Theater aan het Vrijthof Maastricht

Hét theater van Maastricht!

Theater aan het Vrijthof is hét theater van Maastricht. ‘Een naam die klinkt en zingt’ zegt burgemeester Houben in 1987 toen het muziekhuis aan het Vrijthof Theater aan het Vrijthof werd. Het uitgangspunt van het Muziekhuis was het eisenprogramma van de toekomstige gebruiker: het Cultureel Centrum van het Limburgs Symfonie orkest, nu philharmonie zuidnederland.

Uit Probeer Avond

Mr. Philip Houben opent op 4 januari 1992 de nieuwe schouwburg van Maastricht met een memorabele Uit Probeer Avond; een solovoorstelling met eigen teksten, conferences en liedjes gecomponeerd door Tonny Eyk. De eerste nationale artiest in Theater aan het Vrijthof is André van Duin met de Revue. Er komen zo’n 5.000 bezoekers op af. In maart 1992 wordt Theater aan het Vrijthof officieel geopend en dat wordt zelfs live uitgezonden op televisie. De eerste directeur van het nieuwe Theater aan het Vrijthof is Piet van Hest, voormalig documentairemaker bij de KRO. In 2001 wordt hij opgevolgd door Jacques Giesen, gevolgd door Guido Wevers, Hugo Haeghens en de huidige directeur Jean Boelen.

De zalen

Het Maastrichtse theater heeft twee zalen; de Papyruszaal en de Bovenzaal. De Papyruszaal is vernoemd naar de grote sponsor de Koninklijke Nederlandse Papierfabriek Maastricht. De zaal krijgt in 2003 voor het eerste een opknapbeurt. Alle stoel zijn vervangen waardoor er nu meer zitplaatsen zijn met meer beenruimte. In 2004 is het toneel verhoogd en zijn de trekkenwanden volledig geautomatiseerd. In 2017 bestaat Theater aan het Vrijthof 25 jaar en worden de kleedkamers, toiletten, douches en foyer gerenoveerd. In 2018 kreeg de Papyruszaal een vernieuwde akoestiek, theatertechnische infrastructuur en nieuwe theaterstoelen. Zo is Theater aan het Vrijthof weer helemaal klaar voor de toekomst.

Mocht u meer over Theater aan het Vrijthof willen weten klik dan hier.

concerten