Pierre Fouchenneret

Pierre Fouchenneret (1985), één van de associate artists van de Fondation Singer Polignac, genoot al op heel jonge leeftijd grote erkenning. Zo behaalde hij op 12-jarige leeftijd de eerste prijs voor viool aan het CNR in Nice en op zijn zestiende de eerste prijs voor viool en kamermuziek aan het CNSM in Parijs. Hij was laureaat van Natixis en won de Grote Prijs in de Concours International de musique de chambre in Bordeaux. Dankzij extra lessen bij Alain Babouchian aan het CNR in Nice, Olivier Charlier aan het CNSM in Parijs en bij Devy Erlih, werd Pierre Fouchenneret, gedreven om zijn kunde door te geven, op zijn beurt gasthoogleraar in de hoogste graad van het conservatorium in Bordeaux.

In 2013 richtte hij het kwartet Strada op, samen met François Salque, Sarah Nemtanu en Lise Berthaud. Zijn virtuositeit, "zijn intense, precieze en kleurrijke spel" (Classica) en zijn bezieling werden ook erkend door Franse en internationale orkesten zoals dat van Bordeaux Aquitaine, Dijon, het Filharmonisch orkest van Nice, van Brno, het Baltic Sea en het St Petersburg Philharmonic. Als gedreven kamermuzikant is hij ook violist in het strijktrio 71, naast Eric Picard en Nicolas Bone.

Naast zijn carrière als solist en kamermusicus, bracht hij in 2007 een eerste cd uit gewijd aan trio’s van Mendelssohn. Nadien kreeg hij de Choc Classica voor een cd met werk van de Franse componist George Louis Onslow. Gedreven door een verzengende passie voor Beethoven, legde hij in 2015 zijn complete vioolsonates vast op cd en in 2016 zijn laatste twee kwartetten. In 2017 begon hij aan een reeks met de integrale kamermuziek van Brahms samen met Eric Lesage.

Op de verschillende opnames van Pierre Fouchenneret horen we iemand aan het werk die voortdurend op zoek is naar een pure en ongedwongen esthetiek, met een grote liefde en diep respect voor de partituur. “Geweldig op het podium. Pierre Fourchenneret kan ook risico's nemen en zijn publiek verrassen: Het was zo onthullend om te luisteren naar de kwaliteit van de stilte waardoor het publiek in beslag werd genomen […]. Overweldigend is het woord dat op de lippen van de muziekliefhebbers lag.” (Ouest France).

Franse meesterwerken met Soustrot

Dirigent Marc Soustrot | Viool Pierre Fouchenneret

Bruisend en monumentaal
do 17 nov tot en met zo 20 nov