Arthur & Lucas Jussen

Even voorstellen
Namen:
Lucas en Arthur Jussen
Geboren:
Lucas: 27 februari 1993, Hilversum
Arthur: 28 september 1996, Hilversum
Werk:
pianisten

“You realise that this is not usual. This is not just two good pianists playing together. They sense each other’s most small, individual little bit of interpretation.” - Sir Neville Marriner

‘It’s like driving a pair of BMW’s‘ merkte dirigent Michael Schønwandt op na het dirigeren van de Nederlandse broers Lucas en Arthur Jussen. Ondanks hun jonge leeftijd hebben de twee pianisten al veel ervaring opgebouwd in het internationale concertcircuit en worden door zowel pers als publiek geprezen.

Lucas en Arthur hebben opgetreden met nagenoeg alle Nederlandse orkesten waaronder het Koninklijk Concertgebouw Orkest, het Radio Filharmonisch Orkest en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Daarnaast waren ze te gast bij The Boston Symfony Orchestra, The Philadelphia Orchestra, Danish National Symfony Orchestra, City of Birmingham Symfony Orchestra, het Mariinsky Orchestra, Academy of St Martin in the Fields en de symfonieorkesten van Montreal, Sydney, Singapore, Hong Kong en Shanghai. Ze werkten samen met dirigenten als Frans Brüggen, Christoph Eschenbach, Valery Gergiev, Manfred Honeck, Sir Neville Marriner, Andris Nelsons, Yannick Nezét-Séquin, Jukka Pekka Saraste en Jaap van Zweden. .

In seizoen 2021/2022 zijn de broers „Artist in Residence“ bij het Konzerthaus Berlin. Naast concerten met het Konzerthausorchester zijn zij verder ook te horen in diverse kamermuziekprojecten en een solorecital. In Januari 2022 zullen zij het speciaal door Fazil Say voor hun geschreven werk „Anka kuşu“ (Feniks) voor quatre-mains en orkest in première brengen, samen met de Münchner Philharmoniker olv John Storgårds.
Recitals spelen zij dit seizoen oa. in Berlijn, München, Amsterdam ,Gent, Basel, Budapest, Bologna, Turijn en Aix-en Provence. Ze zijn verder te gast bij het Klavier Ruhr Festival, bij het Scheswig-Holstein Musik Festival, bij de Festspiele Mecklenburg-Vorpommern, Kissinger Sommer, Tivoli Stjernestunder Festival en bij de Schubertiade.

Verdere hoogtepunten dit seizoen zijn de concerten met de Boston Symfony Orchestra olv Andris Nelsons, WDR Sinfonieorchester, Mozarteum Salzburg, Radio Filharmonisch Orkest, Academy of St Martin in the Fields, zoals ook de Beethoven-cyclus met het Nederlands Philharmonisch Orkest/Nederlands Kamerorkest.

Hun eerste pianolessen kregen de broers in hun geboorteplaats Hilversum van Leny Bettman. In 2005 studeerden de broers op uitnodiging van Maria João Pires bijna een jaar lang in Portugal en Brazilie. In de jaren daarna volgden zij lessen bij Jan Wijn en Ton Hartsuiker waarbij ze zich bij de laatste verdiepten in de moderne pianomuziek. Lucas vervolgde zijn studie bij Menahem Pressler in de VS en bij Dmitri Bashkirov in Madrid, Arthur vervolgde zijn studie aan het Amsterdams Conservatorium bij Jan Wijn.

In 2010 tekenden Lucas en Arthur een platencontract bij Deutsche Grammophon. Hun debuut cd met werken van Beethoven verwierf de platina status en ze sleepten er bovendien de Edison Klassiek Publieksprijs mee in de wacht. Na een succesvolle Schubertopname (gouden status) wijdden ze hun derde cd ‘Jeux’ aan de Franse pianomuziek. In 2015 verschenen de Mozartconcerten met de Academy of St Marin in the Fields onder leiding van Sir Neville Marriner. Ook dit album bereikte de gouden status en werd bij ‘Grammophone UK’ genoemd bij ‘The 50 greatest Mozart Recordings’. In maart 2017 verscheen hun 5e CD bij DG met werken van Poulenc en Saint-Saëns (Koninklijk Concertgebouw Orkest olv Stéphane Denève). Een Bach album met oa.de dubbelconcerten volgde in 2019 in samenwerking met Amsterdam Sinfonietta. In Maart 2021 verscheen „The Russian Album“ met werken voor 2 piano’s van Rachmaninoff, Stravinsky, Shostakovich en Arensky.

concerten