Muziekgebouw Eindhoven
Muziekgebouw Eindhoven is een eigentijdse concertzaal met een internationale allure. Een akoestische toplocatie die een grote aantrekkingskracht uitoefent op wereldbefaamde orkesten en solisten. Jaarlijks vinden ruim 160.000 muziekliefhebbers hun weg naar dit bijzondere gebouw in het hart van Eindhoven. Muziekgebouw Eindhoven bestaat uit twee zalen: de grote zaal heeft circa 1250 zitplaatsen, de kleine zaal circa 400.
Muziekgebouw Eindhoven is de muziektempel in de stad met een zeer breed aanbod aan concerten. Van kleine akoestische setting tot groots bezet symfonisch repertoire. De alom zeer gewaardeerde en hoog aangeschreven akoestiek is een pré voor vele klassieke muziekliefhebbers. Niet voor niets is Muziekgebouw Eindhoven ook al jaren een van de thuisbasis van philharmonie zuidnederland.
Terug de geschiedenis in
In 1900 ontwikkelde de stad Eindhoven zich razendsnel. Een concertzaal was er nog niet, maar daar was wel dringend behoefte aan. Het duurde niet lang voordat er een comité gevormd werd dat de stichting van een Eindhovense concertzaal moest voorbereiden. Niks leek de stichting van het Eindhovens Concertgebouw in de weg te zitten, zeker wanneer de kranten enkele weken later het nieuws naar buiten brachten dat ‘de nodige middelen haast verzekerd zijn’.
Het bleek allemaal iets te voorbarig. De nodige fusie tussen de Koninklijke Harmonie Apollo’s Lust en het Eindhovensch Mannenkoor leek het plan voor Muziekgebouw Eindhoven tegen te houden. De leden van Apollo’s Lust gingen akkoord met de voorwaarden die het comité had opgesteld. Het Eindhovensch Mannenkoor was echter meer verdeeld. Het bestuur kon zich niet vinden in de financiële voorwaarden. De meerderheid van de leden stemde echter wel in, waarop het volledige bestuur opstapte. De poging om een concertgebouw te stichten was alsnog op een mislukking uitgelopen.
Jaren en vele commissies later leken in 1985 de plannen dan eindelijk toch concreet te gaan worden. De gemeenteraad was van mening dat de binnenstad een ernstig tekort had in de reeds aanwezige voorzieningen en de lang gekoesterde wens om een concertgebouw te stichten werd weer nieuw leven ingeblazen.
In een in 1987 gepresenteerd rapport werd uiteengezet waarom Eindhoven juist nú een muziekcentrum nodig had. Het idee voor het nieuwe muziekcentrum werd geïntegreerd in het plan voor de Heuvelgalerie. In 1990 startten de bouwwerkzaamheden door dr. Ir. Frits Philips en de oud-dirigent van het Brabants Orkest Hein Jordans.
In september 1991 werd de officiële naam van het muziekcentrum: Muziekcentrum Frits Philips. Het Frits Philips Muziekbouw werd in 1992 officieel geopend door toenmalig koningin Beatrix.
Muziekgebouw Eindhoven
Het ging voortvarend met het Muziekgebouw Eindhoven; de vele bezoekers waren zeer tevreden. Toch werd na 18 jaar besloten het muziekgebouw te verbouwen. Het Frits Philips muziekcentrum moest een moderne uitstraling krijgen. Ook had de verbouwing het doel om de gemeenschapsfunctie te versterken. Tevens werd de naam veranderd naar Muziekgebouw Frits Philips Eindhoven.
Muziekgebouw Frits Philips Eindhoven? In de volksmond spreekt men vooral over Muziekgebouw Eindhoven, hoewel Frits Philips onverminderd zichtbaar is in de concertzaal. De herkenbare gele stoel in de Grote Zaal is een eerbetoon aan Frits Philips.