luistercursussen

Klassieke muziek is typisch een voorbeeld van: hoe meer je er van weet, hoe meer je er van kunt genieten. Of: hoe meer je weet waar op moet en kunt letten, hoe meer je er van geniet! Daarom werken we samen met een aantal mensen die luistercursussen verzorgen en je daar prima wegwijs in kunnen maken. Voor jong en oud!

Treske Bruning geeft cursussen in de Volksuniversiteit Eersel. 

Cursus 1

Mendelssohn       Vioolconcert
Tsjaikovski            uit De Notenkraker: Suite

De mooiste delen uit het sprookje “De Notenkraker” van Tsjaikofski en het prachtige, romantische vioolconcert van Mendelssohn zijn het onderwerp van deze cursus Klassiek concertbezoek met voorbereiding.

Cursus: 25 november, 2 en 9 december 2019 om 20.00 uur. 
Concert: 12 december om 20.15 uur. 

Cursus 2
De Falla      Uit El sombrero de tres picos: suite nr 1
Rodrigo      Concierto de Aranjuez
Dvorák      Symfonie nr 9 'uit de nieuwe wereld' 

El sombrero de tres picos  (De driekantige hoed) is een ballet geschreven door Manuel de Falla. Hij kreeg de opdracht hiervoor van Sergei Diaghilev  en de kostuums werden door Picasso ontworpen. De première was in Londen 100 jaar geleden.

Rodrigo componeerde in 1939 het Concierto de Aranjuez. In zijn beleving leek de rijke Spaanse cultuur te verdwijnen als gevolg van de burgeroorlog die in zijn vaderland woedde. Daarom probeerde hij elementen van die cultuur in zijn compositie vast te leggen. Zo verwijst hij in de titel naar het glorieuze verleden van het Spaanse koninkrijk: Aranjuez, 47 km ten zuiden van Madrid, was ooit de zomerresidentie van de Spaanse koningen.

Is de negende symfonie van Dvorák een klankschildering van De Verenigde Staten van Amerika, waar hij toen verbleef, of zit het vol met Tsjechische melodieën omdat hij heimwee had naar zijn vaderland?

Deze populairste symfonie samen met het wereldberoemde gitaarconcert “De Aranjuez” van Rodrigo en de suite “El sombrero de tres picos” van De Falla behandelen we in de cursus Klassiek concertbezoek met voorbereiding.

Cursus: 30 maart, 6 en 20 april 2020 om 20.00 uur.
Concert: 9 mei 2020 om 20.15 uur.

Joop de Weger groeide op met klassieke muziek. Hij speelde viool in amateurorkesten, was lid van een strijkkwartet en vormde jaren een vast duo met een pianiste. In 2004 is hij in zijn woonplaats Boxtel begonnen met geven van cursussen “Luisteren naar Klassieke Muziek” . Na zijn pensionering in 2013 heeft hij deze activiteit uitgebreid.

Luistercursus Joop de Weger

Luisteren naar Klassieke Muziek
Klassieke muziek is van alle tijden. De westerse klassieke muziek begint in de Middeleeuwen en er wordt nog steeds klassieke muziek geschreven. Over hoe dat kan, komt aan de orde in de cursus “Luisteren naar klassieke muziek. Spelenderwijs komt er van alles langs, stijlperioden, componisten, orkesten en muzikale begrippen. Er wordt natuurlijk veel geluisterd en met behulp van beeld/geluidsmateriaal maak je concerten bijna life mee. Door een combinatie van weten, zien en luisteren ga je zelf ontdekken welke klassieke muziek jij mooi vindt, want klassieke muziek is er in alle maten en soorten. De cursus is geschikt voor iedereen, ook als je hem al eerder hebt gevolgd. De wereld van de klassieke muziek is zo groot dat er elk jaar en elke cursus weer andere werken aan de orde komen. Facultatief  is er voor cursisten en hun introducees de mogelijkheid om  mee te gaan naar een concert van de Philharmonie Zuid-Nederland.  Informatie hierover krijg je in tijdens cursus.

