs door. Hij vestigde zich er definitief (met zijn ouders en zijn broer) in 1844; in 1873 liet hij zich tot Fransman naturaliseren.

Vóór 1844 was er al behoorlijk in zijn toekomst als musicus geïnvesteerd. Al op 11-jarige leeftijd werd de kleine Franck samen met zijn iets jongere broertje als wonderkind door de eerzuchtige vader geëxploiteerd: als viool-pianoduo (César speelde al jong virtuoos piano) reisden de jonge kinderen langs de Belgische cultuurcentra.

Kennelijk werd de basis onder dit reizend bestaan als iets te smal beschouwd (de Francks hadden alleen in Luik onderricht genoten) want in 1833 toog de familie naar Parijs, waar opnieuw gestudeerd ging worden. Franck studeerde er aanvankelijk privé compositie, contrapunt en fuga bij Anton Reicha; later werd hij toegelaten tot het conservatorium, waar hij ondermeer de orgelklas van François Benoist bezocht. In 1843 wordt Parijs weer voor België verwisseld, waar opnieuw concertreizen worden ondernomen. Maar in 1844 valt de keuze definitief op Parijs.

De virtuoos Franck komt er op de achtergrond terecht om plaats te maken voor de leraar (in 1872 volgde hij Benoist op), de organist (vanaf 1858 in de Sainte-Clotilde) en de componist.

Evenals Back vóór en Messiaen na hem, schiep Franck een substantieel orgeloeuvre maar componeerde hij daarnaast ook voor een groot aantal andere instrumenten en bezettingen. Vooral in de laatste decennia van zijn leven rijgen zich de hoogtepunten aaneen: de symfonische gedichten Les Éolides (1876), Le chasseur maudit (1882)Les Djinns (1884) en Psyché (1888), het Pianokwintet (1878), Prélude, Choral et Fugue voor piano-solo, de Variations Symphoniques voor piano en orkest (1885), de Viool-sonate (1887) en de Symphonie(1888). Op vocaal/instrumentaal gebied ontstonden liederen, opera’s, oratoria en kerkmuziek.

* Luik, 10 december 1822
† Parijs, 8 november 1890

Bron: www.cesarfranck.nl

Uw reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *