Leading the South

Save the date: 1 oktober 2020

Leading the South
powered by Limburg Leads & philharmonie zuidnederland
where business meets passion

Vrijdag 16 november 2018 was Brightlands Campus Greenport Venlo het toneel van een bijzonder evenement: philharmonie zuidnederland presenteerde daar de 4e editie van Leading the South. Dit evenement, waar cultuur, bedrijfsleven en politiek elkaar kunnen ontmoeten, is inmiddels een traditie geworden. 

Met veel trots kijken wij terug op een succesvol Leading the South 2018.

Het thema van de avond, ‘de Smaak van de Toekomst’, werd uitgewerkt in de prikkelende bijdragen van prof. Mark Post (Universiteit Maastricht), ook wel bekend als de uitvinder van de kweekburger, en prof. Charles Spence (University of Oxford), schrijver van de bestseller ‘Gastrofysica, de nieuwe wetenschap van het eten’. Ook werden prof. Martin Paul (Universiteit Maastricht), Eric van Schagen (Simac) en prof. Christianne Vaeßen (Region Aachen) benoemd tot nieuwe ambassadeurs van philharmonie zuidnederland.

Kijk hier voor een compleet fotoverslag. 

 

Prikkelende sprekers
Charles Spence (professor experimentele psychologie aan de Universiteit van Oxford) sprak over dat wij bitter associëren met lage tonen, zwart en hoekig, terwijl wij bij zoetigheid denken aan hoge tonen, wit en rond. Kunnen wij gezonder voedsel maken, met minder zout en suiker, door daar slim gebruik van te maken?
De andere spreker was Marcel Post (hoogleraar vasculaire fysiologie aan de Universiteit Maastricht). Hij is de man met wie het brede publiek in 2013 kennismaakte toen hij op tv de allereerste van kweekvlees gemaakte hamburger presenteerde. Toen hij het zilveren deksel van de schaal tilde, lag in het Petrischaaltje daaronder een op het oog gewone hamburger. Maar voor dit stukje vlees had geen rund het leven hoeven laten, het was opgekweekt uit een paar cellen. De hamburger werd gebakken, geproefd door het panel rond de tafel en… smaakte naar vlees! Welke implicaties heeft dit voor de manier waarop wij over voeding en vlees eten denken?

Prof. Martin Paul (president van de Universiteit Maastricht), Eric van Schagen (CEO van Simac) en prof. Christianne Vaessen (directeur Region Aachen) werden benoemd tot nieuwe ambassadeurs van philharmonie zuidnederland. Aansluitend bij de thematiek van Brightlands Campus Greenport Venlo, aanjager van innovatie en nieuwe ontwikkelingen in de agri-food sector, staan deze nieuwe ambassadeurs van het orkest symbool voor het zoeken naar nieuwe verbindingen tussen bedrijfsleven, wetenschap en cultuur binnen én buiten de Euregio.

Innovatie over grenzen heen
Op de Brightlands Campus in Venlo werken ondernemers, wetenschappers en studenten samen aan innovatieve ontwikkelingen op het gebied van gezonde en veilige voeding, future farming en bio-circular economy. Brightlands Campus Greenport Venlo maakt deel uit van het Brightlands ecosysteem dat staat voor innovatie over grenzen heen, het motto dat Brightlands en philharmonie zuidnederland verbindt. De philharmonie zuidnederland en Brightlands is een combinatie die al eerder heeft geleid tot een succesvolle samenwerking en een prachtige Brightlands hymne.

Unieke locatie
Het Villa Flora-gebouw op de Brightlands Campus in Venlo is al een architectonisch kunstwerk op zich, maar het plaatje wat zich afgelopen vrijdag ontvouwde was terecht ‘uniek’ te noemen. Binnen de futuristische ogende constructie met veel glas, staal en hout waren niet alleen zorgvuldig gedekte dinertafels uitgestald, maar ook het symfonieorkest philharmonie zuidnederland, geflankeerd door TEMKO, de band van Brabander Aart Strootman. Het doel van deze avond was het bijeenbrengen van de culturele sector, het bedrijfsleven en de politiek om op die manier innovatief denken te stimuleren en nieuwe verbindingen mogelijk te maken. Gelet op de samenstelling van de aanwezigen en de gesprekken die plaatsvonden is dit meer dan voldoende bereikt.

 Comité van Aanbeveling

Wim van der Leegte 

commissaris en voormalig president-directeur VDL Groep

 

Elies Lemkes 

lector Duurzaam Produceren bij de HAS Hogeschool

 

Wim Kuypers

gepensioneerd ondernemer Kuijpers Installaties Helmond

 

Imogen Koster-Burbidge

voormalig directeur Regina Coeli

 

Igor La Vos

commercieel directeur bij Wienerberger Nederland

 

 John Hawinkels

voorzitter van de Verenigde Vriendenverenigingen Nederland

 

 

Paul Voncken

voorzitter van de Stichting Vrienden van philharmonie zuidnederland

    

CONTACT

Voor meer informatie over toekomstige edities van Leading the South kunt u contact opnemen met:

Maud Douwes - Relatiemanager philharmonie zuidnederland

T: 088-166 07 23 / 06-12 40 12 30
M: maud.douwes@philharmoniezuidnederland.nl
 

LEADING THE SOUTH 2017

 
We kijken terug op een zeer geslaagde Leading the South 2017.

De derde editie van Leading the South vond plaats op vrijdag 3 november 2017 op de TU Eindhoven. De avond bestond uit een prikkelend en eigentijds concert, een diner én inspirerende sprekers die hun visie gaven en kennis deelden op het gebied van innovatie en leiderschap. Hiermee werd een verrassend en inspirerend programma met als thema 
New Energy voor de deelnemers samengesteld.

Klik
hier voor een fotoimpressie.
 

Bekijk hieronder de aftermovie van Leading the South 2017

 Bekijk hieronder de aftermovie van Leading the South 2016

Cookies
Wij maken gebruik van cookies. Dit zijn kleine tekstbestandjes die op de computer, tablet of telefoon worden opgeslagen. Hiermee zorgen wij er onder andere voor dat onze website goed werkt, kunnen wij de website verder verbeteren en u van gerichte en relevante informatie voorzien.
Meer info