Tweede seizoen chef-dirigent Dmitr Liss

Seizoen 2017-2018 is het tweede en veelbelovende seizoen met chef-dirigent Dmitri Liss. In zijn eerste seizoen werd Liss omarmd door pers en publiek en als ‘rasperformer van kaliber’ geprezen vanwege zijn ‘theatraliteit en verstilling’.

Ambitieus seizoensprogramma
Intendant Stefan Rosu is er samen met het artistieke team, dat verder bestaat uit chef-dirigent Dmitri Liss en artistiek programmeur Jos Roeden, wederom in geslaagd om een veelzijdig en ambitieus seizoensprogramma samen te stellen. Klassiek, romantiek, hedendaags. Alles van Bach tot in opdracht van het orkest geschreven nieuw repertoire staat op het programma.

Het artistieke team van philharmonie zuidnederland - v.l.n.r.: chef-dirigent Dmitri Liss, intendant Stefan Rosu en artistiek programmeur Jos Roeden

prominente gastdirigenten

Natuurlijk drijft philharmonie zuidnederland niet alleen op de kracht van de chef-dirigent. Het past in de visie van het orkest dat een uitgelezen gezelschap van prominente gastdirigenten minstens net zo belangrijk is. Daarom prijst het orkest zich gelukkig dat het naast chef-dirigent Dmitri Liss kan rekenen op Hartmut Haenchen die terugkeert met de Eerste Symfonie van Brahms. Daarnaast dirigeert Claus Peter Flor Schumanns geliefde Derde ‘Rheinische’ Symfonie en brengt Hans Graf een prachtig programma rond Brahms, Grieg en Sibelius. Reikhalzend wordt uitgekeken naar het debuut van Philippe Herreweghe en zijn vermaarde koor Collegium Vocale Gent in de Zesde Mis en de ‘Onvoltooide’ Achtste Symfonie van Schubert. Herreweghe en zijn koor gelden wereldwijd als dé autoriteit op het gebied van de historische uitvoeringspraktijk. Samen vormen zij de gedroomde muzikale partner voor philharmonie zuidnederland. 
 

Philippe Herreweghe
Philippe Herreweghe
Claus Peter Flor
Claus Peter Flor
Hartmut Haenchen
Hartmut Haenchen
Jan Willem de Vriend
Jan Willem de Vriend

uitstekende relatie met topsolisten

Naast ervaren en bevlogen dirigenten en veelbelovende jonge orkestleiders zoals Kevin John Edusei, ‘Rising Star’ Andris Poga en de veelbelovende vrouwelijke dirigente Kristiina Poska biedt philharmonie zuidnederland ook een aantal geweldige solisten. Internationale sterren als Boris Berezovsky en Baiba Skride en de Nederlandse topmusici Christianne Stotijn, Simone Lamsma en Lucas en Arthur Jussen werken samen met chef-dirigent Dmitri Liss. Verder keert publiekslieveling Hannes Minnaar terug, speelt cellowonder en Rising Star Harriet Krijgh Franse juwelen en debuteert de jonge Nederlandse violiste Noa Wildschut bij het orkest. Zij zullen met hun oprechte muzikaliteit uw hart veroveren. Samen met philharmonie zuidnederland bieden deze solisten meesterlijke muziek en onvergetelijke concertmomenten die nog mooier zijn als ze gedeeld kunnen worden met u. 

Arthur en Lucas Jussen
Arthur en Lucas Jussen
Boris Berezovsky
Boris Berezovsky
Simone Lamsma
Simone Lamsma
Severin von Eckardstein
Severin von Eckardstein
Wiener Sanger Knaben
Wiener Sanger Knaben

betoverend Scandinavië

Kenmerkend voor dit seizoen is de aanwezigheid van een rode draad die door alle series heen loopt. De philharmonie zuidnederland neemt de luisteraar mee naar Scandinavië. De ongerepte natuur, de duizend meren en fjorden komen tot leven in werken van Grieg, Nielsen en Sibelius. Zo speelt het orkest Nielsens strijdlustige Vierde Symfonie en zijn Vioolconcert dat volgens de componist zelf klinkt als ‘puur bronwater’. Natuurlijk ontbreekt het officieuze Finse volkslied Finlandia niet. En Dmitri Liss roept met Sibelius’ Tweede Symfonie de wonderschone Finse natuur op. Maar er klinkt ook interessant, nieuw werk van vooraanstaande hedendaagse Scandinavische componisten. Zo schreven Stian Westerhus en Britta Byström in opdracht van het orkest muziek die naadloos aansluit bij de grote klassieke meesterwerken.

