Openingsconcert 19e Wereld Muziek Concours

Dirigent Jaume Santonja | Marimba Dominique Vleeshouwers | Bandoneon Simone van der Weerden
Mertens | Stravinsky | Piazzolla | De Meij
do 7 jul - 20:00

Dirigent Jaume Santonja
Marimba Dominique Vleeshouwers
Bandoneon Simone van der Weerden

Hardy Mertens WMC Hymne
Igor Stravinsky Symphonies of Winds
Astor Piazzolla Double Concerte 'Hommage à Liège'
Johan De Meij Symfonie nr. 2 ‘The Big Apple’                       

do 7 jul
20:00
  • do 7 jul
    20:00
    Rodahal
    Geweest

Terwijl de festiviteiten op de BLOW! Stage op de markt Kerkrade in volle gang zijn, staat op het podium van de Rodahal philharmonie zuidnederland met top-slagwerker Dominique Vleeshouwers en Simone van der Weerden op bandoneon. We zijn er trots op dat we de muzikale opmaat naar het 19e WMC mogen verzorgen en we brengen met een spectaculair programma waarin slagwerk, bandoneon en blazers centraal staan in een muzikale hommage aan het WMC.  

Het concert opent met een wereldpremière. Hardy Mertens schreef speciaal ter gelegenheid van het 70-jarig bestaan van het Wereld Muziek Concours de WMC Hymne. De wereldberoemde componist uit Kerkrade is sinds jaar en dag verbonden aan het festival en liet zich inspireren door de rijke geschiedenis van het concours en de bekende WMC-tune van Henk Badings.

Symphonies of Winds van Igor Stravinsky geldt als een van de meesterwerken voor blazers uit de symfonische muziekliteratuur. Een origineel werk voor blaasinstrumenten van de componist van orkestwerken zoals Le Sacre du Printemps en De Vuurvogel. 

Ook in deze grote bezettingen verloochent Piazzolla zijn roots (het parfum van Buenas Aires, zoals hij het zelf noemt) niet. Het werk Double Concerto voor gitaar en bandoneon, werd in maart 1985 voor het eerst opgevoerd in Luik. Vandaar de bijnaam 'Hommage à Liège'. Ditmaal wordt de gitaar vervangen door de marimba met Dominique Vleeshouwers en Simone van der Weerden op bandoneon. Niet te missen!

Na de pauze volgt de spectaculaire Tweede Symfonie "The Big Apple" van Johan de Meij, de in New York wonende Nederlandse topcomponist die de sfeer, glamour en nonchalance van zijn woonplaats portretteert. De symfonie is oorspronkelijk geschreven voor harmonieorkest, maar vanavond te horen in De Meij’s eigen kleurrijke versie voor groot bezet symfonieorkest. 

Dit eerste galaconcert van het 19e Wereld Muziek Concours belooft hoe dan ook een bijzondere avond te worden. Een voor de muzikale fijnproever. 

 

Foto Dominique Vleeshouwers: Friso Keuris

Alles wat je wilt weten over dit concert

Kom alvast in de stemming