Symposium klassieke muziek - MCICM

Op 1 september 2018 ging het nieuwe Maastricht Centre for the Innovation of Classical Music (MCICM) van start: een interdisciplinair onderzoekscentrum dat vernieuwingen in de klassieke muzieksector ondersteunt. Op 29 en 30 maart aanstaande vindt het eerste symposium plaats Rehearsing Orchestral Innovation. 

De klassieke muziekwereld staat voor uitdagingen. De noodzaak om te innoveren en maatschappelijk relevant te zijn is duidelijk. Het MCICM onderzoekt de relatie tussen de veranderende klassieke muziek praktijk en de maatschappelijke context waarin dit plaatsvindt. Ook worden er voorstellen gedaan voor nieuwe concertformules die philharmonie zuidnederland in de praktijk brengt. Het tweedaagse symposium in maart 2019 bestaat uit panels met internationale sprekers en workshops met als focus de maatschappelijke rol en de relevantie van klassieke muziek, de participatie van publiek en de ‘archief’-functie van het symfonieorkest.

Klik hier voor meer informatie over het symposium.

Het MCICM is een initiatief van Stefan Rosu, intendant en bestuurder van philharmonie zuidnederland. Hij heeft de samenwerking gezocht met de Universiteit Maastricht en Zuyd Hogeschool om een centrum op te richten voor wetenschappelijk en praktijkgericht artistiek onderzoek dat zal worden ingebed in de drie deelnemende organisaties. Met het MCICM ontstaan in Maastricht bijzondere kansen voor vernieuwing van de klassieke muziekpraktijk en het muziekonderwijs. Peter Peters is benoemd tot bijzonder hoogleraar Innovatie van Klassieke Muziek aan de Universiteit Maastricht en hij zal leiding geven aan het MCICM. 

Klik hier om meer te lezen over het MCICM.

Cookies
Wij maken gebruik van cookies. Dit zijn kleine tekstbestandjes die op de computer, tablet of telefoon worden opgeslagen. Hiermee zorgen wij er onder andere voor dat onze website goed werkt, kunnen wij de website verder verbeteren en u van gerichte en relevante informatie voorzien.
Meer info