Erik Bosgraaf

Erik Bosgraaf wordt algemeen beschouwd als een van ‘s werelds meest virtuoze blokfluitisten, en zeker de meest avontuurlijke. Bovendien is hij een inspirerende dirigent. Voor Erik is zijn instrument een onuitputtelijke bron van inspiratie, met eindeloze mogelijkheden. Hij improviseert, speelt jazz, maakt gebruik van elektronica en werkt graag samen met mensen uit andere artistieke gebieden, zoals cinematografie. Zijn repertoire strekt zich uit van middeleeuwse muziek tot Vivaldi's Vier Jaargetijden tot de muziek van morgen. Voor Erik is er geen fundamenteel verschil tussen historisch en hedendaags repertoire. Hij is van mening dat 'oude muziek altijd nieuw is'. Als solist wordt hij regelmatig uitgenodigd om zelf het orkest te leiden. Als hij geen blokfluit speelt, leidt hij vanaf het klavecimbel of dirigeert hij – in klassiek en later repertoire voor kamerorkest – van voren.

Het podium delen

Als solist heeft Erik gewerkt met toonaangevende orkesten over de hele wereld. Hij maakte zijn Amerikaanse debuut bij het Dallas Symphony Orchestra onder Jaap van Zweden, die hem meteen uitnodigde bij zijn andere orkest, het Hong Kong Philharmonic, en hem vertelde: 'Daar kun je het orkest zelf leiden' (wat Erik deed, met veel bijval). Ook werkte hij onder andere met het Radio Filharmonisch Orkest, Melbourne Symphony Orchestra, het Nederlands Kamerorkest, het Orkest van de Hongaarse Radio, het Residentie Orkest Den Haag, het Helsinki Baroque Orchestra en de Dortmunder Philharmoniker. Frans Brüggen nodigde hem uit om in Bachs Cantate BWV 106 (Actus tragicus) in het Concertgebouw op te treden.

Stukken gecomponeerd voor Erik

Voor Erik Bosgraaf zijn zo'n honderd stukken gecomponeerd, waaronder twintig concerto's. De Nederlandse componist Willem Jeths schreef een 'Mahleriaans' blokfluitconcert dat in première ging in de grote zaal van het Amsterdamse Concertgebouw met het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Markus Stenz; de live-opname werd op cd uitgebracht door Challenge Classics. In 2011 gaf Pierre Boulez, onder de indruk van Eriks kunstenaarschap, hem persoonlijk toestemming om de klarinetcompositie Dialogue de l'ombre dubbel voor blokfluit te arrangeren. De wereldpremière van deze 'tour de force' vond plaats in de grote zaal van het Amsterdamse Concertgebouw; de cd verscheen in 2015. Fratres van Arvo Pärt: in 2019 ging Erik in Tallinn zijn eigen versie in première met het Nationaal Ests Philharmonisch Orkest.

Opnames

Erik Bosgraafs opname (3 cd's) uit 2006 van Der Fluyten Lust-hof door Jacob van Eyck zette een nieuwe standaard en leidde tot zijn internationale doorbraak. Sindsdien heeft hij meer dan twintig cd's opgenomen, zoals de complete sonates van Händel, Telemann en Van Wassenaer (met Francesco Corti, klavecimbel), concerten van Telemann en Vivaldi, zijn eigen bewerkingen van Bachconcerten, en nog enkele andere (zie zijn discografie). Hij nam 'comprovisaties' op met laptopkunstenaar Jorrit Tamminga, die in combinatie met de Boulez werd uitgebracht. Zijn versie van Vivaldi's Four Seasons is ook op vinyl verschenen.

Cordevento

Erik heeft de meeste van zijn concertopnames gemaakt met zijn Ensemble Cordevento, dat hem ook regelmatig op het podium begeleidt. De groepen verschijnen in verschillende gedaanten, afhankelijk van het repertoire. 'Corde e Vento' is Italiaans en betekent 'strijkers en blazers'. Het ensemble ontstond als een nog steeds bestaand trio met Izhar Elias (gitaar) en Alessandro Pianu (klavecimbel en orgel). Als trio richt Cordevento zich op muziek van rond 1700 en eerder. In 2012 namen ze de succesvolle cd La Monarcha op, met muziek uit de Spaanse gebieden (Brilliant Classics). Zowel als trio als volledige barokband speelt Cordevento op kopieën van historische instrumenten. Het ensemble heeft opgetreden in Berlijn, Utrecht, Barcelona, Modena, Moskou, Madrid, Sint-Petersburg, Sofia, Hong Kong en Seoul.

Filmmakers

De eerste vruchten van Eriks uitgebreide samenwerking met de Nederlandse filmmakers Paul en Menno de Nooijer waren te zien op de dvd Big Eye. Hun nieuwste productie is een adembenemende en poëtische multimediaversie van De vier seizoenen van Vivaldi, met film, animatie, live projectie en spannende soundscapes. Erik heeft ook bijgedragen aan de geluidssporen van verschillende films geregisseerd door Werner Herzog, samen met cellist en componist Ernst Reijseger.

Onderwijs

Erik is gastprofessor aan de Kracow Music Academy, Polen, en geeft masterclasses over de hele wereld. Ook gaf hij les aan de beroemde blokfluitklas van het Conservatorium van Amsterdam, waar hij zelf studeerde.

Prijzen

In 2011 ontving Erik Bosgraaf de Nederlandse Muziekprijs, de belangrijkste klassieke muziekprijs van Nederland. Het wordt gemiddeld minder dan één keer per jaar door de Nederlandse staat uitgereikt, waarbij Erik de eerste en enige blokfluitist is die het ontvangt sinds de prijs in 1981 werd geïntroduceerd. Verder ontving hij de Borletti-Buitoni Trust Award (2009) en de Noord-Nederlandse muziekprijs Het Gouden Viooltje (2012). In het seizoen 2011/12 werd hij uitgenodigd door de European Concert Hall Organisation (ECHO) om een internationale tournee te doen in het kader van het Rising Stars-programma, genomineerd door het Amsterdamse Concertgebouw en BOZAR in Brussel.

Vivaldi's Vier jaargetijden

Dirigent en blokfluit Erik Bosgraaf

Hét hoogtepunt uit de barokmuziek
vr 14 okt tot en met zo 16 okt