Telemann | Pergolesi

Barmhartigheid volgens Pergolesi

Dirigent Jos van Veldhoven | Sopraan Kristina Bitenc | Alt Helena Rasker
31 mei
-
3 jun
Data & tickets
 • do 31 mei 2018
  20:00
  Theater aan de Parade, Den Bosch
  Geweest
 • vr 1 jun 2018
  20:00
  Koepelkerk, Maastricht
  Geweest
 • zo 3 jun 2018
  15:00
  Zeeuwse Concertzaal, Middelburg
  Geweest

Minder bekend, maar ook Bachs goede vriend Telemann schreef meesterwerken, die onder specialist Jos van Veldhoven optimaal tot hun recht komen. In combinatie met Pergolesi’s Stabat Mater met recht een barmhartig concert. 

 

dirigent Jos van Veldhoven
sopraan Kristina Bitenc
alt Helena Rasker

Telemann
Suite in e *
Telemann Burlesque de Don Quixote *
Pergolesi Stabat Mater

* In Maastricht alleen Stabat Mater van Pergolesi, voorafgegaan door een monoloog over barmhartigheid door Servé Hermans van Toneelgroep Maastricht. 

Veel van de mooiste en meest geliefde muziek stamt uit de barokke periode. Vooral in Italië en Duitsland wisten componisten als Vivaldi en Bach de meest oorstrelende muziek te schrijven. Maar ook tijdgenoten als Pergolesi en Bachs goede vriend Telemann schreven meesterwerken die onder specialist Jos van Veldhoven optimaal tot hun recht komen. Let daarbij vooral op Pergolesi’s Stabat Mater, een van de allermooiste staaltjes muzikale barmhartigheid. Vandaar dat juist dit werk ook in samenwerking met Toneelgroep Maastricht klinkt tijdens de 55e Heiligdomsvaart in Maastricht.

Bij de uitvoering in Maastricht wordt de Stabat Mater voorafgegaan door een monoloog van Toneelgroep Maastricht acteur Servé Hermans met een tekst van Jibbe Willems. Hij kruipt in de huid van Sint Servaas en kijkt vanuit zijn graf naar de wereld van nu. De godvruchtige bisschop uit de 4e eeuw wordt in onze tijd aanbeden als een heilige. Wat is er gebeurd tussen toen en nu? Hoezeer is de wereld veranderd? En in hoeverre is de mens hetzelfde gebleven? Met barmhartige blik spreekt Servaas vanuit zijn graf de mensen anno 2018 toe.