A Quiet Place, opera van het jaar 2018!

Opera van het jaar 2018, Schaunard Award voor dirigent Karel Deseure en in de cultuur TOP 10 van Brabant!

Er waren zeven producties genomineerd voor de titel Opera van het Jaar 2018, samengesteld op basis van de top 3-lijstjes van vijftien operakenners. De nieuwe productie van A Quiet Place werd door vier kenners genomineerd.

Opera Zuid toerde in november en december door het land met A Quiet Place en droeg daarmee een steentje bij aan de viering van Leonard Bernsteins honderdste geboortedag. Karel Deseure, winnaar van de Schaunard Award 2018, stond op de bok voor de philharmonie zuidnederland en het Theaterkoor Opera Zuid, de regie kwam van Orpha Phelan.

Place de l’Opera roemde A Quiet Place als een voorstelling “met een gouden rand”. Recensent Peter Franken schreef: “De voorstelling was meeslepend, vol vaak rauwe emoties en schitterend geënsceneerd.” Ook in andere media ontving de productie veel lof. De meeste kranten deelden vier of vijf sterren uit.

Toen Waut Koeken met de gedachte speelde om A Quiet Place te programmeren, werd hij door velen voor gek verklaard, vertelt hij. “Het was een gewaagde keuze, omdat de opera weinig bekend is. Maar toen ik het ging bestuderen, ontdekte ik dat het een uniek meesterwerk is. Het gaat over de kleine, belangrijke dingen van het leven. Over relaties, over de gesprekken die je aan de keukentafel voert. De Bernstein Centennial was een mooie aanleiding om dit werk te brengen. Het gaf ons een momentum.”

De redactie van Place de l’Opera feliciteert de philharmonie zuidnederland, het Theaterkoor Opera Zuid, dirigent Karel Deseure, koordirigent Jori Klomp, regisseur Orpha Phelan, de ontwerpers Madeleine Boyd en Matthew Haskins, choreograaf Lauren Poulton, de solisten Huub Claessens, Lisa Mostin, Enrico Casari, Michael Wilmering, Turiya Haudenhuyse, Sebastià Peris, Veerle Sanders, Jeroen de Vaal, Rick Zwart, Marcel van Dieren, Maria Kowan, Mireille Capelle, Galen Dole en Stefan Kennedy en alle andere betrokkenen achter de schermen met het succes van deze productie!

Op een later moment zal de redactie de award van Opera van het Jaar 2018 persoonlijk overhandigen.

Schaunard Award 2018
De Vlaamse dirigent Karel Deseure heeft de Schaunard Award 2018 gewonnen. Place de l'Opera reikte de prijs voor de zesde keer uit. Dit jaar was de award geheel gewijd aan dirigenten die in 2018 een operaproductie in ons land leidden. Deseure kreeg bijna de helft van de 1.300 stemmen. De Nederlandse dirigent Antony Hermus was met eveneens een groot deel van de stemmen een waardige runner-up.

Top 10 culturele hoogtepunten Brabant
Ons concert 'i-Classics Empty Minds', dat we afgelopen oktober samen met Erik Bosgraaf, Wim Henderickx, playField., Fashionclash en Anthony Fiumara speelden, staat in de TOP 10 van culturele hoogtepunten in Brabant!

Lees het artikel uit het Brabants Dagblad hier.