De magie van muziek ervaren, daar gaat het om.

De musici zo dichtbij dat je ze bijna kunt aanraken, met z’n allen om het orkest heen, een musicus die in je klas komt om samen muziek te maken of om iets over de komende muzikale voorstelling te vertellen. Zo ervaren leerlingen de educatieve programma’s van philharmonie zuidnederland. Dichtbij en betrokken brengt het orkest Jonge Gasten in aanraking met live muziek en laat hen voelen dat muziek hun bloed sneller laat stromen.

Ga direct naar het overzicht van onze projecten per doelgroep door hier te klikken.

Vijf jaar geleden is philharmonie zuidnederland van start gegaan. Een ambitieus orkest met educatie hoog in het vaandel. Dat vertaalde zich onmiddellijk in een groot aanbod van concerten en workshops in een doorlopende leerlijn. In al die jaren genoten zo’n 100.000 leerlingen van de meest uiteenlopende programma’s: een overweldigend concert van het hele orkest in de concertzaal, een intieme muzikale voorstelling van een klein ensemble op school of een actieve workshop in de klas. Een aantal van onze Jonge Gasten heeft daarmee inmiddels meer dan één keer de magie van onze muziek mogen ervaren!

Deze ervaring wordt nog betekenisvoller als het concertbezoek deel uit maakt van de totale muzikale ontwikkeling van de kinderen, zowel binnen- als ook buitenschools. De philharmonie zuidnederland investeert daarom graag in het werken in een grotere muzikale keten: de leerlingen komen, voorbereid door het digitale lesmateriaal, naar een muzikale voorstelling. Aangevuld door de muziekles van een vakspecialist, verbonden met een workshop van het orkest of met activiteiten van de muziekschool of muziekvereniging in de buurt, krijgt deze concertervaring een diepere betekenis. De activiteiten van het orkest hoeven in deze keten niet altijd het eindpunt te zijn, maar kunnen ook als vertrekpunt dienen om te verwonderen, te voeden of te inspireren. Op deze manier zijn de educatieve projecten van philharmonie zuidnederland betekenisvol en werkt het orkest samen met zijn omgeving aan de muzikale bagage van onze nieuwe generatie.

Wist je dat philharmonie zuidnederland één van de initiatiefnemers van het Brabant Menu is?

Nieuw in schooljaar 2018-2019 
Bijzonder in schooljaar 2018-2019 zijn muzikale voorstellingen waarin de leerlingen participeren: Broer (groep 5-6) en Rhythmix (groep 7-8). Nieuw is de ensemblevoorstelling Radio Walvis (groep 3-4 (5)) die het orkest maakt met de Brabantse theatermakers Schippers&VanGucht. Samen met de andere projecten die philharmonie zuidnederland aanbiedt is er voor iedere leeftijdsgroep een passend programma.

Lesmateriaal
Klassieke muziek is een rijk terrein, maar niet altijd even bekend, ook niet bij leerkrachten. Daarom zijn alle projecten voorzien van aantrekkelijk digitaal lesmateriaal toegankelijk voor iedere leerkracht. In het lesmateriaal prikkelen we onze Jonge Gasten om op zoek te gaan naar wat muziek voor hen betekent. Tevens dagen we leerlingen uit zelf muziek te maken. Graag leggen we verbanden met andere kunstdisciplines en vakgebieden en krijgen leerkrachten suggesties voor reflectieopdrachten. Zo werken we aan de verschillende culturele competenties van De Cultuur Loper en De Culturele Ladekast en aan de 21ste-eeuwse vaardigheden

Fotograaf: Simon van Boxtel

Met speciale dank aan 
Stichting Vrienden van philharmonie zuidnederland

Mede mogelijk gemaakt door:
Ministerie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap | Provincie Noord-Brabant | Provincie Limburg | Gemeente Maastricht | Cultuur Eindhoven | APG | Stichting Henri Hermans | Elisabeth Strouven Stichting | Stichting Kanunnik Salden/Nieuwenhof | Kiwanis Club Tilburg 

philharmonie zuidnederland werkt samen met:
Kunstbalie | BKKC | DOOR! 

Vraag onze educatiebrochure aan!
 

Cookies
Wij maken gebruik van cookies. Dit zijn kleine tekstbestandjes die op de computer, tablet of telefoon worden opgeslagen. Hiermee zorgen wij er onder andere voor dat onze website goed werkt, kunnen wij de website verder verbeteren en u van gerichte en relevante informatie voorzien.
Meer info