philharmonie zuidnederland concertseizoen 2020-2021

Een seizoen vol verbindingen en relaties in de klassieke muziek

philharmonie zuidnederland concertseizoen 2020-2021

Bekijk hier de brochure online. Houd de website in de gaten of concerten daadwerkelijk doorgaan!

Een concertseizoen vol verbindingen en relaties op alle niveaus in de klassieke muziek ligt in het verschiet voor philharmonie zuidnederland voor seizoen 2020-2021. Echter, de onzekerheid in de huidige tijd maakt dat het orkest naast deze reguliere programmering zich ook opmaakt voor een alternatieve programmering. Die rekening houdt met de uitdagende mogelijkheden en onmogelijkheden waar het orkest zich de komende periode voor gesteld ziet. 

De philharmonie zuidnederland is te zien en horen in de theaters en concertzalen van Zuid-Nederland, bij de Meisterkonzerte Aachen, bij bijzondere projecten tijdens Cultura Nova en November Music. Er zijn samenwerkingen met eersteklas dirigenten, excellente solisten, aansprekende koren en andere hoogwaardige culturele partners zoals onder meer Toneelgroep Maastricht en Opera Zuid. Uiteraard worden de kwalitatief hoogstaande educatieprogramma’s voortgezet, blijft er een scherp oog voor talentontwikkeling en is er een intensieve samenwerking met chef-dirigent Dmitri Liss, voor wie 2020-2021 het laatste seizoen als chef van ons orkest zal zijn. 

Verbindende kracht van muziek
Daarnaast blijft de verbinding met de regio op alle mogelijke manieren van levensbelang: van Limburgse Kerst en de unieke samenwerking met amateurs tot de populaire Carnavals- en Vastelaovendconcerten. De philharmonie zuidnederland staat namelijk midden in de samenleving en beschouwt kunst en muziek niet alleen als iets voor in de concertzaal, maar als een significante relatie met de samenleving en daarmee de kwaliteit van leven van alle inwoners in Zuid-Nederland. In het seizoen 2020-2021 is weer een breed spectrum aan symfonische muziek te horen. Van avontuurlijke Nederlandse en wereldpremières tot populaire klassiekers en van groots bezette werken tot intieme kamermuzikale settings. Daarbij spelen relaties en verbindingen die de wereld omspannen een centrale rol in het hele seizoen. 

Op dit moment is nog onduidelijk wanneer we onze reguliere programmering kunnen uitvoeren. Daarom werken we ook aan een alternatieve programmering. We beschrijven in dit persbericht de hoofdlijnen waarop de alternatieve programmering wordt uitgewerkt en de belangrijkste onderdelen van de reguliere programmering 2020-2021.

Alternatieve programmering
Aan een seizoensprogrammering met vele honderden activiteiten gaat een gedegen voorbereiding vooraf. Seizoen 2020-2021 is het resultaat van een langdurig plannings- en programmeringsproces. Echter, het Coronavirus en de daarbij behorende maatregelen vanuit de overheid bepalen in welke mate en wanneer dit programma onverkort kan plaatsvinden. Anticiperend daarop werkt het orkest aan een alternatief programma om binnen de wettelijke kaders een klinkende bijdrage te leveren en haar taak als culturele topinstelling te vervullen. Het orkest wil met een divers palet aan alternatieven haar binding met de achterban houden en haar publiek bedienen. 

De philharmonie zuidnederland heeft besloten om voor de zomer geen kamermuzikale en symfonische programma’s meer uit te voeren. In plaats daarvan worden voor de zomer onder de noemer #PHILGOOD de volgende activiteiten uitgevoerd:

  • Muziek lokaal: In hun eigen omgeving zullen onze musici als solist of in zeer kleine bezetting voor een kleine doelgroep (enkele personen / gezin) mini-concertjes verzorgen. Om op deze manier mensen die het verdienen of kunnen gebruiken een muzikaal hart onder de riem te steken.
  • A Midsummer Night’s Dream: In samenwerking met Opera Zuid en Toneelgroep Maastricht zal ‘A Midsummer Nights Dream’ worden uitgevoerd, afzonderlijk door de drie instellingen opgenomen, maar als geheel online uitgezonden.

