philharmonie zuidnederland tekent cd-contract en brengt eerste cd uit

De philharmonie zuidnederland brengt in het kader van het vijfjarig bestaan haar eerste cd in een reeks van drie uit. Op de eerste cd staat Prelude & Liebestod uit Tristan und Isolde van Wagner en de Vierde Symfonie van Tsjaikovski. Het orkest staat daarbij onder leiding van chef-dirigent Dmitri Liss. De cd is vanaf vrijdag 14 december verkrijgbaar bij de Vriendenbalie van het orkest (tijdens concerten), via de site van platenlabel Fuga Libera (outhere-music.com), via klassiek.nl en bij boeken- en cd-zaken. De cd is ook te downloaden via Spotify, Apple Music en Deezer.

Stefan Rosu, intendant en bestuurder van philharmonie zuidnederland: “De philharmonie zuidnederland kijkt dit concertseizoen met trots terug op de eerste vijf succesvolle jaren waarin we een weg zijn ingeslagen waarin wij onderscheidend en uniek zijn. Het is tijd om ook een (inter-)nationaal publiek deze artistieke kwaliteit te laten beleven.” Het orkest werkt hierbij samen met het in België gevestigde platenlabel ‘Fuga Libera’ en zal in eerste instantie drie cd’s met groot bezet symfonisch repertoire onder leiding van chef-dirigent Dmitri Liss uitbrengen. “Dat is op zichzelf al bijzonder”, zegt Rosu, “want platenlabels zijn tegenwoordig terughoudend met het aangaan van nieuwe verplichtingen. Fuga Libera zal de opnames op alle relevante streaming platvormen aanbieden. En dankzij de financiële ondersteuning van de Stichting Vrienden zullen wij de eerste drie cd’s echter ook fysiek kunnen aanbieden.”

Dubbele filosofie
Charles Adriaenssen, directeur-generaal van Outhere Music geeft aan dat het label Fuga Libera een dubbele filosofie heeft: “Enerzijds willen we net als elk label cd’s uitbrengen van bekende namen, anderzijds focussen we op regionale fenomenen. Ik vind het belangrijk om kwaliteit naar de mensen in de regio te brengen zodat ze betrokken kunnen zijn bij de cultuur, de muziek die uit hun leefgebied komt. En philharmonie zuidnederland staat midden in die regio.”

Uitersten op één cd
Richard Wagner en Pjotr Iljitsj Tsjaikovski verenigd op een cd. Het lijken twee uitersten die slechts worden verbonden door het feit dat dezelfde dirigent en hetzelfde orkest hun werken uitvoeren. Toch hebben beide componisten veel meer met elkaar te maken dan zo op het eerste gezicht lijkt. Tsjaikovski was gefascineerd door Wagners briljante orkestratie en de mogelijkheid die hij aanreikte om het verhaal, de emotie, alleen in noten te vertellen en zich weinig aan te trekken van de standaardvormen van de westerse muziek.

Genieten van romantiek in het kwadraat
Het eerste werk op de cd is van de hand van Wagner, de zelf geproclameerde redder van de Duitse romantische muziek die het fenomeen opera op een hoger plan zou brengen. Het Prelude & Liebestod uit Tristan und Isolde is een perfecte instrumentale samenvatting van de zeer sensuele operaversie die toevalligerwijs ook nog eens parallellen vertoont met het privéleven van de componist zelf. Zijn onmogelijke liefde voor zijn muze Mathilde Wesendonck heeft ongetwijfeld bijgedragen aan de broeierige sfeer die direct in de Prelude wordt neergezet.

Het tweede werk waar u van kunt genieten is de Vierde Symfonie van Tsjaikovski, de getormenteerde Russische romanticus die teveel op vooral de Italiaanse muziek was gericht om een echte Rus te zijn en veel te Russisch was om ooit echt West-Europees te klinken. Gevoed door zijn persoonlijke liefdesdrama waarin hij een huwelijk sloot met zijn voormalige studente Antonina Miliukova, ongetwijfeld ter maskering van zijn toen nog verborgen (en verboden) homoseksualiteit, begon hij aan deze Vierde Symfonie. Gedreven door de wens tot een persoonlijke expressie te komen, vond Tsjaikovski een weg tussen de Westerse symfonie en het symfonisch gedicht.

Medio december verkrijgbaar
Wilt u ook in uw eigen woonkamer op elk willekeurig moment genieten van klassieke muziek gebracht door philharmonie zuidnederland? Dat kan dat met deze cd met een fantastische uitvoering van werken van Wagner en Tsjaikovski. Ook bijzonder om dit unieke exemplaar cadeau te doen aan familie, vrienden of zakelijke relaties. Medio december verschijnt de cd. Een mooi kerstpresentje dat te koop is voor slechts € 19 voor onze bezoekers bij de Vriendenbalie tijdens de concerten, via de site van platenlabel Fuga Libera (outhere-music.com), klassiek.nl en bij boeken- en cd-zaken. De cd is ook te downloaden via Spotify, Apple Music en Deezer.

Cookies
Wij maken gebruik van cookies. Dit zijn kleine tekstbestandjes die op de computer, tablet of telefoon worden opgeslagen. Hiermee zorgen wij er onder andere voor dat onze website goed werkt, kunnen wij de website verder verbeteren en u van gerichte en relevante informatie voorzien.
Meer info