binding met de regio

De abonnementsconcerten vormen het hart van de programmering, maar in haar missie acht het orkest de concerten die aansluiten bij gebeurtenissen in de regio van minstens net zo groot belang. Heel bijzonder wordt het Limburgse Kerstprogramma onder leiding van Enrico Delamboye samen met de fameuze Wiener Sängerknaben. Vanzelfsprekend is philharmonie zuidnederland ook weer aanwezig bij evenementen als Musica Sacra, het Memorial Concert in Margraten, de Nieuwjaars- en Carnavalsconcerten en de Stabat Materconcerten in Oirschot. Ook gaat het orkest weer de samenwerking aan met Opera Zuid en het Internationaal Vocalisten Concours en brengt het een intrigerende Matthäus-Passion ten gehore. Uitermate trots is philharmonie zuidnederland tot slot op de tv-serie die L1 en Omroep Brabant over het orkest maakten. Gedreven maatwerk: bij philharmonie zuidnederland voor en achter de schermen wordt vanaf zondag 7 mei door L1 en vanaf zaterdag 13 mei door Omroep Brabant uitgezonden.

Semper Unitas Sambeek
Semper Unitas Sambeek
Casual Classics XL
Casual Classics XL
Semper Unitas Sambeek
Semper Unitas Sambeek
St. Cecilia Herten
St. Cecilia Herten

het belang van educatie

Een van de belangrijkste pijlers voor het orkest is en blijft educatie. Leerlingen ervaren van dichtbij de kracht en magie van live muziek middels muzikale voorstellingen en workshops in de zalen en op school. Vandaar dat philharmonie zuidnederland ook dit seizoen weer succesvolle programma’s biedt die op maat zijn gemaakt voor de verschillende leeftijdsgroepen. Zoals Nieuwsgierige Neus voor de kleuters, Lejo ontdekt het orkest (groep 3/4) en een meeslepende bewerking van de Griekse mythe Orpheus (groep 5/6). De aparte educatiebrochure voor het voortgezet onderwijs biedt succesvolle projecten als Join the Beat, Musical Postcards, het vakoverstijgende Tussen Kunst & Klank en een vernieuwde versie van HeartBeat (ook voor groep 7/8).

Alles in de wind
Alles in de wind
Componeren in de klas
Componeren in de klas
HeartBeat
HeartBeat
Repetitiebezoek
Repetitiebezoek
Tussen Kunst en Klank
Tussen Kunst en Klank

innovatie

Niet alleen door educatie, ook door doorlopende vernieuwing van het concertaanbod en de concertpresentatie blijft philharmonie zuidnederland aansluiting zoeken bij nieuwe publieksgroepen. Met innovatieve projecten onder het avontuurlijke label i-Classics neemt philharmonie zuidnederland hierin ook daadwerkelijk het voortouw. In 2017-2018 staan vier i-Classics projecten geprogrammeerd. Zoals de Nederlandse première van de Symphonic Cinema film Daphnis et Chloé, een avontuurlijk samenwerking met technologiegezelschap Crew Online en een indrukwekkend programma met nieuwe muziek van (pop)musicus David Dramm op en rond de catwalk. Maar ook het bijzondere Nieuwjaarsconcert in Tilburg, Breda en Eindhoven met een filmische bijdrage van Paul en Menno de Nooijer rond het werk van Johann Strauss is zo’n innovatief project. Daarbij is het orkest het symfonisch laboratorium van het Maastricht Centre for the Innovation of Classical Music (MCICM): een centrum voor wetenschappelijk en praktijkgericht artistiek onderzoek voor vernieuwing binnen de klassieke muziekwereld. Een unieke samenwerking tussen Universiteit Maastricht, Zuyd Hogeschool en philharmonie zuidnederland.

Daphnis & Chloe
Daphnis & Chloe
i-Classics
i-Classics
i-Classics, fotograaf Jean-Pierre Geusens
i-Classics, fotograaf Jean-Pierre Geusens
West Side Story
West Side Story

orkest en bedrijfsleven

Innovatieve concerten en projecten zoals Leading the South zijn er ook om de band tussen het orkest en het bedrijfsleven verder aan te halen. Cultuur en economie zorgen gezamenlijk voor het welbevinden in de regio en philharmonie zuidnederland wil vooraan blijven staan bij activiteiten die dit welbevinden bevorderen. Op vrijdag 3 november 2017 vindt de volgende editie plaats, ditmaal op de TU Eindhoven.

Leiderschapscursus tijdens Leading the South
Leiderschapscursus tijdens Leading the South
Welkom tijdens Leading the South
Welkom tijdens Leading the South
Opkomst orkest tijdnes Leading the South
Opkomst orkest tijdnes Leading the South
Concert tijdens Leading the South
Concert tijdens Leading the South
Diner tijdens Leading the South
Diner tijdens Leading the South
Diner tijdens Leading the South
Diner tijdens Leading the South