Risto Joost

De jonge Estse dirigent Risto Joost blinkt uit door zijn gespecialiseerde veelzijdigheid en heeft brede erkenning gekregen voor zijn werk, zowel in de opera als op het concertpodium. De opgeleide zanger en Conductor in Residence van de Estse Nationale Opera heeft al belangrijke artistieke functies bekleed, zoals chef-dirigent van het Tallinn Chamber Orchestra en artistiek directeur van het MDR Leipzig Radio Choir van 2015 tot 2019. Hij had succes op belangrijke concoursen en dirigeerde enkele van 's werelds meest vooraanstaande orkesten. 

Risto Joost is een veelgevraagd gastdirigent bij orkesten als Helsinki Philharmonisch Orkest, Mariinsky Orkest, Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, SWR Symphony Stuttgart, Danish National Symphony Orchestra, Netherlands Philharmonisch Orkest, Bergen Philharmonic, Norwegian Opera Orchestra, Tampere Philharmonic, Strasbourg Philharmonic, Noord Nederlands Orkest, Prague Radio Symphony, Janacek Philharmonic, Orchestre de Chambre de Lausanne, Nederlands Kamer Orkest, Orchestra dell Teatro La Fenice, Tapiola Sinfonietta, Stuttgart Chamber Orchestra, Heilbronn Chamber Orchestra, Latvian National Symphony, Estonian National Symphony, Latvian National Symphony. Daarnaast werkte hij samen met onder andere het RIAS Kammerchor, SWR Vokalensemble, Ars Nova Copenhagen, Swedish Radio Choir, Rundfunkchor Berlin, Estonian Philharmonic Chamber Choir. 

Bij de Estse Nationale Opera leidde Risto Joost meer dan 20 premières. Zijn repertoire varieert van barok tot de meest uitdagende werken van hedendaagse componisten. Op het Birgitta Festival Tallinn leidde hij La Bohème in 2018. Aankomende hoogtepunten zijn zijn debuut met Copenhagen Philharmonic, NDR Radiophilharmonie Hannover, philharmonie zuidnederland, Trondheim Symphony, Brno Philharmonic, en keert hij weer terug naar Helsinki Philharmonic, Bergen Philharmonic, Norwegian Opera Orchestra, Noord Nederlands Orkest, WKO Heilbronn, diverse projecten met onder andere Janacek Philharmonic. Bij de MDR Leipzig Radio Symfonie en Koor dirigeert Risto Joost verschillende programma's met werken van Beethoven, Mendelssohn, Tonu Korvits en anderen. 

Zijn discografie omvat Tonu Korvits' Moorland Elegies (Ondine Records) en werken van Haydn met het Tallinn Chamber Orchestra, Peeter Vähi met de Letse Nationale Symfonie, Arvo Pärt met het Nederlands Kamerorkest en Kamerkoor, diverse opnames van Estse muziek met de Estonian National Symphony en Tallinn Chamber Orchestra. 

Voor zijn artistieke activiteiten in Estland en daarbuiten ontving Risto Joost in 2016 de muziekprijs van de Culturele Stichting in Estland en was bekroond met de Young Cultural Figure Award van de Estse Republiek in 2011. Hij was prijswinnaar van de Malko Conducting Competition 2015 en Jorma Panula Conducting Competition 2012. Risto Joost heeft gestudeerd aan de Estonian Academy of Music en heeft een vervolgopleiding gevolgd aan de universiteit voor muziek en podiumkunsten in Wenen. In 2008 studeerde Risto Joost af aan het Royal College of Music in Stockholm met een Masters diploma, met als hoofdvak orkestdirectie bij Jorma Panula. Hij richtte in 1999 het kamerkoor Voces Musicales op in Estland en was artistiek directeur van het Birgitta Festival Tallinn.

De Vijfde van Schubert

Dirigent Risto Joost | Piano Dejan Lazic

Sprankelend klassiek
do 30 mrt tot en met za 1 apr