samenwerking met Pabo's

philharmonie zuidnederland is een verbinder in de regio Zuid-Nederland. Ook op educatiegebied staat samenwerking met lokale partners hoog in het vaandel. Zo ook de samenwerking met de leerkrachten van de toekomst.

Als je iets wil bereiken moet je bij het begin beginnen! Samen met de docenten van de PABO’s in Limburg en Brabant organiseren we ieder jaar betekenisvolle activiteiten voor toekomstige leerkrachten.

Niet ieder kind maakt thuis kennis met klassieke muziek en nog minder kinderen bezoeken met hun ouders een concert van een symfonieorkest. Wil je alle kinderen bereiken, onafhankelijk van opvoeding en financiële mogelijkheden thuis, dan moet je op school zijn. Aan de kinderen zal het niet liggen, zij staan open voor nieuwe ervaringen. Echter, op school bepaalt de leerkracht welke activiteiten aan de klas aangeboden worden. En laat nou net die leerkracht zelf lang niet altijd het geluk hebben gehad om een symfonieorkest te ontmoeten.

In Eindhoven maken tweedejaars studenten van de Pabo (Fontys) in seizoen 2017-2018 actief kennis met de educatieve activiteiten van philharmonie zuidnederland. De studenten nemen deel aan workshops onder leiding van de musici, acteur en decorontwerpster van onze nieuwe ensemblevoorstelling Orpheus! . Daarna gaan de studenten naar de Jenaplanschool De Driestam in Eindhoven om deze voorstelling samen met leerlingen (groep 5-6) van de school te bekijken. De derdejaars studenten componeren zélf onder leiding van violist Machiel Swillens als onderdeel van het thema ‘onderzoekend leren’. Daarna bezoeken ze de voorstelling HeartBeat (groep 7-8) in het Muziekgebouw Eindhoven en onderzoeken ze hoe deze voorstelling kan bijdragen aan de sociaal-emotionele ontwikkeling van leerlingen uit de bovenbouw van het primair onderwijs.

Vierdejaars studenten van de Pabo in Helmond (Hogeschool De Kempel) kregen een presentatie van de educatieve activiteiten én kwalitatieve doelstellingen van philharmonie zuidnederland. Ze maakten kennis met diverse culturele instellingen en hadden de opdracht om een culturele activiteit voor hun stageschool te organiseren. De philharmonie zuidnederland speelt in november 2017 twee voorstellingen van Orpheus! op basisscholen in de regio Helmond.

Meer informatie? Mail naar educatie@philharmoniezuidnederland.nl

Fotograaf: Simon van Boxtel
Fotograaf: Simon van Boxtel
Fotograaf: Simon van Boxtel
Fotograaf: Simon van Boxtel