Yvonne Vleeshouwers van Hoffspoor Notarissen omarmt philharmonie zuidnederland

‘Klassieke muziek maakt je leven zoveel rijker’

De erfenis en rijkdom van klassieke muziek moet je koesteren. Notaris Yvonne Vleeshouwers uit Rosmalen draagt cultuur een warm hart toe. Als notaris van Hoffspoor Notarissen Rosmalen zet ze zich al jaren in voor philharmonie zuidnederland en laagdrempelige projecten als Opera op de Parade.

De nieuwste deKlank ligt in de schappen, en de folder Klassiek geeft toekomst is duidelijk zichtbaar voor iedere bezoeker. In de wachtkamer van Hoffspoor Notarissen Rosmalen komt de liefde voor philharmonie zuidnederland je tegemoet. Notaris Yvonne Vleeshouwers weet het al jaren: je leven wordt verrijkt als je klassieke muziek omarmt. Sinds 2006 sponsort Hoffspoor Notarissen het orkest. Daarbij zetten zij zich met name in voor geliefde projecten als Opera op de Parade en de educatieve film Expeditie Orkest voor jong en oud. “Iedere muziekliefhebber wil weer mooie concerten meemaken. Dan is het belangrijk dat je klassieke muziek juist in je eigen omgeving kunt beleven. Een orkest van grote kwaliteit dat voor iedereen toegankelijk is en dicht bij huis concerteert. Daar ontmoet je ook de mensen uit je eigen buurt. Samen topconcerten bezoeken, het hoort er gewoon bij. Als Hoffspoor Notarissen vinden we dat belangrijk. Mooie doelen in de buurt ondersteunen, van lokale sportclub tot toneelvereniging. Onze cliënten komen ook veelal uit Rosmalen en Den Bosch.” 

Opera op de Parade
Speciale aandacht gaat uit naar het jaarlijkse spektakel Opera op de Parade. Sinds 2010 slaan Opera Zuid en philharmonie zuidnederland de handen ineen voor de uitvoering van een openluchtopera op het sfeervolle Bossche plein. Vleeshouwers is fan van het eerste uur. “Je waant je op een plein in Verona. Mensen zijn er al uren van tevoren. Koelboxen vol en een drankje erbij. In mijn herinnering is het ook altijd mooi weer tijdens Opera op de Parade. Zo zou het altijd moeten zijn. Een geweldige manier om mensen op een heel toegankelijke manier met klassieke muziek kennis te laten maken.” 

In de coronaperiode toen Opera op de Parade even niet kon plaatsvinden, sponsorde Hoffspoor Notarissen het educatieve filmproject Expeditie Orkest. De film toont hoe kinderen spelenderwijs kennismaken met alle orkestinstrumenten. De philharmonie zuidnederland werkte voor deze film samen met theatergezelschap Het Laagland. “Muziek is van groot belang voor kinderen. Op de basisscholen krijgen ze bijna geen muziekles meer. Terwijl samen zingen en musiceren zo essentieel is. Kinderen zijn de musici en toeschouwers van later.” 

De drie kinderen van Yvonne Vleeshouwers zijn met muziek opgegroeid. Muziek blijkt buitengewoon waardevol, weet ze uit ervaring. “Onze oudste zoon Koen heeft een verstandelijke handicap. Hij kan moeilijk praten maar hij kan wel zingen. Door muziek van Mozart wordt hij rustig. Muziek geeft structuur aan zijn leven, het schenkt hem een fijn leven. Onze dochter Vera is ook heel muzikaal. Momenteel heeft ze zich helemaal op pianospelen gestort. De jongste Thijs kiest op muziekgebied vooral zijn eigen pad”, glimlacht Vleeshouwers. “Als het even kan neem ik ze ook mee naar concerten van philharmonie zuidnederland.”

Sopraan
Zelf heeft Yvonne Vleeshouwers de muziekliefde van huis uit meegekregen. Als sopraan zingt ze al 25 jaar bij Capella Brabant en eerder bij Vocaal Ensemble Markant. “Met mijn ouders ging ik al naar het Limburgs Symfonie Orkest. Er stond thuis altijd klassieke muziek op. Net als mijn broer en zus speelde ik piano.” De vonk sprong echt over toen Yvonne meezong in het koor van haar scholengemeenschap Serviam in Sittard. “Daar is mijn liefde voor klassiek flink aangewakkerd. We zongen van alles. Van Bruckners Locus Iste tot Panis Angelicus. Maar ook Les Misérables en carnavalsliedjes. Leerlingen, ouders en docenten zongen samen in het koor, onder wie ook mijn vader. Een onvergetelijke ervaring.”

Als er ruimte is, beklimt Yvonne Vleeshouwers ook solo het concertpodium. Op het repertoire staan dan liederen van Gustav Mahler of John Tavener. Of ze zingt mee in Bachs Matthäus Passion  “Dat blijft mijn lievelingscompositie. Als het slotkoor aanbreekt, sta ik met tranen in mijn ogen te zingen.”

Klassieke muziek brengt veel schoonheid in ieders leven. Voor Yvonne Vleeshouwers is het sponsoren van philharmonie zuidnederland en klassieke muziek in het algemeen een vanzelfsprekende waarde. “Als notariskantoor hebben we hart voor de gemeenschap. Muziek en cultuur speelt daar een sleutelrol in. Klassieke muziek maakt je leven zoveel rijker.”

Interview: Mark van de Voort, maart 2022