Mendelssohn

even voorstellen

 
Naam:
Mendelssohn-Bartholdy, Felix
Geboren:
3 februari, 1809, Hamburg (Duitsland)
Overleden:
4 november, 1847, Leipzig (Duitsland)
Werk:
componist, dirigent, conservatoriumdirecteur
Privé:
getrouwd, geen kinderen
Felix Mendelssohn

 Felix Mendelssohn-Bartholdy is geboren in een Joodse familie op 3 februari 1809. Zijn vader is bankier en zijn moeder artistiek en literair begaafd. Mendelssohns grootvader Mozes Mendelssohn is een bekend Joods filosoof. In 1816 heeft de familie zich wegens het groeiende antisemitisme protestants laten dopen. Daar komt de naam Bartholdy vandaan.


Een drukbezet kind

Op jonge leeftijd krijgt Mendelssohn pianoles van Ludwig Berger en Johann Nepomuk Hummel. Daarnaast volgt hij ook vioolles en compositieleer. Op zijn negende laat hij zijn pianokunsten voor het eerst aan publiek horen tijdens een kamerconcert. Mendelssohn is elf jaar als hij zijn eerste stuk componeert en dertien als hij zijn eerste symfonie componeert. Een aantal jaar later schrijft hij zich in voor de universiteit van Berlijn. Hij volgt daar geschiedenis- en filosofiecolleges van filosoof Georg Wilhelm Friedrich Hegel. In dezelfde tijd krijgt Mendelssohn een voorliefde voor dirigeren. Hij dirigeert een nieuwe uitvoering van de Matthäus Passion van Bach. Hierdoor wordt hij ook als dirigent erg succesvol.


Reizen

De composities van Mendelssohn hebben veel te maken met zijn liefde voor reizen. Door zijn bezoek aan het Holyrood Palace in Edinburgh, componeert hij de donkere, schemerige opening voor het stuk wat uiteindelijk zijn Schotse Symfonie is worden. Hierna is Mendelssohn in Rome waar hij bevriend raakt met componist Hector Berlioz. Hij noemt Mendelssohn een ‘enorm, buitengewoon, uitmuntend en zeldzaam talent’. Even later in Engeland mag hij zijn Schotse Symfonie opdragen aan de jonge koningin Victoria.


Conservatoriumdirecteur

Eind 1842 richt Mendelssohn samen met Robert Schumann het Leipziger Conservatorium der Musik op. Een eeuw later krijgt het conservatorium zijn naam; Hochschule für Musik und Theater “Felix Mendelssohn Bartholdy”.


Hij is pas 38

Mendelssohns gezondheid begint in 1840 al zijn tol te eisen. Hij krijgt steeds meer last van depressies en is erg vermoeid. Een maand nadat hij voor de laatste keer Engeland bezoekt, overlijdt zijn zeer geliefde zus Fanny. Dat komt als een klap voor Mendelssohn. Zijn composities in deze periode van zijn leven hebben een donkere sfeer. Drie maanden erna overlijdt Mendelssohn na een paar kleine beroertes en een hersenbloeding. Hij is 38 jaar geworden.


NPO Radio 4 heeft een uitgebreide lijst met muziekwerken van Beethoven samengesteld op https://www.nporadio4.nl/componisten/mendelssohn-bartholdy-felix

concerten