Muziek kent geen grenzen

Muziek kent geen grenzen of barrières. Dat wordt eens te meer duidelijk bij het educatieproject Musical Postcards voor het voortgezet onderwijs. Het doel: jongeren over de hele wereld met elkaar in contact brengen door muziek. Leerlingen met muziek als eindexamenvak ontvangen een muzikale kaart (musical postcard) van een jongere (vaak vluchteling) ergens uit de wereld. Samen met musici van philharmonie zuidnederland en studenten van het conservatorium, compeneren de leerlingen vervolgens een muziekstuk als reactie op deze musical postcard.

Derde editie Musical Postcards
In december 2018 gaan muziekleerlingen van het United World Collega en het Sint Maartenscollege uit Maastricht deze uitdaging aan, ondersteund door studenten Compositie van het Conservatorium Maastricht. De leerlingen hebben inmiddels al twee musical postcards ontvangen: eentje uit Jakarta over de luchtvervuiling en de afvalhopen in de stad en de andere uit Libanon, waarin de slachtoffers die zijn gevallen tijdens het recente geweld tussen de Palestijnse demonstranten en het Israëlische leger worden herdacht. Aan de leerlingen van het United World College en het Sint Maartenscollege de opdracht om een reactie hierop vorm te geven met muziek.

Tijdens een introductiemiddag maken de leerlingen en studenten kennis met de musici van philharmonie zuidnederland die hun composities uiteindelijk ook uitvoerden. Tijdens deze middag hebben de leerlingen zo de mogelijkheid om alle instrumenten apart te horen en vragen te stellen aan de musici. Immers: waar moet je op letten als je muziek schrijft voor een trombone of een contrabas? Kun je ook geluiden met de stok maken op de viool en hoe hoog kan een fagot? Kun je op de klarinet ook een glissando maken zoals op de trombone? Allemaal belangrijke zaken om te weten als jonge componist.

Op 3 december worden de composities die de leerlingen van het United World College en het Sint Maartenscollege maakten, uitgevoerd door het ensemble van philharmonie zuidnederland. Alle uitvoeringen worden gefilmd met een boodschap van de leerlingen erbij zodat deze video als musical postcard teruggestuurd kon worden naar jongeren uit Jakarta en Libanon, als reactie op de musical postcards die zij stuurden: Muziek kent geen grenzen.

Initiator van dit project is de Nederlandse componist Merlijn Twaalfhoven. De philharmonie zuidnederland ondersteunt dit initiatief sinds 2016 van harte. Meer informatie: www.musicalpostcards.org