Over philharmonie zuidnederland
De philharmonie zuidnederland raakt mensen met klassieke muziek. Het gezelschap staat bekend als hét professionele symfonieorkest van Zuid-Nederland en zoekt de verbinding met alle inwoners van Noord-Brabant, Limburg en Zeeland. Dit krijgt philharmonie zuidnederland voor elkaar door een rijk scala aan activiteiten. Van grote symfonische concerten met geliefde repertoirestukken in de concertzalen, tot nieuwe concertformules op onverwachte locaties. Van Carnavalsconcerten tot filmprojecten. En van eeuwenoude meesterwerken tot spannende wereldpremières, business events én educatieve projecten. De philharmonie zuidnederland is een orkest van en voor iedereen: een bruisend gezelschap dat altijd en overal met bevlogen musici én stafleden maatwerk levert op het hoogste niveau. Onder leiding van intendant Stefan Rosu is philharmonie zuidnederland een orkest dat doorlopend haar grenzen verlegt.
We kondigden in oktober 2020 aan dat Duncan Ward onze nieuwe chef-dirigent wordt. Lees hier meer!
De verbindende kracht van muziek
Als symfonieorkest is philharmonie zuidnederland een kunstinstelling die spreekt door muziek. Deze muziek heeft de magische kracht musici en publiek in contact te brengen met diepe gevoelens en grootse gedachten. Dat is muziek om te koesteren en tot leven te wekken en zo creëert philharmonie zuidnederland de mooiste belevingen. Want muziek kan ons in ons diepste wezen raken en verbinden met elkaar. Die verbindende kracht van muziek is terug te vinden in alle activiteiten.
Geworteld in de regio
De philharmonie zuidnederland heeft een levendige band met de Zuid-Nederlandse samenleving en is er in de eerste plaats voor de inwoners van Noord-Brabant, Limburg en Zeeland. Daarnaast profileert het orkest zich ook op nationaal en internationaal niveau. De philharmonie zuidnederland is er op momenten die ertoe doen. Voorbeelden daarvan zijn grote publieksevenementen als Opera op de Parade en Opera Sing Along in ’s-Hertogenbosch. Ook het Liberation Concert in Margraten is een niet meer weg te denken traditie. Spraakmakende optredens op festival Cultura Nova in Heerlen en natuurlijk de populaire Vastelaovend- en Carnavalsconcerten in Limburg en Brabant. Van grote betekenis zijn ook de verschillende samenwerkingen, zoals met hedendaags muziekfestival November Music in ’s-Hertogenbosch, met amateurmusici en met aanstormend talent van de conservatoria van Maastricht en Tilburg in de Orkestacademie. De philharmonie zuidnederland maakt de verbinding met het bedrijfsleven, zoals tijdens het inspirerende business-event Leading the South.
Vernieuwing
De klassieke muziek heeft een enorm rijke geschiedenis. Maar zonder vernieuwing geen traditie. Daarom heeft philharmonie zuidnederland innovatie hoog in het vaandel. Dat komt tot uiting in diverse vernieuwende projecten. Enerzijds doet philharmonie zuidnederland onderzoek naar veranderingen in de wereld van de klassieke muziek als speler binnen het Maastricht Centre for the Innovation of Classical Music (MCICM). Het MCICM is een interdisciplinair onderzoekscentrum waarin het orkest, Universiteit Maastricht en Zuyd Hogeschool samenwerken. Het orkest vervult daarin een laboratoriumfunctie, het brengt nieuwe ideeën direct in praktijk. Anderzijds ontwikkelt philharmonie zuidnederland nieuwe concertformule en gaat het interdisciplinaire samenwerkingen aan met bijvoorbeeld theater- en dansgezelschappen.
Educatie
De philharmonie zuidnederland is trots op haar uitgebreide educatieve programma, dat er ook in seizoen 2020-2021 is, in aangepaste vorm als de coronamaatregelen daarom vragen. Kleine ensembles met musici uit het orkest reizen naar basisscholen om leerlingen heel dichtbij en betrokken live klassieke muziek te laten ervaren. In de theaters of concertzalen ontmoeten leerlingen het hele symfonieorkest en participeren ze in de voorstellingen. Voor het voortgezet onderwijs maakt philharmonie zuidnederland op maat gemaakte programma’s waarbij middelbare scholieren, op een manier die bij hun leefwereld past, live klassieke muziek ervaren en in contact komen met musici. In april lanceerde het orkest al Muziekmaatjes, een muzikale website speciaal voor kinderen. Deze website vult het orkest aan met aantrekkelijke online muziekopdrachten. Hoe dan ook philharmonie zuidnederland blijft leerlingen van 4 t/m 18 jaar magische momenten met muziek bieden.