toon je kunsten

Fluiten, blazen, rappen en trommelen: Toon je Kunsten is een muzikaal spektakel voor de hele school. De groepen 1 t/m 8 én de leerkrachten werken samen naar een spetterend eindoptreden toe onder begeleiding van musici van philharmonie zuidnederland. Perfect voor een school met aandacht voor muziek óf voor een school met een jubileum!

Let op! Toon je Kunsten is beperkt beschikbaar. Interesse? Neem contact op en informeer naar de mogelijkheden vanaf 2021!

In juni 2019 vond de vierde editie van Toon je Kunsten plaats. Onze slagwerker Han Vogel, vanaf het eerste moment betrokken bij dit project, vertelt:

Aan het eind van het seizoen trekken we weer de provincie in om op één basisschool het project Toon je Kunsten te doen. Een waar spektakel voor alle klassen, inclusief de meesters en juffen, dat wordt afgesloten met een openbaar schoolpleinconcert. Gebaseerd op composities en lied van Toek Numan. Samen met workshopleiders Mark Boonstra (Mr.Pbone), Jana Houben, Roger Niese. Ondersteund door de afdeling educatie, Maud Broeksteeg.


En dan ga je dus op weg naar Oudenbosch met een auto vol speciekuipen en emmers, om in totaal 67 leerlingen aan het werk te zetten. Ditmaal de groepen 5 en 6. Het is vrijdagmiddag, op het schoolplein. Ik zoek een plek in de schaduw van een grote boom. De spanning is er van beide zijden. Mijnerzijds is dat de onbekendheid met de leerlingen; welke gebruiksaanwijzing moet ik hanteren voor deze groepen en individuele leerlingen. En van de kant van de leerlingen; wat staat ons te wachten, wat moeten we met die emmers en wie is die snuiter in dat zwarte T-shirt?


Na een uur vol passie en energie valt het resultaat niet tegen. Op de aansluitende maandagochtend volgt de 2e workshop. Dan is het nieuwe en spannende er al een beetje af. En dat laat zich merken. Niet iedereen kan zijn concentratie sturen en sommigen zijn heel snel afgeleid of geprikkeld door alles wat er om hen heen gebeurt. Anderen willen heel graag opvallen. Corrigeren werkt eigenlijk niet en afleiden en variëren ook niet. Ik besluit om 2 jongens maar even terug te sturen naar de klas.


De volgende dag de 3e workshop. Hoe moet dat nu met die 2 bannelingen? Ik spreek ze tijdens het speelkwartier even persoonlijk. Als ik ze roep komen ze snel naar mij toe. Ik leg mijn armen op hun schouders en zeg; “wij waren gisteren geen vrienden, geloof ik”. Ze knikken allebei bevestigend. “Hoe moet dat nu vandaag?” vraag ik. “Straks gaat het goed meester” zeggen ze beide. En ze houden woord. 


Het afsluitende concert op het schoolplein is een groot succes onder enorme belangstelling van ouders en pers. Kinderen en muziek blijven een bijzonder fenomeen; altijd de moeite waard om in te investeren.


Han Vogel

Eén keer per schooljaar presenteert het orkest samen met een basisschool het project Toon je Kunsten. Voor scholen die iets te vieren hebben, of zich richten op muziekonderwijs. Speciaal voor Toon je Kunsten schreef componist Toek Numan een compositie bestaande uit afzonderlijke delen: elke klas én de leerkrachten voeren een onderdeel uit met als resultaat een muzikaal optreden door orkestmusici en álle leerlingen en leerkrachten van de school. Het liedje Toon je Kunsten vormt de rode draad.

Als voorbereiding op het spetterende eindoptreden, maken leerlingen gedurende het schooljaar kennis met de muziek én musici van philharmonie zuidnederland: ze ervaren muziek tijdens concerten in de theaters of muzikale voorstellingen op school of ze maken zelf muziek door middel van creative workshops.

Meer informatie over inhoud, kosten, organisatie? Neem contact op met Linda Jans via linda.jans@philharmoniezuidnederland.nl of 088-1660727

Cookies
Wij maken gebruik van cookies. Dit zijn kleine tekstbestandjes die op de computer, tablet of telefoon worden opgeslagen. Hiermee zorgen wij er onder andere voor dat onze website goed werkt, kunnen wij de website verder verbeteren en u van gerichte en relevante informatie voorzien.
Meer info