Symfonieorkest en bedrijfsleven vinden elkaar in innovatie

Wat hebben een muzikale ruimtereis met de Pioneer 10, een hamburger van kweekvlees en lekkernijen proeven met al je zintuigen met elkaar te maken?

De philharmonie zuidnederland presenteert op vrijdag 16 november 2018 een nieuwe editie van Leading the South. Dit keer in samenwerking met Brightlands. Dit evenement, waar cultuur, bedrijfsleven en politiek elkaar kunnen ontmoeten, is inmiddels een traditie geworden. Deze vierde editie vindt plaats in Villa Flora op het terrein van Brightlands Campus Greenport in Venlo. In dit hypermoderne architectonische hoogstandje staan allerlei innovaties op het gebied van voedsel centraal onder de titel ‘de Smaak van de Toekomst’. Tijdens de avond worden alle zintuigen geprikkeld met een uniek palet aan ingrediënten: indrukwekkende keynote-sprekers, oorstrelende, innovatieve klanken van het orkest én een diner met een mix van culinaire verrassingen.

Stefan Rosu (intendant en bestuurder van philharmonie zuidnederland) over Leading the South: ‘Deze editie heeft een thema dat ons allemaal aangaat: de grote transformaties in voedselproductie en voedselbereiding die in het verschiet liggen. Het verheugt mij zeer in samenwerking met onze partner Brightlands een vierde editie aan onze succesvolle reeks te kunnen toevoegen. Leading the South laat de leiders van het zuiden op inspirerende wijze inzichten vergaren over relevante thema’s. Het is de uitgelezen gelegenheid voor ondernemers uit het bedrijfsleven van Noord-Brabant, Limburg en Zeeland om elkaar te ontmoeten.’

Saskia Goetgeluk (directeur van Brightlands Campus Greenport Venlo) over de samenwerking: ‘Innovatie over grenzen heen is het motto waarin wij ons beiden herkennen. Leading the South is een uitstekend platform om dat uit te dragen. De philharmonie zuidnederland en Brightlands is een combinatie die al eerder heeft geleid tot nieuwe inspiraties. De prachtige Brightlands Hymne is daarvan het muzikale voorbeeld.’

Keynote-sprekers
De twee sprekers van de avond zijn frontrunners op het gebied van innovatieve voedselproductie en voedselbeleving. Marc Post (hoogleraar vasculaire fysiologie aan de Universiteit Maastricht) is de man met wie het brede publiek in 2013 kennismaakte toen hij op tv de allereerste, door hem van kweekvlees gemaakte hamburger presenteerde. Hij tilde het zilveren deksel van de schaal. In het Petri schaaltje daaronder lag een op het oog gewone hamburger. Maar voor dit uit een paar cellen opgekweekte stukje vlees had geen rund het leven hoeven laten. De hamburger werd gebakken, geproefd door het kleine panel rond de tafel en… smaakte naar vlees! Welke enorme implicaties heeft dit voor een duurzame toekomst en de manier waarop wij over voeding en vleeseten denken?Charles Spence (verbonden aan de Universiteit van Oxford als professor in experimentele psychologie) is hoofd van het 'Crossmodal Research Laboratory', waar hij de effecten en samenhang van zintuigelijke ervaring in de moderne maatschappij onderzoekt. Hij ontdekte dat wij bitter associëren met lage tonen, zwart en hoekig, terwijl wij bij zoetigheid aan hoge tonen, wit en rond denken. Kunnen wij gezonder voedsel maken, met minder zout en suiker, door daar slim gebruik van te maken? Dat is een van de vragen waarmee hij zich bezighoudt.Oorstrelende, innovatieve klanken
Het orkest brengt het concert Music & Space samen met TEMKO, de band van Brabants muzikaal multi-talent – gitarist, componist én instrumentbouwer – Aart Strootman. In 2003 slaagde NASA er voor het laatst in contact te leggen met Pioneer 10, een ruimtesonde gelanceerd in 1972 die zich steeds verder van de aarde verwijdert. Strootman componeerde zijn intrigerende Darkness Rises naar aanleiding van de laatste set data die NASA van die ruimtesonde ontving.

Mix van culinaire verrassingen
Tijdens het diner laten philharmonie zuidnederland en Brightlands u kennis maken met de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid in de regio. De verrassende en gezonde ingrediënten worden samengesteld uit zo veel mogelijk lokale ingrediënten en dranken.

Meer informatie of deelnemen
Kijk hier voor meer informatie.

U kunt ook direct contact opnemen met:
Maud Douwes – relatiemanager bij philharmonie zuidnederland
T: 088-1660723 / 06-12401230
M: maud.douwes@philharmoniezuidnederland.nl

 

Cookies
Wij maken gebruik van cookies. Dit zijn kleine tekstbestandjes die op de computer, tablet of telefoon worden opgeslagen. Hiermee zorgen wij er onder andere voor dat onze website goed werkt, kunnen wij de website verder verbeteren en u van gerichte en relevante informatie voorzien.
Meer info