Andrew Litton

Andrew Litton is Music Director van het New York City Ballet.  Hij is ook eerste gastdirigent van het Singapore Symphony Orchestra, dirigent-laureaat van het Bournemouth Symphony Orchestra en muziekdirecteur-laureaat van het Bergen Philharmonic in Noorwegen. Onder zijn leiding heeft het Bergen Philharmonisch Orkest internationale erkenning bereikt door uitgebreide opnames en tournees, debuten op de BBC Proms, in het Concertgebouw van Amsterdam en optredens op De Musikverein in Wenen, de Philharmonie in Berlijn en Carnegie Hall in New York. Voor zijn werk met de Bergen Philharmonic ridderde de Noorse koning Harald V hem met de Noorse Koninklijke Orde van Verdienste.

Andrew was chef-dirigent van het Bournemouth Symphony Orchestra van 1988-1994. Gedurende deze tijd leidde hij het orkest op hun eerste Amerikaanse tournee en produceerde 14 opnames, waaronder het Grammy-winnende Belshazzar's Feast. Als Music Director van het Dallas Symphony Orchestra van 1994-2006 selecteerde hij meer dan een derde van de spelers, leidde het orkest op drie grote Europese tournees, trad vier keer op in Carnegie Hall, creëerde een kindertelevisieserie die nationaal en op grote schaal in schoolcurricula werd uitgezonden, maakte 28 opnames en hielp de schenking aan het orkest te verhogen van $19 miljoen naar $100 miljoen. Hij dirigeert regelmatig toonaangevende orkesten en operagezelschappen over de hele wereld en voegt aan zijn discografie meer dan 130 opnames toe, die Amerika's Grammy Award hebben gewonnen, Frankrijk's Diapason d'Or en andere onderscheidingen.

Naast het dirigeren van meer dan 30 balletten bij het New York City Ballet, keert Andrew regelmatig terug naar het Singapore Symphony Orchestra, Bournemouth Symphony Orchestra en het Bergen Philharmonic Orchestra, en gastdirigeert met een breed scala aan internationale orkesten, waaronder onlangs het BBC Symphony Orchestra, het Ulster Orchestra, het City of Birmingham Symphony Orchestra, het Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, de Colorado Symphony, het Orquesta Sinfonica de Galicia en het Koninklijk Zweeds Orkest.

Andrew is een fervent operadirigent met een scherp theatraal gevoel en heeft grote operagezelschappen over de hele wereld geleid, waaronder de Metropolitan Opera, Royal Opera Covent Garden, Australian Opera en Deutsche Oper Berlin. In Noorwegen was hij de sleutel tot de oprichting van de Bergen National Opera, waar hij tal van veelgeprezen uitvoeringen leidde. Hij dirigeert vaak semi-geënsceneerde operaprogramma's met symfonieorkesten. Tijdens zijn 14-jarige ambtstermijn als artistiek directeur van het Minnesota Orchestra Sommerfest sloot hij het festival af met uitverkochte uitvoeringen van Salomé, Der Rosenkavalier, Madama Butterfly, La Bohème, Tosca, Rigoletto, La Traviata en anderen.

Andrew's werk met het New York City Ballet heeft lof geoogst van critici, dansers en publiek, waardoor het orkest van het Ballet een nieuwe bekendheid heeft gekregen. Hij begon zijn balletwerk toen hij nog een Juilliard-student was en trad op als pianist op het podium voor Rudolf Nureyev, Natalia Makarova en Cynthia Gregory. 

Andrew is een volleerd pianist en  treedt vaak op als pianosolist, dirigerend vanaf het klavier, meest recent Beethovens Triple Concerto in Singapore. Hij is een erkend expert op het gebied van George Gershwin en heeft Gershwin op grote schaal uitgevoerd en opgenomen als zowel pianist als dirigent, en dient als adviseur  van de Gershwin Archives van de Universiteit van Michigan. Na het leiden van het Covent Garden-debuut van Porgy and Bess, arrangeerde Andrew zijn eigen concertsuite van het werk, die nu over de hele wereld wordt uitgevoerd. In 2014 bracht hij zijn eerste solo pianoalbum uit, A Tribute to Oscar Peterson, een getuigenis van zijn passie voor jazz, in het bijzonder de muziek van die grote pianist.  

Andrew's Dallas Symphony Rachmaninov Piano Concerto opnames met Stephen Hough, alom geprezen als de beste sinds die van de componist zelf, won de Classical Brits / BBC Critics Award.  Hij ontving ook een Grammy-nominatie voor zijn opname van Sondheims Sweeney Todd met het New York Philharmonic en Patti Lupone.

Andrew, geboren in New York City, studeerde af aan de Fieldston School en behaalde zowel bachelor- als masterdiploma's aan The Juilliard School in piano en directie. Hij diende als assistent-dirigent bij La Scala en bij de Nationale Symfonie onder Rostropovitsj. Zijn vele onderscheidingen naast de Noorse Orde van Verdienste omvatten Yale's Sanford Medal, de Elgar Society Medal en een eredoctoraat van de Universiteit van Bournemouth.

 

Moesorgski's Schilderijententoonstelling

Dirigent Andrew Litton | Viool Sergej Krylov

Kleurige klanken vol verhalen
za 4 mrt tot en met zo 5 mrt