Maastricht Centre for the Innovation of Classical Music

Op 1 september 2018 startte het nieuwe Maastricht Centre for the Innovation of Classical Music (MCICM): een interdisciplinair onderzoekscentrum dat vernieuwingen in de klassieke muzieksector ondersteunt. Het is een samenwerking tussen philharmonie zuidnederland, Universiteit Maastricht en Zuyd Hogeschool. 

DUE TO THE CORONAVIRUS THE MCICM SYMPOSIUM IS CANCELLED. FOR THE LATEST UPDATES, CHECK THIS WEBSITE.

Symposium Fail Better: Sharing Challenges and Learning in Classical Music Innovation


Dates: 27–28 March 2020
Main venue: Conservatory Maastricht, the Netherlands

Innovation in classical music is happening all around us, driven by individuals and organizations throughout the globe. Although we tend to share our successes, there are few spaces to reflect on the risks and challenges that we encounter in innovative practices. After a call for innovative projects to practitioners, music educators, industry figures and academics, we are delighted to present out symposium programme. 
 
The second MCICM symposium invites delegates from the professional and amateur music sector, classical music industry, music education, and academic and artistic research on musical performance and audience engagement to discuss the central theme of learning through facing challenges, even ‘failure’. We hope that through discussion of how obstacles create learning the symposium will stimulate a supportive and fruitful dialogue in order to better understand what ingredients lead to successful innovation in classical music.

Click here to read more about the symposium, or visit the MCICM website.
If you have any questions, please contact mcicm-fasos@maastrichtuniversity.nl

Hieronder vindt u meer informatie over de rol van philharmonie zuidnederland in het MCICM.

De klassieke muziekwereld staat voor uitdagingen. De noodzaak om te innoveren en maatschappelijk relevant te zijn is duidelijk. Het MCICM onderzoekt de relatie tussen de veranderende klassieke muziek praktijk en de maatschappelijke context waarin dit plaatsvindt. Daarnaast worden er voorstellen gedaan voor nieuwe concertformules die philharmonie zuidnederland in de praktijk brengt.

Het MCICM is een initiatief van Stefan Rosu, intendant en bestuurder van philharmonie zuidnederland. Hij heeft de samenwerking gezocht met de Universiteit Maastricht en Zuyd Hogeschool om een centrum op te richten voor wetenschappelijk en praktijkgericht artistiek onderzoek dat zal worden ingebed in de drie deelnemende organisaties. Met het MCICM ontstaan in Maastricht bijzondere kansen voor vernieuwing van de klassieke muziekpraktijk en het muziekonderwijs. Peter Peters is benoemd tot bijzonder hoogleraar Innovatie van Klassieke Muziek aan de Universiteit Maastricht en hij zal leiding geven aan het MCICM.

philharmonie zuidnederland als laboratorium
De philharmonie zuidnederland vervult in het kader van het MCICM de rol van een symfonisch laboratorium. Het orkest richt een werkgroep in die zal bestaan uit musici en stafleden, om het MCICM te begeleiden. Projecten die uit het MCICM ontstaan zal philharmonie zuidnederland op maat produceren en uitvoeren. Daarbij kan alles wat het orkest in huis heeft worden gebruikt. De doelstelling van het orkest is volgens Stefan Rosu ‘om met open vizier vernieuwing mogelijk maken en in samenwerking met onderzoekers ook nieuwe businessmodellen voor het symfonieorkest ontwikkelen’.

Klik hier voor de meest actuele informatie over het MCICM.

Het MCICM wordt gefinancierd door: Provincie Limburg, Universiteit Maastricht, Zuyd Hogeschool, philharmonie zuidnederland, Gemeente Maastricht.