Maxim Rysanov

Maxim Rysanov is vooral bekend vanwege zijn optredens op onder meer de BBC Proms en festivals in Verbier, Edinburgh, Salzburg, Berlijn, Peking en Istanboel. Tegenwoordig combineert hij zijn altvioolcarrière met een carrière als dirigent.

In mei 2016 zal Rysanov de première spelen van een nieuw altvioolconcert van Peteris Vasks, dat in opdracht van het BBC National Orchestra of Wales, het Vale of Glamorgan Festival en het Orchestre Philharmonique de Strasbourg is geschreven.

Rysanov zet zich met enthousiasme in voor moderne muziek. Zo werkte hij samen met Sergei Akhunov, Dobrinka Tabakova, Benjamin Yusupov, Michael Pletnev, Leonid Desyatnikov, Giya Kancheli and Krzysztof Penderecki.

Rysanov speelde met het het Mariinski Orkest, het Russisch Nationaal Orkest, het BBC Symphony Orchestra, het Seattle Symphony Orchestra en talloze orkesten in Europa, Australië en Azië. Kamermuziek vertolkte hij samen met vele vooraanstaande musici, waaronder Leif Ove Andsnes, Nicola Benedetti, Sol Gabetta, Janine Jansen, Gidon Kremer, Misha Maisky, Vadim Repin en Maxim Vengerov. Hij behaalde de Classic FM Gramophone Young Artist of the Year Award en de BBC Radio 3 New Generation Award en won diverse altvioolconcoursen. Rysanov maakte verschillende cd´s met onder andere het Altvioolconcert van Martinu en de Sinfonia concertante van Mozart.

Rysanov studeerde altviool bij Maria Sitkovskaya in Moskou en John Glickman in Londen en directie bij Alan Hazeldine in Londen. Hij heeft deelgenomen aan verschillende masterclasses bij Gennadi Rosjdestvenski en Jorma Panula. Hij bespeelt een altviool van Giuseppe Guadagnini (1780) dank zij de Elise Mathilde Foundation.

 

Uw reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *