Monoloog voor de Vrijheid (groep 7-8)

Vrijheid, wie heeft het er niet over? Het is een zaak van iedereen en kent vele contexten. In het zuiden van Nederland staan we elk jaar in september stil bij de vrijheid die wij in Zuid-Nederland al in 1944 kregen door de inzet van Amerikaanse soldaten. Daarom organiseert philharmonie zuidnederland in september een voorstelling hierover op scholen: Monoloog voor de Vrijheid. Want de discussie over vrijheid houdt ook jongeren bezig. Actrice Lindsay Zwaan en twee musici van philharmonie zuidnederland vertellen het verhaal van de twintigjarige John Morrison uit Ohio die ligt begraven in Margraten. De Monoloog vertelt hoe hij zijn leven voor onze vrijheid gaf. Daarnaast wordt in de Monoloog voor de Vrijheid aan jongeren de vraag gesteld, wat vrijheid eigenlijk is en welke verantwoordelijkheid zij zelf kunnen nemen om vrijheid te bewaren én te werken aan vrijheid voor iedereen.

We vonden de voorstelling een groot succes! De kinderen waren zeer betrokken. Van veel kinderen kregen we terug dat ze in datzelfde weekend de stad in waren gegaan met hun ouders en naar struikelsteentjes gezocht hebben. Ook zijn er kinderen die de Amerikaanse begraafplaats gaan bezoeken. Informatie was meer dan voldoende en makkelijk om te zetten naar lesstof voor groep 7. Wij zouden heel graag de monoloog weer willen zien over twee jaar. Complimenten voor de totale uitvoering. Wij vonden het erg indrukwekkend! - Leerkracht groep 7


Lesmateriaal

De Monoloog voor de Vrijheid wordt georganiseerd in het kader van het jaarlijkse Liberation Concert van philharmonie zuidnederland.

viool David Ernst
altviool Elizabet Derrac
actrice Lindsay Zwaan
regie Jelle Stiphout
met dank aan Rabobank

Praktische informatie

locatie op school in de klas of in de speel/gymzaal
aantal musici 2 musici en 1 acteur
aantal leerlingen een optreden per klas
duur 30 minuten
data beperkt beschikbaar, data in overleg met de school

Lesmateriaal

Om je klas op deze indrukwekkende Monoloog voor de Vrijheid voor te bereiden hebben we een korte introductieles gemaakt, waarin ook een link staat naar een uitgebreidere les over vrijheid van UNICEF en Humanity House. 

Klik hier voor het lesmateriaal.

muziek voor jonge gasten

We helpen je graag!
Heb je vragen, suggesties of opmerkingen? Neem contact met ons op:

Adeline van Campen
adeline.vancampen@philharmoniezuidnederland.nl
088 16 60 726