Cañizares

Gitarist en componist Cañizares is misschien wel een van de belangrijkste en invloedrijke flamencoartiesten ter wereld. De carrière van Cañizares omvat meer dan vier decennia en hij is de eerste en enige flamencogitarist die is uitgenodigd om op te treden met de Berliner Philharmoniker - samen met hen speelde hij Concierto de Aranjuez onder leiding van Sir Simon Rattle in het Teatro Real in Madrid. Hij heeft samengewerkt met de belangrijkste orkesten wereldwijd, waaronder Staatskapelle Dresden, NHK Synphony Orchestra, City of Birmingham Symphony Orchestra, Orquesta y Coro Nacionales de España en Orquesta Sinfónica de Barcelona i Nacional de Catalunya enz.

Cañizares heeft vele prestigieuze prijzen gewonnen, waaronder 'Premio Nacional de Guitarra' (1982), 'Premio de la Música' (2008) en 'Premio Flamenco Hoy' (2000, 2011, 2013). Gedurende tien jaar was Cañizares een naaste medewerker van Paco de Lucía. Ook werkte hij samen met vele andere toonaangevende kunstenaars, zoals:  Enrique Morente, Camarón de la Isla, Serrat, Alejandro Sanz, Mauricio Sotelo, Leo Brouwer, John Paul Jones en Peter Gabriel.

Het werk van Cañizares als componist omvat werken voor de Spanish National Ballet Company en soundtracks voor verschillende films, waaronder "La Lola se va a los Puertos" met Rocío Jurado en Paco Rabal, Flamenco en "La Jota" van Carlos Saura. Hij heeft deelgenomen aan meer dan 100 albums en heeft 15 albums gepubliceerd als hoofdartiest.

Een belangrijk moment uit zijn carrière is de wereldpremière van het Flamencoconcert getiteld "Al-Andalus", voor gitaar en orkest, te benadrukken; "Al-Andalus" werd opgedragen ter nagedachtenis van Paco de Lucía en ging in première in het Nationaal Auditorium van Madrid. Dit werk werd gemaakt in opdracht van het Spaans Nationaal Orkest en Koor (OCNE), en werd uitgevoerd onder leiding van Josep Pons.

Ook besteedt Cañizares een groot deel van zijn tijd aan het onderzoeken en doceren van flamenco. Sinds 2003 doceert hij flamencogitaar aan de prestigieuze Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), en geeft hij masterclasses, zowel in Spanje als internationaal.