Hartmut Haenchen

Hartmut Haenchen's hoge intellect en muzikale integriteit hebben zijn plaats in de voorhoede van het muzikale leven verzekerd. Hartmut Haenchen, geboren in Dresden, is lid geweest van het Kreuzchor Dresden. Na zijn studies aan het plaatselijke conservatorium en als stagiair bij Pierre Boulez en Herbert von Karajan, evenals opeenvolgende studies bij Arvid Jansons en Evgeni Mrawinski, werd hij dirigent van de Robert-Franz-Singakademie en de Staatskapelle Halle.

Verbindingen aan middelgrote huizen werden snel gevolgd door zijn debuut bij de Staatsopera Berlijn met Boris Godunow en de benoeming tot dirigent van de Dresden Philharmonic van 1973 tot 1976. In deze periode trad hij op als vaste bezoeker van de Semperoper Dresden. Van 1976 tot 1979 leidde hij de Mecklenburgische Staatskappel Schwerin, evenals het Staatstheater, gevolgd door een tijd als freelance artist. 

In 1986 verhuisde Haenchen naar Nederland en werd benoemd tot chef-dirigent van de Nederlands Philharmonische en Kamerorkesten en muziekdirecteur van De Nationale Opera, waar hij een breed repertoire dirigeerde van Glucks Alceste tot B.A. Zimmermanns Die Soldaten. 
Bovendien staat hij al bijna 35 jaar op de dirigententribune van het Kamerorkest Carl Philipp Emanuel Bach (1980-2014).

Gastbetrokkenheden leidden hem naar gerenommeerde huizen, zoals het Teatro alla Scala, Royal Opera House Covent Garden, Theater an der Wien, Opéra National de Paris, Bayerische Staatsoper München, de drie operahuizen in Berlijn, Théâtre Royale de la Monnaie Brussel, Teatro Real de Madrid, LA Opera, New National Theatre Tokio, evenals de Bayreuther Festspiele, Warschau Herfst en Kirishima Festival in Japan.

Hij werkte samen met 's werelds grootste orkesten, waaronder de Berliner en Münchner Philharmoniker, Sächsische Staatskapelle Dresden, Gewandhausorchester Leipzig, Concertgebouworkest Amsterdam, alle grote orkesten van Parijs, zoals het Orchestre de Paris en Orchestre Philharmonique de Radio France, Orchestre Symphonique de la Monnaie Brussel, Orchestra dell'Accademia Nazionale di Santa Cecilia Rome, Orquesta Sinfónica de Madrid, Royal Danish Orchestra, Royal Stockholm Philharmonic Orchestra, Oslo Philharmonic, Helsinki Philharmonic Orchestra en Japan Philharmonic Orchestra.

Het seizoen 2021/22 leidde hem o.a. naar de Royal Opera House Covent Garden, de Opéra de Paris, het Concertgebouw in Amsterdam en de BOZAR in Brussel.

Hartmut Haenchen heeft meer dan 130 opnames gemaakt met verschillende orkesten voor Berlin Classics, Capriccio, OpusArte, Pentatone, Philips, Sony Classical, Vanguard en ICA Classics. Deze omvatten een substantiële discografie met zijn Kammerorchester Carl Philipp Emanuel Bach. Zijn DVD van Mahlers Symfonie nr.6 (Orchestre symphonique de la Monnaie / ICA Classics) werd bekroond met een Diapason d'Or. Hij is ook de auteur van vele boeken over muziek.

Naast een aantal onderscheidingen werd Hartmut Haenchen onderscheiden met het Bondskruis van Verdienste van de Republiek Duitsland, als erkenning voor zijn uitstekende bijdrage aan muziek en kunst.

Wagnergrandeur met Hartmut Haenchen

Dirigent Hartmut Haenchen

Het fatale conflict tussen macht en liefde
vr 7 okt tot en met za 8 okt