lejo ontdekt het orkest

groep 3-4

wie kent Lejo niet? Het beroemde figuurtje uit Sesamstraat komt op bezoek bij philharmonie zuidnederland en maakt kennis met de instrumenten van het symfonieorkest!

locatie: concertzaal of theater

 

De philharmonie zuidnederland volgt de landelijke richtlijnen van de overheid m.b.t. het Coronavirus. Hierdoor worden alle activiteiten tot 6 april, waaronder Lejo ontdekt het orkest, geannuleerd of verplaatst. Scholen ontvangen hierover een bericht. Lees hier meer.

Lejo, het unieke figuurtje uit Sesamstraat dat alleen bestaat uit een hand en een paar houten ogen, komt bij philharmonie zuidnederland voor een grote uitdaging te staan. Hij moet opeens het orkest dirigeren! Maar hoe hij ook zijn best doet, het lukt niet. Logisch, als je nog niets weet van een orkest! Lejo gaat op reis door het orkest en verzamelt alle geluiden van de instrumenten in zijn koffer. De kinderen kijken mee door Lejo’s ogen, soms zelfs ín de instrumenten! Poppenspeler Leo Petersen speelt Lejo live vanuit een kleine filmset op het podium. Een leukere manier om het orkest met alle instrumenten te ontdekken is er niet!

Via het digitale lesmateriaal komt de uitvinder van Lejo in de klas, hij wil de kinderen inspireren om zelf nieuwe Lejo filmpjes te bedenken. Leo Petersen laat op het digibord zien hoe je met een hand, oogjes van papier, en met een attribuut en geluiden een nieuw filmpje kunt maken. De klas wordt een filmset! Ook maken de kinderen vooraf kennis met het orkest, enkele musici en de instrumenten. De dirigent, Sander Teepen leert de kinderen echt dirigeren. Het lijkt wel luchtschrijven met klinkende letters!

TIP!
Voor CmK, Impuls Muziekonderwijs en DOOR!: De voorstelling wordt nog betekenisvoller voor de leerlingen als ze de instrumenten zelf mogen uitproberen op de muziekschool of bij de muziekvereniging in de buurt. We denken graag met je mee!

Deze voorstelling is ontwikkeld door het Orkest van het Oosten en Lejo. De philharmonie zuidnederland heeft het concept verder doorontwikkeld.

philharmonie zuidnederland
dirigent Sander Teepen
spel Leo Petersen
regie Lise-Lott Kok
muziek Toek Numan (bewerking)
met dank aan 

praktische informatie

locatie concertzaal of theater
aantal musici klein symfonieorkest (22 musici)
aantal leerlingen per concert 150-300 afhankelijk van de zaal
duur concert 45 minuten

speeldata 2020

Eindhoven: Muziekgebouw Eindhoven kleine zaal | wo 1 apr | 10.30 u GEANNULEERD/ UITGESTELD I.V.M. CORONAVIRUS
Heel: Cultureel Centrum Don Bosco | do 2 apr | 10.30 en 13.15 u GEANNULEERD/ UITGESTELD I.V.M. CORONAVIRUS
Weert: Munttheater |vr 3 apr | 9.45 en 11.00 u GEANNULEERD/ UITGESTELD I.V.M. CORONAVIRUS

lesmateriaal Lejo ontdekt het orkest

LET OP! We adviseren je om het digitale lesmateriaal te gebruiken in Google Chrome of Firefox. Klik hier om Google Chrome te downloaden, klik hier om Firefox te downloaden. Gebruik je Internet Explorer? Zorg dat je de laatste versie gebruikt.

Klik hier voor de handleiding voor leerkrachten.
Klik hier voor werkblad 2A - Filmpje maken.
Klik hier voor werkblad 2B - Geluiden verzamelen.

Geluidsfragment: beerloopje
Geluidsfragment: fluitloopje 1
Geluidsfragment: pizicato
Geluidsfragment: slapstick
Geluidsfragment: verdrietig

Klik hier voor de competenties.

Vragen? We helpen je graag verder! Neem contact met ons op.

Cookies
Wij maken gebruik van cookies. Dit zijn kleine tekstbestandjes die op de computer, tablet of telefoon worden opgeslagen. Hiermee zorgen wij er onder andere voor dat onze website goed werkt, kunnen wij de website verder verbeteren en u van gerichte en relevante informatie voorzien.
Meer info