over philharmonie zuidnederland

De philharmonie zuidnederland is een ambitieus en flexibel symfonieorkest dat geroemd wordt voor de kwaliteit, het hechte samenspel en enthousiasme. Het orkest staat onder de artistieke en zakelijke leiding van Stefan Rosu. De bevlogen orkestleden leveren maatwerk op het hoogste artistieke niveau. In het zesde seizoen staat het gezelschap vol zelfvertrouwen als een van de culturele parels midden in de Zuid-Nederlandse samenleving.

de complete symfonische muziekliteratuur
De philharmonie zuidnederland is een ambitieus en flexibel symfonieorkest dat geroemd wordt voor de kwaliteit, het hechte samenspel en enthousiasme. Het orkest staat onder de artistieke en zakelijke leiding van Stefan Rosu. De bevlogen orkestleden leveren maatwerk op het hoogste artistieke niveau. Seizoen 2018-2019 is het derde- en veelbelovende seizoen met chef-dirigent Dmitri Liss, die door pers en publiek is omarmd en als ‘rasperformer van kaliber’ geprezen vanwege zijn ‘theatraliteit en verstilling’. Het orkest voert met muziek die varieert van Bachs Matthäus-Passion tot wereldpremières van hedendaagse componisten, letterlijk de complete symfonische muziekliteratuur uit. Hiervoor wordt samengewerkt met vertrouwde en nieuwe gastdirigenten en solisten.

Het thema voor het komend seizoen is Mystiek van de Oriënt, dat als een rode draad door alle series heen loopt. Hierbij komen Oosterse componisten aan bod, zoals Qigang Chen en Hawar Tawfiq. Qigang Chen werkt aan een opdracht van philharmonie zuidnederland en drie toonaangevende instellingen uit de VS, China en Frankrijk. Dit werk zal bij philharmonie zuidnederland in wereldpremière gaan in aanwezigheid van de Chinese componist. Hawar Tawfiq heeft opnieuw een opdracht van het orkest gekregen na zijn uitstekend ontvangen Unificazione ter gelegenheid van 25 jaar Verdrag van Maastricht in februari 2017. Verder staan er grootse werken op het programma zoals Prometheus van Skrjabin en Messiaens Turangalîla-Symfonie die raakvlakken hebben met de Oriënt. Grootse orkestwerken die beide gedirigeerd worden door chef-dirigent Dmitri Liss.

innovatie en avontuurlijke cross-overs
Kenmerkend voor philharmonie zuidnederland is de grote aandacht voor innovatie met avontuurlijke cross-over programma’s zoals i-Classics: het orkest zoekt hiermee de grenzen van de traditionele orkestpresentatie op en produceert deze concertserie zèlf. Zo houdt philharmonie zuidnederland de klassieke muziektraditie levend en presenteert het zich als het orkest van de 21ste eeuw. Avontuurlijke cross-overs zijn er ook bij grote publieksevenementen zoals de Carmina Burana in de Zandgroeve Beaujean te Heerlen tijdens Festival Cultura Nova. En verder Opera op de Parade en de nieuw ontwikkelde Opera Sing Along in ’s-Hertogenbosch.

Het orkest innoveert ook door nadrukkelijk de verbinding met het bedrijfsleven te zoeken, zoals tijdens Leading the South. Tevens is het orkest het symfonisch laboratorium van het Maastricht Centre for the Innovation of Classical Music (MCICM) waar Peter Peters van de Universiteit Maastricht is benoemd tot bijzonder hoogleraar Innovatie van Klassieke Muziek.

over de grens
Ook over de grens laat philharmonie zuidnederland van zich horen. Vorig seizoen met een eerste concertreis naar Frankrijk, vanaf dit seizoen in Aachen waar het orkest twee van de vijf concerten uit de serie Meisterkonzerte Aachen voor haar rekening zal nemen. Daarnaast is het orkest ook producent van deze serie concerten in Eurogress Aachen en wil het orkest een springplank zijn voor euregionale samenwerking en verbinding door andere culturele disciplines uit Nederland in een voorprogramma aan deze concerten te koppelen.

