Monoloog voor de Vrijheid

groep 7-8 en VO

Wat is vrijheid en welke verantwoordelijkheid neem jij om vrijheid te bewaren én om vrijheid mogelijk te maken voor iedereen? Daarover gaat de Monoloog voor de Vrijheid.Vrijheid is een groots begrip, een actueel begrip, een zaak van iedereen. In het zuiden van Nederland staan we elk jaar in september stil bij het begrip ‘Vrijheid’, die wij kregen in 1944 door de inzet van Amerikaanse Soldaten.

Uiteraard is het begrip ‘Vrijheid’ ook voor jongeren van belang. Daarom organiseert philharmonie zuidnederland een voorstelling op scholen hierover: Monoloog voor de Vrijheid. Actrice Lindsay Zwaan en twee musici van philharmonie zuidnederland vertellen het verhaal van de 20-jarige John Morrison uit Ohio die ligt begraven in Margraten. De Monoloog vertelt hoe hij zijn leven voor onze vrijheid gaf. Daarnaast wordt in de Monoloog voor de Vrijheid aan jongeren de vraag gesteld, wat vrijheid eigenlijk is en welke verantwoordelijkheid zij zelf moeten nemen om vrijheid te bewaren én te werken aan vrijheid voor iedereen.

We vonden de voorstelling een groot succes! De kinderen waren zeer betrokken. Van veel kinderen kregen we terug dat ze in datzelfde weekend de stad in waren gegaan met hun ouders en naar struikelsteentjes gezocht hebben. Ook zijn er kinderen die de Amerikaanse begraafplaats gaan bezoeken. Informatie was meer dan voldoende en makkelijk om te zetten naar lesstof voor groep 7. Er zijn geen aanvulling nodig. Het was compleet. Wij zouden heel graag de monoloog weer willen zien over twee jaar. Complimenten voor de totale uitvoering. Wij vonden het erg indrukwekkend! - Leerkracht groep 7


Deze voorstelling is in 2021 weer beschikbaar. Doe je dan mee? Neem contact met ons op! Let op: er zijn een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. 

De Monoloog voor de Vrijheid wordt georganiseerd in het kader van het jaarlijkse Liberation Concert van philharmonie zuidnederland.

viool David Ernst
altviool Elizabet Derrac
actrice Lindsay Zwaan
regie Jelle Stiphout
met dank aan Rabobank

Sounds of Freedom

Verwant aan dit project is Sounds of our Freedom. Een schoolklas componeert met Sounds of our Freedom een muzikale boodschap over dank en vrijheid voor leeftijdsgenoten in de Verenigde Staten van wie een verwante voorouder op de begraafplaats ligt begraven. De Stichting Adoptie Graven Margraten zal bemiddelen in het vinden van verwanten in de Verenigde Staten. Neem contact met ons op voor meer informatie.

praktische informatie

locatie op school in de klas of in de speel/gymzaal
aantal musici 2 musici en 1 acteur
duur 20 minuten

.

 

Lesmateriaal

Om je klas op deze indrukwekkende Monoloog voor de Vrijheid voor te bereiden hebben we een korte introductieles gemaakt, waarin ook een link staat naar een uitgebreidere les over vrijheid van UNICEF en Humanity House. 

Klik hier voor het lesmateriaal.

Vragen? We helpen je graag verder! Neem contact met ons op.