even voorstellen

Naam: Mozart, Wolfgang Amadeus
Geboren: 1756, Salzburg (Oostenrijk)
Overleden: 1791, Wenen
Werk: pianist, componist
Privé: getrouwd met Constance Weber
Film: Amadeus

 

Mozart wordt op 27 januari 1756 geboren in Salzburg. Zijn talent openbaart zich op driejarige leeftijd toen hij eenvoudige klavierstukjes in een half uur uit zijn hoofd leert en maatvast kan spelen. Twee jaar later composteerde Mozart zijn eerste composities, een Menuet en trio voor piano. Volgens biograaf Paumgartner bevat reeds KV 3, een driedelig lied, “onmiskenbare sporen van Mozarts eigen persoonlijkheid.’

In september 1761 treedt Mozart voor het eerst op voor publiek. Dit was aan de Salzburgse universiteit, waar hij deelnam aan een theateropvoering met muziek van Johann Ernst Eberlin.

carrière

Zijn echte carrière begint in 1763 toen hij met zijn familie op grand tour gaat door Europa. In oktober speelt de familie Mozart in Brussel in het bijzijn van landvoogd Karel Alexander van Lotharingen (een broer van Keizer Frans l Stefan). De reis gaat verder naar Parijs waar ze een concert geven voor koning Lodewijk XV. In Parijs wordt voor het eerst Mozarts muziek gepubliceerd, sonaten voor viool en piano.

Ook in Den Haag geven ze een concert door de inhuldiging van wethouder Willem V. Mozarts schrijft speciaal voor deze gelegenheid zijn Variaties op het Wilhelmus. Mozart ontmoet tijdens de reis een aantal andere componisten, waaronder Johann Christian Bach. 

geld

Mozart kan niet zo goed met geld omgaan, zelfs niet toen hij steeds meer kinderen kreeg om voor te zorgen. In zijn laatste jaren had hij veel geldzorgen.

Requiem

In Mozarts laatste jaar krijgt hij een geheime opdracht van graaf Frans von Walsegg: schrijf een Requiem. Mozart is erg uitgeput en krijgt een depressie. Halverwege het Requiem proces wordt hij ernstig ziek. Zo ziek dat hij uiteindelijk op 5 december 1791 overlijdt op 34 jarige leeftijd.

Mozart heeft nog veel muziek schetsmatig gecomponeerd maar niet volledig uitgeschreven. Ook het Requiem was nog niet af. Een paar dagen na zijn dood wordt hij herdacht met een aantal wel voltooide delen uit het Requiem.

 

concerten

Cookies
Wij maken gebruik van cookies. Dit zijn kleine tekstbestandjes die op de computer, tablet of telefoon worden opgeslagen. Hiermee zorgen wij er onder andere voor dat onze website goed werkt, kunnen wij de website verder verbeteren en u van gerichte en relevante informatie voorzien.
Meer info