Sjostakovitsj versus Stalin

Dirigent Claus Peter Flor | Viool Augustin Hadelich
Dennehy | Sjostakovitsj
vr 22 okt tot en met za 23 okt

Dirigent Claus Peter Flor
Viool Augustin Hadelich

Dennehy Vioolconcert wereldpremière
Sjostakovitsj Symfonie nr 5

vr 22 okt
tot en met
za 23 okt

De onaantastbare ironie van een vrije geest
De hunkering naar vrijheid lijkt groter dan ooit. Toch valt onze hunkering in het niet bij die van het Sovjetregime van weleer. Stalins dictatuur dwong Dmitri Sjostakovitsj muziek te schrijven die de Sovjetstaat verheerlijkte, maar Sjostakvitsj kon niet anders dan zijn kritiek en afschuw daarin verweven. Van inktzwarte wanhoop tot schemerend licht en euforie. Alle menselijke emoties passeren de revue in zijn Vijfde Symfonie. Met deze schitterende en dubbelzinnige orkestmuziek verblindde Sjostakovitsj de partijbonzen én verklankte
hij de ziel van het onderdrukte individu. Voor de pauze speelt topviolist Augustin Hadelich de wereldpremière van het Vioolconcert van de Ierse componist Donnacha Dennehy. Een belevenis die u niet mag missen. Hadelich, door de Süd Deutsche Zeitung benoemd tot ‘vioolkoning van de eeuw’, is de gedroomde solist voor Dennehy’s intense klankwerelden.

Bij Sjostakovitsj versus Stalin kun je bij Symfonie nr 5 gebruik maken van Wolfgang in Maastricht en Eindhoven. Wolfgang is een smartphone-app voor klassieke muziek, die tekst en uitleg biedt bij de opgevoerde werken. Met Wolfgang ervaar je de rijkdom van klassieke muziek als nooit tevoren. Klik HIER voor meer informatie.
Wolfgang app

Alles wat je wilt weten over dit concert

Kom alvast in de stemming