Na de zomer is het orkest wel weer van plan kamermuzikale en symfonische optredens te verzorgen (uiteraard binnen de mogelijkheden vanuit de overheid) met deels een live en deels een online karakter. Wanneer deze concerten exact kunnen plaatsvinden, is nog niet met zekerheid te zeggen, daarover wordt overlegd met de zalen. Meest voor de hand liggende scenario is dat onze alternatieve programmering wordt uitgevoerd op de reguliere speeldata die voor seizoen 2020-2021 in de desbetreffende zalen waren gepland.

Na de zomer staat de volgende alternatieve programmering op stapel:

  • Concerten in een combinatie van live en stream. Dit houdt in dat we een concert spelen voor een beperkt publiek, maar dat we het ook opnemen en via kanalen live streamen. Een variant hierbij is dat we tegelijkertijd gebruikmaken van meer zalen en het orkest opdelen.
  • Twee concerten op één avond. Hierbij zullen we een korter programma spelen, maar dat twee maal op één avond brengen, zodat we met een beperktere zaalbezetting toch meer bezoekers kunnen bedienen. Met een pauze tussen de concerten die gelegenheid biedt om van publiek te wisselen.

Belangrijk om te vermelden is dat we met deze alternatieve programmering de rol van klassieke muziek in deze tijd willen benadrukken, waarbij er zeer nadrukkelijk ook ruimte is voor Nederlandse composities. Door te kiezen voor orkestwerken met een boodschap en muziek die troost biedt, aanzet tot bezinning en kracht geeft. 

  •  #PHILGOOD. Onder deze noemer zullen de kleinere, online projecten voor een ‘philgood’ momentje met klassieke muziek door blijven lopen.

Reguliere programmering
Nogmaals: we weten niet wanneer we weer ‘normale’ concerten kunnen verzorgen. Hieronder een beknopte toelichting op het seizoen zoals we dat voor 2020-2021 voor ogen hadden. 

‘Raken en verbinden’ vormt een rode draad door het seizoen 2020-2021. Relaties en verbindingen die de wereld omspannen op allerlei niveaus. Zoals relaties tussen componisten, families, maar ook tussen mens en natuur. Enkele voorbeelden hiervan: om te beginnen het slotconcert met Dmitri Liss met The Bells van Rachmaninov dat we samen met het topkoor uit Jekaterinenburg (de woonplaats van Liss) uitvoeren. En waarbij de wereldpremière van Rublev & Rembrandt plaatsvindt, wat door ons in opdracht is gegeven aan Olga Victorova, de vrouw van Dmitri Liss. Het concert met Bombay Jayashri, waar componist en dirigent inspiratie uit India haalden en het werk Yaadum Uuree door deze Indiase zangers wordt gezongen. Of het programma met Hartmut Haenchen, die met zijn beide, getalenteerde kleinzonen Jacob en Lukas Plag het podium deelt. De maand november staat in het teken van muziek over rivieren en de relatie die de mens daarmee heeft. En tijdens de Componistendag in Maastricht leiden alle lijntjes naar één componist. Dit jaar staat Ralph Vaughan Williams centraal. In een middag en avondvullend programma speelt philharmonie zuidnederland Fantasia on a Theme by Tomas Tallis, Concert voor twee piano’s met de broers Arthur en Lucas Jussen en Vaughans Willams’ Tweede Symfonie ‘A London Symphony’. Kortom, het seizoen is doorspekt met ‘verbindingen’.

Haydn-Chair
Voor het derde jaar op rij zal dirigent en cellist Mario Brunello het orkest weer driemaal onder zijn hoede nemen in het kader van de Haydn-Chair. Publiek en musici roemen Brunello telkens weer vanwege zijn kamermuzikale benadering van de muziek en zijn sterke en persoonlijke band die hij tijdens de concerten met het publiek ontwikkelt. Werken van Haydn, Mozart en Beethoven vormen ook nu de rode draad in zijn concerten, maar ook werk van Mahler, Respighi en Saint-Saëns komt voorbij, waarbij het in het Eerste Celloconcert van Saint-Saëns uiteraard zelf de rol als solist op zich neemt in het 100ste sterfjaar van de componist. 