binding met de regio
Hoewel het de ambitie van philharmonie zuidnederland is om zich te ontwikkelen tot één van de meest vooraanstaande orkesten van Nederland en ook op internationaal niveau mee te spelen, zal het orkest nimmer uit het oog verliezen dat het in de eerste plaats bestaat voor de inwoners van Noord-Brabant, Limburg en Zeeland. Dat brengt een verantwoordelijkheid met zich mee die het orkest graag vervult. Vandaar dat er elk seizoen veel ruimte is voor activiteiten die raken aan de muziekbeleving in de regio zoals Limburgse Kerst, Opera op de Parade, het Liberation Concert in Margraten en natuurlijk de nieuwjaars- en carnavalsconcerten. Ook de jaarlijkse uitvoeringen van de Matthäus-Passion behoren hiertoe. Het doel is daarbij altijd om het toegankelijk te maken en ondertussen, zoals deze keer met Jos van Veldhoven als dirigent, de hoogst mogelijke kwaliteit te waarborgen. 

Naast deze jaarlijks terugkerende evenementen, draagt philharmonie zuidnederland graag bij aan regiogebonden activiteiten die een eenmalig karakter hebben zoals in het seizoen 2018-2019 de viering van het 700-jarig bestaan van het Illustre Lieve Vrouwe Broederschap in de Sint Janskathedraal in ’s-Hertogenbosch. Samen met Cappella Pratensis, Nationaal Vrouwen Jeugdkoor en Schola Cantorum staat philharmonie zuidnederland stil bij de bewogen historie van dit oecumenische broederschap waar onder anderen Jheronimus Bosch en Willem van Oranje lid van waren.

Een ander aspect van het regionale beleid dat onlosmakelijk met philharmonie zuidnederland verbonden blijft, is die van de banden met de amateurmuziek en de talentontwikkeling. Dat uit zich niet alleen in de veelgeprezen HAFA-concerten die ook dit seizoen weer op het programma staan, maar ook in de bijdragen aan de Orkestacademie van het Conservatorium van Maastricht, de Nationale Master Orkestdirectie, het Koorproject, de Brabantse strijkers- en blazersdagen en de samenwerking met het Euregio Jeugd Orkest en het Prinses Christina Concours. 

muziek voor jonge gasten
Verder is en blijft educatie een wezenlijk onderdeel van philharmonie zuidnederland: leerlingen uit het primair-en voortgezet onderwijs ervaren van dichtbij de kracht en magie van live muziek. Van een muzikale voorstelling van het hele orkest tot een klein, intiem ensemble op school of een verdiepende workshop in de klas: philharmonie zuidnederland biedt een breed spectrum aan educatieprojecten. Daarbij werkt het orkest nauw samen met haar omgeving waardoor de educatieprojecten een maximale impact hebben. Op deze manier levert philharmonie zuidnederland een belangrijke bijdrage aan de muzikale bagage van onze nieuwe generatie.

speelt u mee?
Met de immer groeiende betrokkenheid van het bedrijfsleven, particulieren en Vrienden speelt philharmonie zuidnederland een fundamentele, verbindende rol in het muzikale hart van Zuid-Nederland. Samen met u gaan wij graag de meest waardevolle verbindingen aan en leveren wij maatwerk in samenspel. Zo staan we samen sterk voor de toekomst van symfonische klassieke muziek.

volg ons!
Wilt u op de hoogte blijven van al onze activiteiten en aantrekkelijke acties? Schrijf dan nu in voor de nieuwsbrief en volg ons op Facebook, LinkedIn, Twitter, YouTube en Instagram.

Cookies
Wij maken gebruik van cookies. Dit zijn kleine tekstbestandjes die op de computer, tablet of telefoon worden opgeslagen. Hiermee zorgen wij er onder andere voor dat onze website goed werkt, kunnen wij de website verder verbeteren en u van gerichte en relevante informatie voorzien.
Meer info