Mario Brunello

Mario Brunello is een van de meest veelzijdige kunstenaars van zijn generatie. Als solist, kamermusicus, dirigent en pionier van de cello piccolo is hij de eerste Europeaan ooit die in 1986 het Tsjaikovski Concours won. Brunello is een cellist met een buitengewoon talent dat een balans vindt tussen het uitvoeren van een breed repertoire, variërend van oude muziek tot hedendaags. 

Brunello's authentieke en gepassioneerde speelstijl stelde hem in staat om samen te werken met de meest gerenommeerde dirigenten van onze generatie, zoals Antonio Pappano, Valery Gergiev, Myung-whun Chung, Yuri Temirkanov, Zubin Mehta, Ton Koopman, Manfred Honeck, Riccardo Muti, Seiji Ozawa, Riccardo Chailly en Claudio Abbado. 

Mario Brunello heeft samengewerkt met veel van ‘s werelds toonaangevende ensembles, waaronder de London Symphony, London Philharmonic, Liverpool Philharmonic, Philadelphia Orchestra, San Francisco Symphony, NHK Symphony Tokyo, Accademia di Santa Cecilia, Orchestre Philharmonique de Radio France, Orchestre Philharmonique de Monte-Carlo, Filarmonica della Scala en Munich Philharmonic, om er maar een paar te noemen. 

Als kamermusicus deelde Mario Brunello wereldwijd de podia met artiesten als Gidon Kremer, Martha Argerich, Yuri Bashmet, Andrea Lucchesini, Frank Peter Zimmermann, Giuliano Carmignola, Maurizio Pollini en Borodin Quartet. 

Mario Brunello is een gepassioneerd bewonderaar van de meest verschillende vormen van muzikale expressie, maar ook van filosofie, wetenschap, theater en literatuur. Zijn passie voor het vinden van nieuwe manieren van communicatie en het aantrekken van nieuw publiek hebben hem ertoe aangezet om voorstellingen te ontwerpen met opmerkelijke persoonlijkheden als jazzpianist Uri Caine, singer-songwriter Vinicio Capossela, de natuurkundige Carlo Rovelli, de schrijver Alessandro Baricco en acteur Marco Paolini.

Het komende seizoen zal Mario Brunello optreden in Amsterdam Concertgebouw, Kioi Hall Tokyo, Muziekgebouw Eindhoven, Berliner Philharmonie, Vredenburg Utrecht, Zaryadye hall Moscow, La Chaux de Fonds, Sala Verdi Milan, Lingotto Turin en Parco della Musica in Roma. 

Hoogtepunten van het vorige seizoen waren concerten met  het Filharmonisch Orkest van Warschau, Mariinksy Orchestra St Petersburg, Tsjaikovski Symphony Orchestra Moscow, NHK Tokyo en Rai Turin Orchestra. Samen met Gidon Kremer en Kremerata Baltica trad Brunello op op het Kronberg Festival en toerde hij door Zuid-Amerika. 

In de afgelopen jaren heeft Mario Brunello zijn activiteiten als solist en dirigent uitgebreid. Sinds 2018 is hij Artist-in-Residence bij philharmonie zuidnederland in Eindhoven, waar hij zijn repertoire actief richt op Haydn vermengd met classicisme en hedendaagse muziek. Andere opmerkelijke samenwerkingen zijn vruchtbare partnerschappen met Kremerata Baltica, Moscow Soloists, Teatro la Fenice Orchestra, Tchaikovsky Orchestra Moscow, Kioi Sinfonietta Tokyo en ORT in Florence. 

Brunello bespeelt een kostbare Maggini-cello gemaakt in de vroege jaren 1600. De laatste jaren is hij ook steeds meer van de "cello piccolo" gaan houden. Dit instrument deelt de stemming en de techniek van de viool, maar bezit de diepe, sonore stem van een standaard cello, die Brunello inspireerde om de meesterwerken van het barokke vioolrepertoire van Bach, Vivaldi en Tartini op dit onconventionele instrument te verkennen. 