3 bijeenkomsten van 2 uur
Eerste bijeenkomst: donderdag 28 november 2019 's middags
Docent: Joop de Weger
Locatie: Volksuniversiteit Den Bosch

4 bijeenkomsten van 2 uur
Eerste bijeenkomst: dinsdag 1oktober ’s morgens
Docent: Joop de Weger
Locatie: Volksuniversiteit Helmond

3 bijeenkomsten van 2 uur
Eerste bijeenkomst:  voorjaar 2020 nog nader te bepalen data
Docent: Joop de Weger
Locatie: Volksuniverstiteit  Den Bosch

4 bijeenkomsten van 2 uur
Eerste bijeenkomst: dinsdag 28 januari 2020
Docent: Joop de Weger
Locatie: Volksuniversiteit Helmond

De voorjaarscursus  2020 is geen herhaling van de najaars-cursus 2019.

De cursus Luistern naar Klassieke Muziek wordt ook in het na- en voorjaar gegeven voor  leden van het Katholiek Vrouwengilde te Boxtel. De bijeenkomsten zijn alleen toegankelijk voor leden. Facultatief  is er voor ook cursisten en hun introducees de mogelijkheid om  mee te gaan naar een concert van philharmonie zuidnederland. 

De Geschiedenis van Rusland in woord en muziek
Het fascinerende Rusland heeft een roerige geschiedenis, waarin macht, nationalisme en cultuur als een rode draad samengaan. In vier bijeenkomsten nemen Willem Wittenberg en Joop de Weger u mee in het verre en nabije verleden van dit enorme land. Aan de orde komen o.a. het oude Rusland en tsarentijdperk, de val van de tsaren en de Russische Revolutie, de Sovjet Unie en het moderne Rusland. In deze cursus gaan verhaal en muziek hand in hand.

4 bijeenkomsten van 2 uur
Eerste bijeenkomst: donderdag 24 oktober 2019 ‘s middags
Docenten: dhr. Willem Wittenberg (historie) en dhr. Joop de Weger (Muziek)
Locatie: Volksuniverstiteit Den Bosch

4 bijeenkomsten van 2 uur:

Eerste bijeenkomst: woe 4 maart 2020 ’s morgens
Docenten: dhr. Willem Wittenberg Ihistorie) en dhr. Joop de Weger(muziek
Locatie: Volksuniverstiteit Helmond

Leo Wolfs studeerde muziek en Nederlands M.O. Hij gaf jarenlang les in het voortgezet onderwijs, was dirigent bij enkele koren, schreef twee muziekboeken voor het muziekonderwijs en werkte bij het Cito mee aan de landelijke muziekexamens. Daarnaast was hij een aantal jaren verslaggever muziek bij Omroep Brabant Radio. Sinds 2007 geeft hij wekelijks cursussen Klassieke Muziek en Wereldmuziek en verzorgt hij lezingen, o.a. bij de Stabat Mater-uitvoeringen in Oirschot.

Klik hier voor de cursusdata 2019/2020
Neem voor meer informatie contact op met Leo Wolfs of bel 013 528 3140

Wilt u klassieke muziek niet zomaar beluisteren maar daadwerkelijk beleven? Volg dan een luistercursus bij Luistervilla! Meer dan 140 cursisten gingen u reeds voor. Een muzikale achtergrond is niet nodig. Er is slechts één voorwaarde: laat u verwonderen! Bij Luistervilla ontdekt u de wereld áchter de noten.

  • Tweewerkelijkse bijeenkomsten
  • Iedere les een muziekstuk centraal, chronologisch door de verschillende stijlperiode
  • Gezamelijk concertbezoek o.m. aan Componistendag Stravinsky door philharmonie zuidnederland
  • Les voorafgaand aan concertbezoek gewijd aan programma concert
  • Bij verhindering mogelijkheid aan te schuiven bij een andere groep
  • Start: week van 23 september 2019
  • docent: Maurice Wiche, o.m. muziekjournalist bij De Limburger

Onze locaties
Maandag: Roermond, 't Paradies
Dinsdag: Parkstad, Trefcentrum Nuth
Woensdag: Maastricht, de Klaekeburg Heugem
Zaterdag: Geleen, Artamuse

Contact
046 4264 136 / 06 29 40 99 42
info@luistervilla.nl
www.luistervilla.nl 

Maurice Wiche is musicus en schrijft over klassieke muziek in onder meer De Limburger, en Luister Magazine. Klik hier voor meer informatie of om je in te schrijven voor een van zijn cursussen of lezingen. 

