Openingsconcert 19e Wereld Muziek Concours

Dirigent Jaume Santonja | Wave Quartet
Mertens | Stravinsky | Piazzolla | De Meij
do 7 jul - 20:30

Dirigent Jaume Santonja
Slagwerk Wave Quartet

Hardy Mertens WMC Hymne
Igor Stravinsky Symphonies of Winds
Astor Piazzolla Aconcagua (Nederlandse première)
Johan De Meij Symfonie nr. 2 ‘The Big Apple’                       

do 7 jul
20:30

Terwijl de festiviteiten op de BLOW! Stage op de markt Kerkrade in volle gang zijn, staat op het podium van de Rodahal philharmonie zuidnederland met het Oostenrijkse percussie-ensemble Wave Quartet. Het symfonieorkest van Zuid-Nederland mag niet ontbreken bij de muzikale opmaat naar het 19e WMC en brengt met een programma waarin slagwerk en blazers centraal staan een muzikale hommage aan het WMC.  

Het concert opent met een wereldpremière. Hardy Mertens schreef speciaal ter gelegenheid van het 70-jarig bestaan van het Wereld Muziek Concours de WMC Hymne. De wereldberoemde componist uit Kerkrade is sinds jaar en dag verbonden aan het festival en liet zich inspireren door de rijke geschiedenis van het concours en de bekende WMC-tune van Henk Badings.

Symphonies of Winds van Igor Stravinsky geldt als een van de meesterwerken voor blazers uit de symfonische muziekliteratuur. Een origineel werk voor blaasinstrumenten van de componist van orkestwerken zoals Le Sacre du Printemps en De Vuurvogel. 

“Klankacrobaten” noemde een journalist ooit de vier slagwerkvirtuozen van het Wave Quartet. Het wellicht meest toonaangevende percussiekwartet van Europa maakte al in menig vooraanstaande Europese concertzaal indruk met hun interpretatie van klassieke meesterwerken in verrassende bewerkingen voor mallets en symfonieorkest. Voor dit concert kozen ze voor de Nederlandse première van het passionele Aconcagua van tangokoning Astor Piazolla in een eigen bewerking voor percussiekwartet en symfonieorkest. 

Na de pauze volgt de spectaculaire Tweede Symfonie "The Big Apple" van Johan de Meij, de in New York wonende Nederlandse topcomponist die de sfeer, glamour en nonchalance van zijn woonplaats portretteert. De symfonie is oorspronkelijk geschreven voor harmonieorkest, maar vanavond te horen in De Meij’s eigen kleurrijke versie voor groot bezet symfonieorkest. 

Dit eerste galaconcert van het 19e Wereld Muziek Concours belooft hoe dan ook een bijzondere avond te worden. Een voor de muzikale fijnproever. 

Alles wat je wilt weten over dit concert

Kom alvast in de stemming