samenwerking met pabo's

philharmonie zuidnederland is een verbinder in de regio Zuid-Nederland. Ook op educatiegebied staat samenwerking met lokale partners hoog in het vaandel. Zo ook de samenwerking met de leerkrachten van de toekomst.

Lees hieronder meer over de intensieve samenwerking met de pabo's in Zuid-Nederland.

Bijzondere 3-jarige samenwerking vanaf seizoen 2018-2019
Muziekonderwijs staat volop in de aandacht: het is de laatste jaren een speerpunt van het cultuuronderwijs. Maar hoe krijg je meer muziek in de klas als een leerkracht zich niet bekwaam voelt in het geven van muziekles? Om meer muziek in de klas te krijgen, is er ook aandacht nodig voor muziek in de opleiding van de leerkracht.

Fontys Hogeschool Kind en Educatie (FHKE) vroeg daarom onder de noemer Denk Groter Maak Muziek een aanzienlijk geldbedrag aan bij de Regeling Professionalisering Muziekonderwijs pabo. Het doel: een duurzame verankering en verbetering van het muziekonderwijs op de pabo om zo het zelfvertrouwen van de toekomstige leerkracht op het gebied van muziekonderwijs te vergroten. De aanvraag werd gehonoreerd en philharmonie zuidnederland is nu één van de vaste partners waarmee FHKE gaat samenwerken in een driejarig traject. 

Elk seizoen komen meer dan 600 pabostudenten in aanraking met een educatieprogramma van het orkest. De FHKE heeft vestigingen in Eindhoven, ’s-Hertogenbosch, Tilburg, Venlo én Veghel en de opleiding heeft vier leerjaren. In het eerste leerjaar maken studenten kennis met het grote symfonieorkest. Voorafgaand aan de muzikale voorstellingen Rhythmix of Broer krijgen de pabostudenten een workshop waarin het actief muziek maken, het samenspelen en het plezier in muziek voorop staat. 

In het tweede leerjaar verdiepen de studenten zich in de diverse disciplines die vorm geven aan onze ensembleprojecten. Hoe werken muziek, drama, tekst en beeld samen om de sfeer van de voorstelling op de kinderen over te brengen? Ook wordt het begeleidende (digitale) lesmateriaal behandeld. In het derde studiejaar kiezen studenten een specialisatie. Studenten die zich specialiseren in Cultuureducatie of in Muziek leren tijdens een speciale studiedag hoe ze elementen van het symfonieorkest én de indringende muzikale ervaring die hierbij hoort concreet kunnen maken op basisscholen tijdens hun stage. De pabostudenten beginnen de dag met een inspirerende muzikale ervaring door tijdens een repetitie midden tussen de orkestleden te zitten.

Dit driejarig traject bij philharmonie zuidnederland wordt gekoppeld aan zangworkshops van het Brabant Koor, Ukelele lessen van kunstencentra, creativiteitsworkshops van Cultlab én ondersteuning van studenten van de Academie Muziek Educatie Tilburg (AME). Als de pabo-studenten zijn afgestudeerd, zijn ze muzikaal (meer) bekwame leerkrachten voor onze nieuwe generatie leerlingen.

Samenwerking seizoen 2017-2018
In Eindhoven maakten tweedejaars studenten van de pabo (Fontys) in seizoen 2017-2018 actief kennis met de educatieve activiteiten van philharmonie zuidnederland. De studenten namen deel aan workshops onder leiding van de musici, acteur en decorontwerpster van onze ensemblevoorstelling Orpheus! . Daarna gingen de studenten naar de Jenaplanschool De Driestam in Eindhoven om deze voorstelling samen met leerlingen (groep 5-6) van de school te bekijken. De derdejaars studenten componeerden zélf onder leiding van violist Machiel Swillens als onderdeel van het thema ‘onderzoekend leren’. Daarna bezochten ze de voorstelling HeartBeat (groep 7-8) in het Muziekgebouw Eindhoven en onderzochten ze hoe deze voorstelling kan bijdragen aan de sociaal-emotionele ontwikkeling van leerlingen uit de bovenbouw van het primair onderwijs.

Vierdejaars studenten van de pabo in Helmond (Hogeschool De Kempel) kregen een presentatie van de educatieve activiteiten én kwalitatieve doelstellingen van philharmonie zuidnederland. Ze maakten kennis met diverse culturele instellingen en hadden de opdracht om een culturele activiteit voor hun stageschool te organiseren. De philharmonie zuidnederland speelt in november 2017 twee voorstellingen van Orpheus! op basisscholen in de regio Helmond.

Meer informatie? Neem contact met ons op!

Cookies
Wij maken gebruik van cookies. Dit zijn kleine tekstbestandjes die op de computer, tablet of telefoon worden opgeslagen. Hiermee zorgen wij er onder andere voor dat onze website goed werkt, kunnen wij de website verder verbeteren en u van gerichte en relevante informatie voorzien.
Meer info