Opbouwen en behouden
Ook vele andere activiteiten die philharmonie zuidnederland de afgelopen jaren heeft ontplooid en relaties die het heeft opgebouwd, zullen een prominente rol blijven spelen in de werkzaamheden van het orkest. Zo staat er ook weer een nieuw seizoen van de Meisterkonzerte Aachen gepland, alhoewel ook hier de vraag is in welke vorm dit door kan gaan. De onderzoeken en het ontplooien van nieuwe initiatieven door het MCICM zal voortgezet worden. Naast dirigenten en solisten van wereldfaam die wederom terugkeren bij het orkest zijn er ook weer veelbelovende talenten en dirigenten die debuteren. Uiteraard wordt het publiek getrakteerd op bewezen repertoire, maar zullen er ook nieuwe hoofdstukken aan de muziekgeschiedenis worden toegevoegd met Nederlandse en wereldpremières. De binding met de regio Zuid-Nederland blijft gehandhaafd met aansprekende lokale concerten zoals het Liberation Concert, de Opera-3-daagse, de Caranvals- en Vastelaovendconcerten, maar ook de Mattäus-Passion en de Nieuwjaarsconcerten. 

Educatie: magie van muziek ervaren
De philharmonie zuidnederland is trots op haar uitgebreide educatieve programma. Kleine ensembles met musici uit het orkest reizen naar basisscholen om leerlingen heel dichtbij en betrokken live klassieke muziek te laten ervaren. In de theaters of concertzalen ontmoeten leerlingen het hele symfonieorkest en participeren ze in de voorstellingen. Voor het voortgezet onderwijs maakt philharmonie zuidnederland op maat gemaakte programma’s waarbij middelbare scholen, op een manier die bij hun leefwereld past, live klassieke muziek ervaren en in contact komen met musici. 

Momenteel is onduidelijk welke voorstellingen in 2020 kunnen plaatsvinden. Daarom werkt het orkest nu al aan aangepaste of alternatieve programma’s, in het geval van HeartBeat samen met haar partner SALLY Dansgezelschap Maastricht. In april lanceerde het orkest al Muziekmaatjes, een muzikale website speciaal voor kinderen. Ook deze wordt momenteel doorontwikkeld met online muziekopdrachten. Hoe dan ook philharmonie zuidnederland blijft  leerlingen van 4 t/m 18 jaar magische momenten met muziek bieden.

Talentontwikkeling en toekomst
In het verlengde van de educatie, aan de basis van de muziekbeleving, maakt philharmonie zuidnederland zich sterk voor talentontwikkeling. Niet alleen via de samenwerking met amateurs in de voor Zuid-Nederland zo belangrijke harmonie- en fanfarewereld, maar ook door ondersteuning op de weg naar professionele muziekbeoefening. In samenwerking met instanties als het Conservatorium Maastricht  en de Academy of Music and Performing Arts (Fontys Conservatorium) verzorgt philharmonie zuidnederland een Orkestacademie waarvoor jonge conservatoriumstudenten auditie kunnen doen. Ze krijgen op deze wijze inzicht in de praktijk van de professionele orkestmusici. Zo geven we iedereen de kans om kennis te maken met klassieke muziek én stellen we jonge talenten in de gelegenheid professionele ervaringen op te doen. Op deze manier waarborgt philharmonie zuidnederland de toekomst van de klassieke muziek.

Recente ontwikkelingen

Hier is het volledige seizoensprogramma van het orkest is terug te vinden en laatste ontwikkelingen en wijzigingen in verband met het Coronavirus worden hier verwerkt. 

Cookies
Wij maken gebruik van cookies. Dit zijn kleine tekstbestandjes die op de computer, tablet of telefoon worden opgeslagen. Hiermee zorgen wij er onder andere voor dat onze website goed werkt, kunnen wij de website verder verbeteren en u van gerichte en relevante informatie voorzien.
Meer info