"Harmonieën onthuld in complete akkoorden, cascades van noten en fuga's in drie of vier delen, en de monumentale chaconne - dit is een taal en muzikale architectuur die niet bestaat in het solo cellorepertoire. De cello piccolo stelt me in staat om deze prachtige werken te ontdekken en mijn eigen repertoire uit te breiden."  - Mario Brunello voor Meet The Artist. 

De Sonates en Partita's van J.S. Bach is de eerste bijzondere opname van Mario Brunello, met lof ontvangen door de internationale pers. Uitvoeringen van deze cyclus worden geprogrammeerd tijdens het seizoen 2020-23 in heel Europa. 

Mario Brunello heeft verschillende opnames gemaakt exclusief voor Outhere. Zowel critici als luisteraars zijn in de ban van 'Sonar in Ottava', een cd die in maart 2020 werd uitgebracht (die BBC Music Magazine beoordeelde als een van de 'beste concertopnamen' van 2020), samen met zijn levenslange vriend Giuliano Carmignola. Het hoogst originele programma gaat terug naar de dubbelconcerten van Bach en Vivaldi die bij deze gelegenheid op viool en cello piccolo worden uitgevoerd. 

"Een cd met verbazingwekkende barokmuziek, gemaakt om geluk te bevredigen." - Crescendo Magazine.

Brunello heeft het volledige potentieel van cello piccolo benut in een opname uitgebracht in november 2020, opgedragen aan Giuseppe Tartini voor de 250ste sterfdag. De cd bevat sonates en concerto's van Vandini, Meneghini en Tartini uitgevoerd met de Accademia dell'Annunciata. (Diapason d'OR) 

Outhere werkte samen met Mario in zijn levensproject getiteld "Brunello Bach Series": een trilogie die begint met een eerste opname gewijd aan J.S. Bach's Sonates en Partita's voor viool, voor het eerst ooit gespeeld op cello piccolo. Het tweede album is gewijd aan de "Zes sonates voor concertato klavecimbel en solo viool" (BWV 1014-1019). Gevat in drie delen, lijken deze beroemde stukken getransformeerd in een caleidoscoop van kleuren, waarin de cello piccolo de partituur deelt met klavecimbel en orgel, en een continuo gespeeld door viola da gamba en cello - een begeleiding die specifiek wordt gesuggereerd door een van de overgeleverde kopieën van de sonates. 

De trilogie wordt in 2022 afgesloten met "Bach Transcriptions", een ingenieus programma van Bachconcerten voor viool, voor het eerst gespeeld op cello piccolo. Mario Brunello krijgt het gezelschap van de Accademia dell' Annunciata. 

Mario Brunello blijft communiceren met het publiek met zijn rijk gevarieerde discografie met opnames van werken van Bach, Beethoven, Brahms, Franck, Schubert, Tsjaikovski, Ligeti, Cassado, Sjostakovitsj, Vivaldi, Haydn, Chopin en Janáček, om er maar een paar te noemen. 

De opmerkelijke discografie van de gevierde cellist omvat ook de bekroonde opname van de Bach Cello Suites; Beethoven’s Triple Concerto onder leiding van Claudio Abbado (Deutsche Grammophon); Celloconcert Dvorak, gedirigeerd door Antonio Pappano (EMI), en de fascinerende live-opname van het poëtische Celloconcert nr. 2 van Sjostakovitsj, onder leiding van Valery Gergiev in de Salle Pleyel, Parijs. 

Brunello's nauwe samenwerking met Kremerata Baltica heeft twee indrukwekkende opnames opgeleverd: Tavener's "The Protected Veil" opgenomen op Lockenhaus Festival een paar jaar geleden, en meest recent "Searching for Ludwig" - een eerbetoon aan Beethoven opgenomen met Gidon Kremer en Kremerata Baltica, waarbij Beethovens kwartetten in een versie voor strijkorkest worden gecombineerd met hedendaagse stukken van Léo Ferré en Giovanni Sollima. 

Mario Brunello is artistiek directeur van Arte Sella en I Suoni delle Dolomiti Festival. Sinds oktober 2020 is hij aangesteld als de nieuwe artistiek directeur van Stresa Festival, als opvolger van Gianandrea Noseda.

 

Klassiek dat klinkt als een klok

Dirigent en cello Mario Brunello

Sprankelend en avontuurlijk
vr 20 jan tot en met zo 22 jan