Sounds of Freedom

Muziek is vrijheid. Sounds of Freedom daagt leerlingen uit om met begeleiding van studenten Compositie van het Conservatorium Maastricht en Tilburg een muzikale boodschap te maken. Een bijzondere boodschap: namelijk voor familieleden van soldaten die begraven liggen op de Amerikaanse Begraafplaats in Margraten. Alle composities van de leerlingen worden uitgevoerd door een ensemble van philharmonie zuidnederland en op Memorial Day naar Amerika gestuurd.

Sounds of Freedom bestaat uit meer dan muziek alleen: een gesproken boodschap van de leerlingen is net zo belangrijk om uit te dragen. Wat willen zij vertellen aan leeftijdgenoten van hen in Amerika, familieleden van de soldaten die in Margraten begraven liggen? Leerlingen worden geïnformeerd over het levensverhaal van soldaten, zodat ze een beeld hebben bij deze persoon en zijn familie. De verbondenheid met deze jongeren in Amerika ligt in het verleden maar hun videoboodschap moet van deze tijd zijn, gericht op de toekomst. Wat betekent vrijheid voor hen, waar zien zij beperkingen en ook mogelijkheden? 

Sounds of Freedom is een samenwerking tussen philharmonie zuidnederland, Stichting Liberation Concert en Stichting Adoptie Graven Amerikaanse Begraafplaats Margraten. 

Deze compositie werd in 2021 gemaakt door leerlingen van het United World College Maastricht:

Tijdens Sounds of Freedom wordt doelgericht gewerkt aan:

Zingen en spelen, analyseren en interpreteren

  • De leerlingen kunnen een compositie maken vanuit een probleemstelling met weloverwogen gebruik van muzikale materialen en middelen.
  • De leerlingen kunnen de eigen muzikale beleving in verband brengen met de muzikale aspecten, betekenis en functie van de muziek.

Reflecteren en evalueren

  • De leerlingen vormen en uiten een eigen mening over de speelwijze van het gecomponeerde werk.

Praktische informatie 

doelgroep Muziekklas – HAVO/VWO
kosten afhankelijk van de wensen van de school
duur 4-6 blokuren: compositielessen + repetitie/uitvoering door ensemble + concertbezoek
locatie workshops op school en in de concertzaal
data beperkt beschikbaar, data in overleg

Muziek voor jonge gasten

We helpen je graag!
Heb je vragen, suggesties of opmerkingen? Neem contact met ons op:

Wilma Hollanders
wilma.hollanders@philharmoniezuidnederland.nl
088 16 60 728