Arjan Tien

Arjan Tien, winnaar van de eerste prijs "Rotary-Faller" op de wedstrijd van de International Conducting Master Class in La Chaux-de-Fonds – Zwitserland 1997, treedt op in Europa, Azië, Zuid-Amerika en Afrika, en werkt met internationaal gevestigde orkesten zoals het WDR Funkhausorchester, de Philharmonie Südwestfalen, de Royal Bangkok Symphony, het Radio Filharmonisch Orkest, het Nederlands Philharmoisch Orkest, het Gelders Orkest,  Phion, de Noord Nederlandse Symfonie, philharmonie zuidnederland, het Metropole orkest en het Residentie Orkest; het Bilkent Symphony and Antalya Symphony Orchestra, het Orchestre Symphonique Bienne, het Belgrado Philharmonic, het KwaZulu Natal Philharmonic, Johannesburg Philharmonic, Cape Town Philharmonic en het Chamber Orchestra of South Africa.

Van 2006 tot 2012 was hij artistiek directeur en chef-dirigent van het Magogo Chamber Orchestra en stelde hij zeer avontuurlijke en innovatieve programma's samen, waaronder meer dan zestig (wereld)premières. Van 2008 tot 2016 was hij ook chef-dirigent van het Atheneaum Kamerorkest aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

In 2017 heeft de Marinierskapel van de Koninklijke Marine maestro Tien aangesteld als chef-dirigent en artistiek leider. Sinds kort is Tien ook aangesteld als chef-dirigent van het VU Orkest Amsterdam.

Tien studeerde viool bij Philipp Hirschhorn en altviool bij Ron Ephrat aan het Utrechts Conservatorium en behaalde zijn diploma cum laude. Van 1992 tot 2005 was hij lid van het Radio Filharmonisch Orkest en maakte hij zijn solodebuut bij de Salzburg Chamber Soloists in São Paulo en Vitória -Brazil. Hij studeerde directie bij George Hurst in het Verenigd Koninkrijk, bij Roberto Benzi in Frankrijk en Zwitserland en bij Jean Fournet in Nederland.

Hij is uitgenodigd om operas te dirigeren van Verdi, Puccini, Mascagni, Rossini, Donizetti, Mozart, Bizet, Purcell en Menotti etc. door operahuizen zoals de Nederlandse Reisopera, Opera Zuid, Opera Spanga, de Wermland Opera Zweden, en fungeert als artistiek adviseur van de Gauteng Opera.

Arjan Tien heeft vele opnames gemaakt op labels als Channel Classics Records, Decca Records, Universal Music, Sony BMG – Heita Records en Brilliant Classics in een breed repertoire. Zowel musici als critici waarderen zijn interpretaties om hun warmte, energie en gevoeligheid, en hij wordt algemeen beschouwd als een van de meest veelzijdige dirigenten van zijn generatie.

Maestro Tien is hoogleraar orkestdirectie aan het Maastrichts Conservatorium en artistiek begeleider en voorzitter van de jury van het Zuid-Afrikaanse Dirigentenconcours.

De Notenkraakster 6+

Dirigent Arjan Tien

Een muzikale kerstvoorstelling voor het hele gezin
vr 16 dec tot en met wo 21 dec