LUISTEREN NAAR KLASSIEKE MUZIEK BIJ CULTUURSPOOR BEST       
Maandelijks verzorgt Jarmila Pavel bij Cultuurspoor Best haar luisterlezingen klassieke muziek. In een ontspannen sfeer wordt gezamenlijk geluisterd naar muziekfragmenten en worden achtergronden besproken.


Dezelfde lezing wordt 3 keer gegeven: u kunt kiezen of u op dinsdag of woensdagochtend komt van 9.45 uur tot 12.00 uur, maar ook op dinsdagmiddag van 13.30 tot 15.45 uur is dit mogelijk.

De lezingen gaan over de volgende onderwerpen:

8 / 9 oktober 2019:     Suites van verschillende componisten:
Suites zijn instrumentale werken met meerdere delen. Oorspronkelijk bestond een suite in de Barok uit een reeks dansen (bijv. Handels Water Music Suite en Bachs suites).

Later ontwikkelde de suite zich tot een reeks karakterstukken zoals bijvoorbeeld de Suite Bergamasque van Debussy. Ook andere componisten legden zich toe op het schrijven van suites: Fauré (Dolly Suite), Albéniz (Suite Espagnole), Bizet (Suite Arlésienne) en Shostakovitsj (Jazz Suite nr. 1 & 2). We luisteren en bespreken de belangrijkste kenmerken van deze werken.

12 / 13  november 2019:        Vivaldi versus Bach:
Vivaldi ( 1678- 1741) versus Bach ( 1685- 1750): dat is Italiaanse Barokmuziek versus Duitse Barokmuziek, grof gezegd “extraverte” muziek tegenover “ingetogen”muziek.

In deze lezing gaan we in op verschillen tussen beide componisten en hun composities maar zoeken we ook naar overeenkomsten in hun werk en hun leven.

10 / 11 december 2019:          Kerst-en Nieuwjaarsmelodieën
De laatste lezing van het jaar is gewijd aan Ave Maria’s van verschillende componisten en

Kerstmuziek: o.a. het Weihnachtsoratorium van Bach, The Messiah van Handel en het Ballet de Notenkraker van Tsjaikovsky worden beluisterd en toegelicht. Tot slot is er ook aandacht voor feestelijke nieuwjaarsmuziek in de vorm van Weense walsen en polka’s van Johann Strauss.

U bent van harte welkom om te komen genieten van deze mooie muziek onder het genot van een kop koffie of thee in Cultuurspoor, Raadhuisstraat 30 in Best (tussen Bibliotheek en Rabobankgebouw).

De toegangsprijs is 6 Euro per persoon, inclusief materiaal en consumptie.

U bent van harte welkom, voorkennis is absoluut niet vereist, alleen een paar goede oren. Het doel is genieten van mooie toegankelijke muziek in een prettige ontspannen sfeer.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jarmila Pavel: 0499- 313938 of 06- 49596898.

Graag tot ziens bij de klassieke muziek lezingen!

Cookies

Wij maken gebruik van cookies. Dit zijn kleine tekstbestandjes die op de computer, tablet of telefoon worden opgeslagen. Hiermee zorgen wij er onder andere voor dat onze website goed werkt, kunnen wij de website verder verbeteren en u van gerichte en relevante informatie voorzien. Via de knop ‘Instellingen aanpassen’ kunt u uw voorkeur wijzigen. Meer informatie…

Cookies zijn nodig om de website goed te laten functioneren. Zo wordt uw winkelmandje onthouden tijdens de bestelling en kunt u inloggen op de website.

Maar cookies zijn ook nodig om de ervaring op de website te verrijken. Bijvoorbeeld media van partijen, zoals YouTube of Spotify, gaan vaak gepaard met cookies. Ook houden we statistieken bij om de site doorlopend te verbeteren.

Als laatste worden cookies ook gebruikt om informatie rond onze marketing-activiteiten, zoals nieuwsbrieven en advertenties, zo efficiënt en persoonlijk mogelijk uit te kunnen uitvoeren.

Cookie instellingen