Spicy Classics

de philharmonie zuidnederland is er ook voor jongeren: de verzamelnaam Spicy Classics staat voor innovatieve concertprogramma's gemaakt voor deze doelgroep. Door heel Zuid-Nederland wordt gezocht naar spannende cross-overs en samenwerkingen met lokale partners, waarbij klassieke muziek op verrassende wijze wordt gepresenteerd.

Foto: Focuss22

samenwerking met WeDoVooDoo
In september 2017 speelden de slagwerkers van philharmonie zuidnederland samen met DJ Mâhfoud tijdens Double Trouble, het grootste studentenfeest van Maastricht georganiseerd door WeDoVooDoo.

In de maanden voorafgaand aan het studentenfeest hebben onze slagwerkers en DJ Mâhfoud intensief samengewerkt. Het creatieve proces bestond uit een bezoek aan Adams Muziekcentrale waar soundsamples zijn gemaakt waarmee de dj zijn klankpatronen en ritmische voorstellen voor de slagwerkers heeft samengesteld. Tijdens de gezamenlijke repetities werd hiermee geïmproviseerd en gaandeweg kwam er een compositie tot stand met marimba, conga’s, bongo’s, pauken en klein slagwerk.

Het resultaat: een live-set tijdens Double Trouble waarbij slagwerk en elektronische muziek samenkwamen tot één geheel en 1300 studenten uit hun dak gingen.

2013-2017: Spicy Classics
Sinds het ontstaan van philharmonie zuidnederland in 2013 hebben concertformules voor jongeren een plaats gehad in het programma van philharmonie zuidnederland. Een informele setting en een drankje achteraf maakten deze concerten tot een avondje uit. Hieronder een overzicht:

2017: Music & space. Orkest en TEMKO speelden Darkness Rises, geschreven door Aart Strootman. De muziek werd ondersteund door beelden uit de ruimte, afkomstig uit de ruimtesonde Pioneer 10, die 30 jaar lang door de ruimte reisde, totdat NASA in 2003 het contact verloor.

2016: Music & Talks. Pianiste Daria van der Bercken nam bezoekers mee naar de ‘elegantie’ in Mozarts muziek door een combinatie van concert en presentatie, afgewisseld met hedendaagse composities van David Dramm. Choreografe Rosabel Huguet speelde met de ervaring van het publiek door de indrukwekkende opkomst van de musici en de opstelling van orkest en publiek. Bekijk hier een fragment.

2016: Music & Cartoons. Harpist Remy van Kesteren bewerkte zijn compositie Leviathan speciaal voor orkest, daarnaast werd Latijns-Amerikaanse klassieke muziek gespeeld en tekende Bas Köhler live cartoons. Bekijk hier een kort fragment.

2016: Music & Light. In het spectaculaire lichtontwerp van Blauwe Uur vertolkte countertenor Daniel Gloger 18e-eeuwse meesterwerken uit Händels Rinaldo en Olga Neuwirths Hommage à Klaus Nomi, het cultidool uit de jaren 80.

2015: Music & Film. Het orkest bracht samen met blokfluitist Erik Bosgraaf, sounddesigner Jorrit Tamminga en cineasten Paul en Menno de Nooijer een totaalconcept met Vivaldi’s monumentale Vier Jaargetijden uitgangspunt. Bekijk hier een kort fragment (L1).

2014: Spicy Classics i.s.m. Spark. Een avond vol klassieke muziek in corss-over met andere muziekstijlen én het speciaal voor philharmonie zuidnederland gecomponeerde Kiss of Fire van Chiel Meijering.

2013: The Exhibition of an Orchestra i.s.m. strijkkwartet Zapp 4 en designers Laura Lynn Jansen & Thomas Vailly. Een mix van muziekstijlen in een spektaculair decor dat publiek en orkest dichterbij elkaar bracht (onderdeel Dutch Design Week Eindhoven).

Cookies
Wij maken gebruik van cookies. Dit zijn kleine tekstbestandjes die op de computer, tablet of telefoon worden opgeslagen. Hiermee zorgen wij er onder andere voor dat onze website goed werkt, kunnen wij de website verder verbeteren en u van gerichte en relevante informatie voorzien.
Meer info